Geziye giden okul otobüsü, şerit ihlali sonucu kamyonla çarpıştı. 46 yolcu kapasiteli otobüsün koltuklarına üçer öğrenci, koridorlara kucağında çocukları bulunan veliler oturtularak 66 kişinin bindirildiği ortaya çıktı Korkunç kazadan yaralı olarak kurtulan çocuklardan birisi, kazadan önce öğretmeninin şoförü 'hızlı gitmemesi için' uyardığını, otobüsün kısa bir süre sonra zikzak çizerek kamyona çarptığını anlattı ..

Son dersleri 'ölüm' oldu: 33 ölü


Son anda kurtulan öğretmen sevinemedi

İzmir'de cumhuriyetten sonra kurulan ilkokul olan Konak Zafer İlköğretim Okulu, hafta sonu için Kapadokya gezisi düzenledi. Geziyi 2-A sınıfının öğretmeni Yeşim Aygün organize ettiği için çoğu bu sınıftan öğrenciler katıldı. Kafile başkanlığını Yeşim Aygün'ün yanı sıra öğretmen Goncagül Yano ile Müdür Yardımcısı Nuray İltuş'un üstlendiği gezi için Aydın merkezli Aylin Tur Şirketi ile anlaşıldı. Firmayla 46 kişi olarak anlaşma yapılmasına rağmen otobüse 43 öğrenci, 3 öğretmen ve 20 veli bindi. İki şoförle birlikte 66 kişinin bulunduğu 46 yolcu kapasiteli otobüs önceki gün saat 19.00'da Ahmet Cengiz yönetiminde İzmir'den yola çıktı. Otobüs dün sabaha karşı Konya'da mola verdi. Burada direksiyonu ikincı şoför olarak binen şirketin ortaklarından ve genel müdürlüğü de yapan 39 yaşındaki Cumhur Çolak aldı. Otobüs saat 05.10'da yeniden Kapadokya'ya doğru yola çıktı. Ancak saat 06.00 sıralarında Aksaray'a 58 kilometre mesafedeki Eskil ilçesinin Bozcamahmut köyü yakınlarında şerit ihlali yapan otobüs karşı yönden gelen Adnan Ölmez'in kullandığı kum yüklü kamyonla çarpıştı. Kamyon, otobüsün sol tarafını adeta bıçak gibi kesti. Kazada, 29 kişi olay yerinde, 4 kişi de hastanelerde olmak üzere çoğu öğrenci 33 kişi öldü, 35 kişi de yaralandı. Otobüsten bir tek öğrenci yara almadan kurtuldu. Kazanın otobüs şoförünün uyuması nedeniyle meydana geldiği öne sürüldü. Kaza nedeniyle yol 6 saat trafiğe kapandı. Ölenlerin cesetleri, özel uçakla İzmir'e gönderildi. Kimlikleri belirlenemeyen 3 öğrencinin cesedine DNA testi yapılacağı açıklandı.

ÖLEN VE YARALANANLAR
Kazada yaşamını yitiren 33 kişiden kimlikleri belirlenen 28 kişinin adları şöyle: İmabettin Açan eşi Songül Açan, Beren Açan (3), Halil Adıgüzel, Çağan Adıgüzel, Fatma Çaymanda, Elif Çaymanda, Fatma Çukurbaşı, Onur Çukurbaşı, anne İsmet Alaş ile oğlu İbrahim Alaş, Mehmet Ali Küçükkurum, Büşra Güven, Mine Akboyun, Derya Karabatu, İbrahim Yalçınkaya, Nuran Kılıçoğlu, Gülşen Dayan, Sevim Akkınız, Sabriye Çoban, Azize Sevinç, Yeşim Aygün, Naz Tümer, Deniz Ersen, Serpil Öznur, Ergül Aygün, Kamyon şoförü Adnan Ölmez, ve otobüs şoförü Cumhur Çolak. Büyük çoğunluğu Aksaray Devlet Hastanesi'ne bazıları da Kayseri ve Konya'daki hastanelere kaldırılan yaralılardan kimlikleri belirlenen 29 kişi şöyle: B. A. (8), Emre Güven, Nuray İltuş (49), Ezgi Karakaş (21), Okşan Güler (34), Gülsüm İne (26), Buse Güler (18), Ş.U. (8), Ç. E. (8), A. K. (12), Gülbin Adıgüzel (19), Nevin Kundakçıoğlu (24), İ. A. (13), H. A. (13), A. A. (7), Fatma Utku (40), Furkan Sevinç, Hatice Çoban (19), M. İ. (12), Ö. İ. (13), Sevgi Artuç, B. S.(10), B. Ç. (11), E. M.(8), Ö. O. (14), T. Ç. (14), K. Ö., Ahmet Cengiz, Tuba Tubara. Aksaray Cumhuriyet Başsavcısı Durmuş Akif Özbek, "Otobüste bulunan toplam yolcu sayısının 68 olduğu belirlenmiştir" dedi.

KAZA TANIĞI ŞOFÖR ANLATTI

Öğrencileri taşıyan otobüsün çarptığı kamyonun 100-150 metre gerisinden yol alan kamyon şoförü, Tuğrul Canlı, kazayı gördüğünü ve şunları anlattı: Karşıdan gelen otobüs bizim şeridimize geçip önümdeki kamyonla çarpıştı. Kamyon sağa kaçmak istedi ama şarampol olduğu için kaçamadı. Biranda önümüzde toz bulutu yükseldi. Frene basıp, güçlükle durabildim."

İZMİR VALİSİ AKSARAY'DA

Olay sırasında Ankara'da olan İzmir Valisi Cahit Kıraç ile İzmir'deki Okul Müdürü Süleyman Karabulut hemen Aksaray'a gitti. Kazada hafif yaralanan otobüs şoförü Ahmet Cengiz, kaza sırasında otobüsün bagajında uyuduğunu söyleyerek, "Otobüsten nasıl çıktığımı bilmiyorum. Öğrencileri İzmir'den Kapadokya'ya götürüyorduk. Otobüsün içinde aşırı yolcu yoktu, istesek de zaten fazla yolcu alma imkanımız yoktur. Kazanın oluş şekliyle ilgili ise hiç bir bilgim yok" dedi. Kazanın ardından Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Erdoğan olmak üzere CHP Genel Başkanı Baykal, ANAP lideri Erkan Mumcu başsağlığı mesajları yayınladı.

Haber Alıntı: SABAH Gazetesi

Editör: TE Bilişim