AB İPEK YOLU İÇİN 110 MİLYON EURO HARCADI

Avrupa Birliği’nin destek verdiği Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaşım Koridoru (Transport Corridor Europe Caucasus Asia- TRACECA) üyesi ülkelerin ulusal sekreterleri İstanbul’da biraraya geldi. TRACECA Hükümetler Arası Komisyon (IGC TRACECA)'un Türkiye'de gerçekleştirilen toplantısında Avrupa’dan Asya’ya uzanan ulaşım koridorlarının geleceğine yönelik projeler masaya yatırılıyor.

TRACECA Türkiye Ulusal Sekreteri ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Barış Tozar, Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Trabzon, Erdemir, Hopa özel limanları ile Derince Limanı'nın Doğu-Batı ulaştırma koridoruna dahil edilmesi için çalıştıklarını belirtti. Bu kapsamda Türkiye'deki adı geçen limanlar Nisan 2005'te Doğu-Batı ulaşım koridorunun aktif bir parçası haline gelecek. Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen TRACECA projesi Avrupa’nın Orta Asya’daki devletlerle Kafkaslar’a erişimindeki ulaşım sorunlarının iyileştirilmesini öngörüyor. AB, Modern İpek Yolu olarak ta bilinen TRACECA kapsamında demiryolu, limanlar ve karayolunun iyileştirilmesine yönelik 1995’ten beri sürdürülen 39 teknik, 14 altyapı rehabilitasyon projesine bugüne kadar 110 milyon Euro’luk kaynak ayırdı.

Sınır geçişlerinin kolaylaştırılması, gümrük tarifelerinin uygun hale getirilmesi, ülkelerin ulaşım altyapılarının iyileştirilmesi için çalışmaların hızla sürdüğünü anlatan TRACECA Türkiye Ulusal  Sekreteri Tozar, 12 yeni proje içinde Türkiye’nin üç projeyi kabul ettirdiğini, özellikle Karadeniz limanlarının ulaşım rehabilitasyonu ve hatların belirlenmesi için çalışmalar başlanacağını kaydetti.

TRACECA haritalarına işlenen 4 limanın Karadeniz, Kafkas limanlarından gerçekleştirilen taşımacılıkta aktif hale getirileceğine işaret eden Tozar, Samsun limanının demiryolu ulaşımı açısından buji değiştirme (tren vagon taşıma aksları, tekerlek.) istasyonu haline getirmeyi önerdiklerini kaydetti. Tozar, “Böylece Onbahis Asya ve Avrupa arasında kalan Karadeniz limanlarında ticaret canlanacak.” dedi.

            IGC TRACECA Genel Sekreteri ve Dönem Başkanı Lyudmila Trenkova gündemlerinde Doğu- Batı ulaşım koridorunun geliştirilmesi için mali özerklik çalışmalarının olduğunu söyledi. Özellikle Asya'nın bu koridora entegresi için çalışmaların olduğunu kaydeden Trenkova Türkiye'nin bu koridorda rolünün özel dolduğunu belirtti. Avrupa Birliği Komisyonu'ndan  mali destek aldıklarını ifade eden Trinkova kurum olarak kendilerine üye 12 ülkeden alınacak aidatla özel bütçe oluşturacaklarını dile getirdi.  Bakü’de daimi sekreteryası bulunan TRACECA’nın yıllık 600 bin dolarlık harcama bütçesi bundan sonra 12 ülkenin 50 bin dolarlık üyelik katkısıyla sağlanacak. Bugüne kadar AB desteği ile yürüyen ve yılda iki defa gerçekleştirilen bakanlar ve ulusal sekreterler toplantısı kuruluşun kendi bütçesinden karşılanacak.

            TRACECA,  Bağımsız Devletler Topluluğu üyelerini Kafkasya ve Karadeniz üzerinden Avrupa'ya bağlanmasını sağlamak amacıyla AB tarafından oluşturulan bir Doğu-Batı koridoru olarak biliniyor. Romanya, Bulgaristan, Türkiye, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan bulunuyor. Tarihi İpek  Yolunun Restorasyonu  konferansıyla başlayan TRACECA  Modern İpek Yolu olarak ta adlandırılıyor.

            The Marmara Pera Oteli'nde iki gün sürecek toplantıya yarın Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katılacak. Bu toplantıda Nisan 2005'te yapılması planlanan 4. IGC TRACECA Yıllık Bakanlık Konferansı'nın gündemi belirlenecek.

Kaynak:Fatih Uğur

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim