Trabzon Limanı, İran'la olan
ticari ilişkilerimizi artıracak

KAMİL ANAHAR / TRABZON-YENİŞAFAK


Türk-İran Dostluk Grubu Başkanı ve İran İslam Cumhuriyeti Milletvekili Ali Akbar Aghaee başkanlığındaki 9'u milletvekili, Tebriz Ticaret Odası yetkilileri ve Doğu Azerbaycan Eyaleti yetkililerinden oluşan toplam 17 kişilik İran İslam Cumhuriyeti heyeti, Trabzon Al-Port Liman İşletmesi'nin davetlisi olarak dün sabah Trabzon'a geldi.

Trabzon Al-Port Liman İşletmeciliği'nin, limanın çevre ülkelere tanıtılarak ticaret hacminin artırılması amacıyla düzenlediği etkinlikler kapsamında Trabzon'a davet ettiği İran heyeti, ilk olarak Trabzon Limanı'nı ziyaret etti.

Limana gelişinde horonla karşılanan İran heyetine daha sonra sinevizyon gösterisiyle Trabzon Limanı hakkında çeşitli bilgiler verildi. Ardından Trabzon Limanı İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, heyete limanı gezdirdi ve çeşitli konularda bilgiler verdi. Liman gezisine Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Asım Aykan, Kemalettin Göktaş, Mustafa Cumhur ve AK Parti Giresun Milletvekili Nurettin Canikli de katıldı.

Limandaki gezi ve incelemelerin ardından İran heyeti, şehrin tarihi ve turistik yerlerini de Casinovale gezdi. Ayasofya Müzesi çıkışında AK Parti Trabzon Milletvekili Asım Aykan ve Türk-İran Dostluk Grubu Başkanı Ali Akbar Aghaee, birer açıklama yaptı. Limanın özelleştikten sonra Rusya, Ukrayna ve İran ticaretinde daha etkin hale gelmesi için uğraştıklarını belirten Aykan, "Bu konu Başbakan'ın İran ve Rusya ziyaretlerinde de gündeme gelmişti. Bu işin altyapısı da hazırlanıyor. Şu anda da İranlı milletvekilleri ve ticaret odaları üyeleri bunun için Trabzon'da bulunuyor. Biz bu ziyaretlere çok önem veriyoruz. Umuyoruz ki bu tarihi İpek Yolu 1980'li yıllarda olduğu gibi yine eski canlı günlerine kavuşacaktır" dedi.

İran ve Türkiye'nin asırlardır bir arada yaşayan ve ticaret yapan iki dost ülke olduğunu kaydeden Aykan, "Önümüzdeki günlerde Trabzon üzerinden İran'a ticaret yeniden başlayacaktır. Rusya'dan gelecek 20 bin ton demir, Trabzon Limanı üzerinden İran'a gönderilecek. Bu ticaretin daha ileri seviyelere taşınacağından da şüphemiz yok" diye konuştu. Aykan, Trabzon Limanı'nın özelleştikten sonra birçok açıdan önemli gelişmeler kaydettiğini de ifade ederek, şu an limanda 100 bin tonluk vinçler bulunduğunu, bunları devlet döneminde yapmanın zor olduğunu söyledi.

Türk-İran Dostluk Grubu Başkanı Ali Akbar Aghaee ise kalabalık bir heyetle Trabzon'u ziyaretlerindeki amaçlarının iki devlet arasındaki ticaret hacminin artırılması olduğunu kaydederek, "Bu noktada Trabzon Limanı da çok etkin rol oynayacaktır. Liman, bu ticarette büyük kolaylıklar sağlayacaktır" diye konuştu.

WWW.DENIZHABER.COM

 

Editör: TE Bilişim