Trabzon ulaşımda kilit nokta

Kuzey Avrupa -Türkiye ulaşım hattının Karadeniz'e açıldığı İstanbul , Samsun ve Trabzon limanları ile bağlantılı çalışmalar sürdürülüyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB ) Yönetim Kurulu üyesi ve Trabzon Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren , AA muhabirine yaptığı açıklamada, Litvanya Ulaştırma Bakanı Algirdas Butkevıcıus`u, bir süre önce TOBB `da ağırladıklarını anımsatarak, ``Yaptığımız toplantılarda çok önemli gelişmeler yaşandı. Özellikle ulaştırma alanında yapılacak çalışmalarda somut sonuçlara ulaştık. Kuzey Avrupa -Türkiye (Intermodal Freight Transport Corridor ) ulaşım hattının Karadeniz `e açıldığı, İstanbul , Samsun ve Trabzon Limanları ile bağlantılı çalışması, planlaması ve hayata geçirilmesi yönünde çalışıyoruz`` dedi.

Eren , Baltık ve Doğu Avrupa ülkelerini Ukrayna `nın Odesa ve İlichivsk limanları üzerinden Karadeniz `e bağlayan konteyner hattının Türkiye üzerinden doğuya açıldığını vurgulayarak, ``Bu hat, Trabzon Limanı ile bağlantılı çalışacak. Ayrıca, TOBB `un üzerinde çalışmakta olduğu İpek Yolu `nun yeniden canlandırılması için yürütülen projede Çin `den gelen ticari ulaşım hattı İran üzerinden Karadeniz `e indiriliyor. Bu projede de Trabzon ve Trabzon Limanı kilit nokta olacak. Trabzon , bu projede yerini alacak`` diye konuştu.

ULAŞTIRMADA ORTAK NOKTA TÜRKİYE

Kars -Tiflis -Bakü Demir Yolu ulaşım hattı temelinin kasım ayı içinde atıldığını belirten Eren , Türkiye `nin içinde yer aldığı bu projelerde Doğu Karadeniz `in ve Trabzon `un öneminin büyük olduğunu söyledi.Başkan Eren , yeni dünya düzeni oluşturulurken, Türkiye `yi dışlayan ulaşım hatlarının gündeme geldiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

``Özellikle son 20 yılda ulaştırma hatları yeniden yapılanırken hepsinde gözlenen ortak nokta Türkiye bağlantısıdır. Bugün, Türkiye seçeneği bu projelerde hak ettiği yerini alıyor. Şimdi bu projelere Trabzon `u monte etmek için el birliği ile çalışmamız gerekli. Mevcut altyapımız bu projeler ile bütünleşmede önemli avantajlar yaratıyor. Bize düşen bu kilit gelişmelerden bölgemizin önünü açacak projeleri üretmek. Bu yönde çalışmalarımızı yürütürken bölgenin avantajlarını en iyi şekilde kullanmayı başarmalıyız.``

TRABZON -ERZİNCAN DEMİR YOLU

Eren , Kars -Tiflis -Bakü demir yolu hattına Trabzon -Erzincan demir yolu hattı ile bağlayacak bölümün yapılmasının elzem hale geldiğini ifade ederek, ``Önümüzdeki gelişmeler Trabzon `u dünya ulaşım hatlarında daha etkin bir konuma taşıyacağını gösteriyor. O halde bütün kurumlarımızla, işletmelerimizle, iş adamlarımızla, akademisyenimizle, halkımızla birlikte medya gücümüzü de kullanarak bu fırsatları değerlendirmek bölge adına büyük bir sorumluluk içermektedir. Aynı şekilde, Trabzon -Batum demir yolunun da giderek önemini artırıyor`` dedi.

BATUM -TRABZON DEMİR YOLU

Hayati önem taşıyan Trabzon -Batum demir yolunu sürekli gündeme getirdiklerini belirten Eren , ``Bu projenin yapılamaması Türkiye için çok büyük bir kayıp`` diye konuştu.

Eren , etüt çalışması yapılarak avantajlı bulunan Batum -Hopa demir yolu projesinin uygulamaya alınması ve uzun vadede bu bağlantının GAP `a ulaştırılması gerektiğine dikkati çekerek, bölgenin Rusya Federasyonu , Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri ile demir yolu bağlantısının bulunmaması nedeniyle, ihracatçıların taşımacılıkta büyük sıkıntılarla karşılaştığını ve ödenen yüksek ücretlerden dolayı da rekabet imkanlarının azaldığını vurguladı.

Eren , 1990 yılı öncesi önemli üstünlüğe sahip olan Trabzon Limanı `nın demir yolu bağlantısı bulunmadığı için avantajlı konumunu kaybetmeye başladığını da kaydetti. (AA)

DenizHaber.Com


 

Editör: TE Bilişim