Trakya'da sel raporu

Trakya genelinde DSİ'nin, nehir ve yatak ıslahlarına kaynak ayırmamasının, taşkınların artmasına ve vatandaşların zarar görmesine neden olduğu bildirildi.
Tekirdağ, Edirne ve Silivri'de yaşanan sel felaketlerinin bölgeye verdiği zararları yerinde inceleyen, Edirne Milletvekilleri Rasim Çakır ve Bilgin Paçarız, Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Kırklareli Milletvekili Tansel Barış ile İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat'dan oluşan CHP Komisyonu, çalışmalarını rapor haline getirdi.
Alınması gereken önlemlere de yer verilen raporda, şöyle denildi:
''Ekili alanlarda yapılmış bulunan zarar tespitleri sonucunda çiftçinin zararı karşılanmalıdır. Yazlık ürün ekebilmeleri için tohum desteği sağlanmalıdır.
Ziraat Bankası, kendisinden kredi almayan çiftçilere de sel ve afet durumunda yardım yapmalıdır. Ayrıca çiftçilerimizin Ziraat Bankasından kredi kullanmasında kolaylık sağlanmalıdır.
Meriç Nehrinin temizliği ve yatağının genişletilmesiyle ilgili olarak Yunan Hükümeti ile yapılan görüşmeler bir an önce sonuçlandırılmalıdır.
Bulgaristan'daki barajlardan zamansız su salınımı ile ilgili Dışişleri nezdinde derhal irtibata geçilip komşumuzun bize zarar vermemesi için gereken önlemlerin alınması sağlanmalıdır.
Seddelerin; bakım, onarım ve güçlendirilmesi işlemine hızla devam edilmelidir.
Marmara Ereğlisi'ne kırsal alandan gelecek su baskınlarına karşı tedbirlerin artırılmasına ve Sultanköy Beldesinde dere yataklarının ıslah edilmesine yönelik çalışmalara hız verilmelidir.
Hayrabolu Ovasının sel baskınlarına karşı korunması için; Hayrabolu Deresinin Karaidemir Barajına ulaşımının sağlanması ve Dedecik Barajının yapımına ilişkin çalışmalara hız verilmelidir.
Bölgede yapılması düşünülen Su Akacağı Barajının tamamlanması için gereken çalışmalar ivedilikle yapılmalıdır.'' (AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim