TRAMVAY 43 YIL SONRA GALATA KÖPRÜSÜNDE

Eminönü-Kabataş tramvay hattı, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katıldığı törenle açıldı.

Galata Köprüsü üzerinde düzenlenen törende konuşan Vali Güler, bugün tarihi bir gün yaşandığını belirterek, "İstanbul'u yönetenlerin, kentin dört bir yanını raylarla kuşatması lazım" dedi.

Kentin trafik sorununun çözülmesi için ya yolların çoğaltılması, ya da araç sayısının azaltılması gerektiğine işaret eden Güler, şunları kaydetti:

"Ancak bu ikisi de İstanbul'da zor. Yapılacak olan İstanbul'da araçların değil, insanların taşınmasıdır. Başkan Topbaş, 2005'e hızlı başladığını ve aceleci olduğunu söyledi. Biz de kendisinden metro konusunda daha aceleci olmasını bekliyoruz. İstanbul'un trafik karmaşasını metroya vereceğiniz ağırlıkla Sahabet çözmenizi bekliyoruz."

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da kent içinde raylı sistemin çok önemli olmasına karşın, geçmiş dönemde yapılan bir hata ile mevcut rayların üzerinin asfaltla kapatıldığını söyledi.

Topbaş, diğer raylı sistem hatlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Açılışını yaptığımız hat, Kabataş'ta Taksim füniküler sistemi ve deniz ulaşımı ile entegre olacak. Bu hat, Kabataş'tan Beşiktaş'a kadar uzayacak. Levent Metrosu'nu da Beşiktaş'a kadar indirmek için proje çalışması başladı. Dün temeli atılan Kadıköy-Kartal tramvay hattı 2008'e varmadan devreye girecek. Sultançifliği Edirnekapı raylı sistem hattının açılışı için 2006 Şubat ayını hedef koyduk. 4. Levent-Ayazağa metro hattı bitirilecek. 6-7 yıl uzayan Taksim-Yenikapı hattı birkaç yıl içinde devreye girecek. Böylece sisteme 90 kilometre raylı sistem hattı daha ilave etmiş olacağız. Ayrıca, Beylikdüzü Bakırköy'e, Üsküdar Ümraniye'ye bağlanacak. Otogar'dan Bağcılar-İkitelli, Olimpiyatköyü-Beylikdüzü bağlantısı yapılacak. Hedeflerimizi koyduk."

Kaynak:A.A-HaberX

KaptanHaber.com

Editör: TE Bilişim