TRİA LOJİSTİK YAT TAŞIYACAK

İngiltere menşeli Peters&May’in Türkiye’deki tek acentesi olarak hizmet verecek olan Tria lojistik 2010’da 100 tekne taşımayı hedefliyor. 
 
Mayıs 2009’da kurulan ve konteyner taşımacılığına ağırlık veren Tria Lojistik, dünyanın önde gelen yat taşıma şirketlerinden Peters&May ile acentelik anlaşması imzaladı. Aralık ayı başında Peters&May’in Türkiye’deki tek acentesi olma hakkını kazanan Tria, bu işbirliğiyle yat taşımacılığı hizmeti de vermeye başladı.

Tria Lojistik’in kurucularından Tümay Ulutaş, Peters &May’in bu yılın ortalarında Türkiye’de acentelik arayışına başladığını belirterek, “Firmamızın kurucuları arasında yer alan Bilge Demoğlu’nun daha önce Peters&May’i tanıması dolayısıyla 3–4 ay önce görüşmelere başladık ve aralık ayı başında acentelik anlaşmamızı yaptık. Biz Peters and May’in işlerini yürütecek olan Oceanus Yat Taşımacılığı şirketini kurduk. Dolayısıyla firmanın Türkiye’deki acentesi Oceanus Yat Taşımacılığı’dır” diye konuştu.

Peters&May işbirliğiyle yat taşımacılığında 2010 için bir hedef belirlediklerini de söyleyen Ulutaş, önümüzdeki yıl 100 tekne taşımayı hedeflediklerini söyledi.

Ulutaş, Türkiye’nin yat üretiminde dünyada ilk 5 ülkeden birisi olduğunu ifade ederek, “Bu çok ciddi bir rakam. Antalya Serbest Bölgesi, Tuzla, Bodrum ve Bursa, Türkiye’yi yat üretiminde dünya ligine taşıyor. Bu çok daha fazla artarak devam edecek gibi görünüyor. Peters&May’in Türkiye’de bir acentelik arayışı içine girmesi ve bizimle anlaşması da bunu öngörmelerinden kaynaklanıyor” dedi.  

“Peters&May’in eksikliği hissediliyordu”

Tria Lojistik’in kurucuları arasında yer alan Bilge Demoğlu da Peters&May’in dünyanın bir numaralı yat taşıyıcısı olduğunu belirterek, “Yılda 8 bin civarında yat taşıyorlar. Dünyanın çeşitli yerlerinde ofisleri var. Bazı ülkelerde de acentelik usulüyle çalışıyorlar. Türkiye de bu ülkelerden biri. Peters&May yat sahipleri veya yat inşa firmalarından yatları alarak diğer taşıma şirketleri aracılığıyla taşıma işini yapıyor. Bizim bu şirketle işbirliğimiz ise Türkiye’ye gelen ve buradan giden her türlü işi birlikte taşımayı içeriyor” açıklamasını yaptı.

Peters&May’in daha önce de Türkiye’de birçok firmayla çalıştığını; ama hiçbir firmayı acente olarak atamadıklarını belirten demoğlu, “İlk defa biz acentesi olduk. Peters and May gibi bir firmanın eksikliği Türkiye’de hissedildi. Peters&May’in yaptığı işin dünyada bir alternatifi yok. Türkiye’de teknenin yüklenmesi, satış sonrası teslimi konusunda bir açıklık var. Bu işi layıkıyla yapan bir firma yok. Bizim amacımız Peters&May’i Türkiye’de iyice konuşlandırmak” şeklinde konuştu.  

“Niş pazarlara ağırlık vereceğiz”

Yeni kurulduklarını amaçlarının sektöre yeni bir soluk getirmek olduğunu dile getiren Tümay Ulutaş,

“Biz mümkün olduğu kadar hizmet kalitemizi ön planda tutmaya çalışıyoruz. Bugün UTİKAD’a kayıtlı yaklaşık 400 firma var. 1500 tane de UTİKAD üyesi olmayan firma bulunuyor. Bunların arasında navlun anlamında bir fark yaratmamız mümkün değil. Biz hem ikili ilişkilerimizi kullanıyoruz hem de verdiğimiz hizmetle müşteri memnuniyetini sağlamaya çalışıyoruz. Bu 7 ay içerisinde de aylık yaklaşık 150-200 TEU’luk kapasiteye ulaştık. Bize krizden dolayı yanlış zamanda başladığımızı söylerlerdi. Ama biz ulaştığımız kapasiteyle yanlış zamanda başlamadığımıza inanıyoruz.

Bizim amacımız konteyner taşımacılığındaki adetlerimizi ve karlılığımızı artırarak lojistik alanına kaymak. Ama biraz daha niş pazarları hedefliyoruz. Tria bundan sonraki dönemde mutlaka depolama, dağıtım, proje taşımaları, yanıcı madde taşımaları, rüzgar santrali taşımaları, yardım malzemelerinin taşımaları faaliyetlerini de yapacak. Konteyner taşımacılığı ise bizim esas işimizdir” dedi.  

“Ülkelerde kriz olur, iş her zaman vardır” diyerek devam eden Ulutaş, “Esas mesele doğru partnerleri ve doğru işleri bulmak. Bizim hedefimiz Türkiye’de doğru zamanda yapılanmayı amaçlayan şirketleri bu ülkeye getirerek yapılanmalarını sağlamak. Biz de en azından bu niyette olan 6 firmayla görüşme halindeyiz. Bu açıdan baktığımızda 2010’un bizim için iyi olacağını düşünüyoruz” sözlerine yer verdi.

Tria Lojistik’in kurucuları Tümay Ulutaş ve Bilge Demoğlu Peters&May ile 3–4 ay önce görüşmelere başladıklarını ve aralık ayı başında acentelik anlaşmasını yaptıklarını belirttiler.

İlhan DUMAN - PERŞEMBE ROTASI

Editör: TE Bilişim