Trabzon'a uluslararası sermaye akışı sağlanacak

TRABZON-Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İşletme-Ekonomi Kulübü’nde  “Küresel Ekonomideki Değişmeler ve Türkiye’deki Sermaye Hareketleri” konulu konferansa katılan Türkiye Yatırım ve Destek ve Tanıtım Ajansı heyeti Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulunu ziyaret etti. Trabzon’un potansiyellerini uluslar arası sermayenin değerlendirebileceğini belirten Başkan Alparslan Korkmaz, ilk yabancı heyetin Şubat ayında Trabzon’a getirileceğini müjdeledi.
Türkiye’deki yatırım olanaklarını yurt dışı piyasalara tanıttıklarını ve nevi rehber görevi gördüklerini belirten Başkan Alparslan Korkmaz, Trabzon’un araştırılmaya başlandığını, olası yatırım alanlarının yurt dışı sermaye ile değerlendirilmesi için girişimlerin başlatıldığını vurguladı.

Türkiye Yatırım ve Destek ve Tanıtım Ajansı Baş Proje Direktörü Mehmet Gökay Üstün’ün Trabzon bölgesinden sorumlu olduğunu belirten Başkan Alparslan Korkmaz, uluslar arası sermayenin dikkatine çekecek yatırım alanlarının belirlenerek iyi bir sunumla bilgilendirilmeye ihtiyacı olduğunu bildirdi. Henüz detaylı bir çalışma yapmamakla birlikte ilk akla gelen maden rezervleri, altın işçiliği, hassas mekanik üretim gibi kaynakların ilgi görecek alanlar olduğunu vurguladı. Trabzon ile ilgili elde ettikleri kaba bilgilerin zamanla çok özel alanlara kaydırılacağını aktardı.  Trabzon’un sıçrama yapabileceği sektörler üzerinde yoğunlaşabileceğini ve bu sektörlerin yabancı sermayenin dikkatine sunulacağını işaret etti.
Korkmaz,  Türkiye’yi dünyaya Doğu – Batı arasında bir üretim üssü olarak pazarlamaya anımsatarak, “Dünya piyasalarını sürekli takip ederek, sermayenin yeni akış gösterdiği eğilimleri gözlüyoruz.  Elde ettiğimiz eğilimler doğrultusunda Türkiye’nin pozisyonunu en iyi şekilde planlamaya çalışıyoruz. Bunu yaparken ülkemizin bölgeleri ve illeri üzerinde var olan potansiyelleri kullanıyoruz.  Bu aşamada gerek ülkemize gelen gerekse yabancı ülkelere biz giderek Türkiye’nin yatırım avantajları konusunda uluslar arası sermayeyi bilgilendirmeye çalışıyoruz.” dedi.
Son yıllarda Doğu ülkelerindeki gelişmelerin dünya ekonomisine yön verdiğini ifade eden Korkmaz, özellikle Çin ve Hindistan gibi ülkelerin yakın zamanda dünya ekonomisindeki ağırlığının daha da artacağını savundu.

Sermaye birikimine sahip ülkeler arasında yer alan Körfez ülkelerinin de dikkatli takip edildiğini belirten Korkmaz, “ Biz Çin, Hindistan ve Körfez ülkelerine gel Türkiye’yi üs olarak kullanın. Yatırım yapın ve ihracat gerçekleştirin.”diyoruz şeklinde konuştu.
Uluslar arası sermayenin farklı ülkelerde yaptığı yatırımlarda tedarik zincirinin belirleyici rol oynadığını anımsatan Korkmaz, Türkiye’nin tedarik zincirinde güçlendirilmesi içinde çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Geleneksel tarım ürünlerinin uluslar arası alanda hiçbir gücünün kalmadığını ifade eden korkmaz, var olan tarım ürünlerinde farklılaşmanın gerekli olduğunu, organik tarım gibi seçeneklerin fiyat rekabeti sağlayabildiğini kaydetti.

Şubat ayında Suudi Arabistan sermayesinin Türkiye’ye yapacağı ziyarette Trabzon’a gelineceğini bilgisini veren Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz, “ Trabzon’un iyi aktarılması gerekiyor” dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın Türkiye’de yatarım yapma düşüncesinde olan bir uluslar arası otomotiv üreticisi ile temasta olduğunu aktaran Başkan Korkmaz, “ Neden Trabzon olmasın. Bu firmaya Trabzon’u önerdik. Burada üretim üssü kurabilirler. Ayrıca kolay ihracat ta yapabilirler.  Avrupa ve Ortadoğu pazarına buradan ihracat yapmaları kolay olur. Ancak tek sıkıntı otomotiv yatırımlarında kümelenme çok önem taşıyor. Bu tedarik zinciri konusunda incelemede bulunacaklar.” dedi.
Çin’in otomotiv sektöründe büyük bir yenilik yaptığını, gerçekleştirdiği otomasyonlar ile beş yıl gibi kısa bir sürede dünya otomotiv piyasalarında üstünlük kuracağını belirten Korkmaz, “ Çin’de  ve Hindistan’da büyük bir sermaye var. Türkiye bu iki ülke için Batıya açılan bir üretim üssü olarak değerlendirilebilinir.”  diye konuştu.

Korkmaz, Türkiye’nin 2006 yılında yabancı sermaye çeken ülkeler sıralamasında 13. olduğunu anımsatarak 2007 yılında ise sıralamanın daha üst seviyelere yükseleceğini söyledi. Dünyanın 17. büyük ekonomisi haline gelen Türkiye’nin ayrıca en fazla istihdam geliştiren ülkeler sıralamasında da İspanya’dan sonra ikinci sırada yer aldığını anımsattı. Türkiye’de her yıl 1 milyon yeni doğan olmasının ekonomik olarak gelişmenin sağlanması için ekonomik istikrar ve reformların durdurulmadan devam ettirilmesi gerekliliğini ortaya koyduğunu sözlerine ekledi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı A. Namık Somel’de  Trabzon’un dışa açık bir ekonomik büyüme sağladığına vurgu yaptı. Bugüne kadar tamamlanmaya çalışılan alt yapı olanaklarının uluslar arası sermaye için ciddi bir pozisyon sağladığını anımsattı.

Hayati Akbaş - DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim