Trieste, Rostock’a trenle bağlanacak
 
Türkiye bağlantılı ro-ro hatları Trieste Limanı otoritesini, haftada iki tren seferi ile, Trieste Limanı’nı Kuzey Almanya’da bulunan Rostock Limanı’na bağlama kararı aldırdı.

Trieste Ticaret Odası ve Trieste Liman yetkilileri, gelecek yıl şubat ayında başlatılacak yeni uygulama ile haftada iki tren seferiyle, Trieste Limanı’nı Kuzey Almanya’nın Rostock Limanı’na bağlama kararı aldı. Bu kararın alınmasının en büyük nedeni ise Türkiye’den Orta Avrupa, Doğu Avrupa ve Kuzey Avrupa’ya Ro-Ro seferleriyle yapılan nakliye miktarının gün geçtikçe artması. İstanbul, Çeşme ve Mersin bölgeleri başta olmak üzere 2010 yılında Türkiye’den Trieste Limanı’na 213 bin 334 kamyon taşındı. Taşınan yük miktarı ise 5.6 milyon tonun üstünde.

Trieste Limanı, bu bağlantının hızla büyüyen hat için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyor. 2012 itibariyle rıhtımla ilgili yeni bir uygulama başlatılacağı bildirilen toplantıda planlanan yatırımlar ve hedefler şunlar: ”Şubat ayından itibaren haftada iki tren, Trieste Limanı’nı Kuzey Almanya’da bulunan Rostock Limanı’na bağlayacak. Baltık-Adriyatik geçidinin gereken hizmetini Alpe Adria Lojistik Şirketi gerçekleştirecek.”

Anlaşmanın, Ortadoğu-Avrupa Bölgesi’ne bağlı her bir devlet ve bölgenin ortak çalışması ile Adriyatik-Baltık geçidinin geliştirilmesi ve TEN-T ağ sahasına dahil edilmesinin göz önüne alınması kararları ile sonuçlandığı bildirildi. Alanında bir ilk olan bu girişimin, Avrupa Parlamentosu’nun 22 Eylül 2010 tarihinde kabul ettiği; malların nakliyesinde kullanılan uluslararası demiryolu geçitlerinin inşa ve organize edilmesi ile ilgili kanunları belirleyen, sektörün karayolu ulaşımına dair ihtiyaçları doğrultusunda bir hizmet sunma ve çok çeşitli taşıma türlerini teşvik etme amacına yönelik 913 numaralı yönetmeliğinin prensipleri dahilinde geliştiği vurgulandı.

Toplantıda, çok amaçlı yeni bir terminalin kurulması projesini destekleyen Trieste Liman otoritesinin rekabete desteği artırmayı amaçladığı, bu projenin üçü Ro-Ro trafiğine, biri çok amaçlı kullanıma uygun dört nakil noktası oluşturulmasını öngördüğü belirtildi.

 

Editör: TE Bilişim