Ulaştırma eski Bakanı Binali YILDIRIM, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Genel Müdürler, Ticaret Odaları ve Meslek Odaları Yetkilileri, Kamu kuruluşları yetkilileri, Üniversiteler, Meslek Liseleri, Sanayi tesisleri ve tekne imalatçıları, Gemi geri dönüşümcüler ve kendini denizci düşünen tüm İzmirliler “ Denizcilikte İzmir’in Geleceğini” konuşacak, tartışacak…

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu tarafından açılış konuşması ile başlayacak toplantıda, Denizcilik Müsteşarlığınca denizcilikte son yıllarda yapılan yenilikler anlatılacak. Yansı ile katılımcılara arka fonda dönerli power-point sunum ve eş zamanlı olarak İzmir bölgesinde denizcilikle ilgili sorunların ve geleceğe yönelik fikirlerin yazılı veya sözlü olarak katılımcılar tarafından ifade edilmesi istenecek.

Hazırlanan kartlara katılımcılar “Denizcilikte İzmir’in Geleceği” konusundaki sorunları ve önerileri yazacaklar. Bakanın konuşma için kürsüye davet edilmesi, konuşma sonrası yazılı görüşlerin bakana sunulması ve bakanın genel değerlendirmesi ile beraber toplantı sona erecek.

Bakana İzmir Deniz Ticaret Odası Başkanı tarafından İzmirli denizciler adına Plaket takdim edilecek.

Türkiye’de Denizcilik Gelişiyor…

Türkiye Dünya Gemi İnşa Üretiminde ilk 10 ülke arasına girdi. Kara listede olan Türk Bayrağı Beyaz listeye geçti. Türkiye deniz kıyı alanları takip edilebilir sistemlerle donatıldı. Denizcilikte Özel Tüketim Vergisi kaldırıldı ve Kabotaj hattında daha fazla yük ve yolcu taşınır iken Balıkçılıkta desteklendi. Yatlardan Motorlu Taşıtlar Vergisi kaldırıldı ve yabancı bayraklı yatlara Türk Bayrağına geçiş hakkı verildi. Devlet bürokrasi azaltılıp, denizcilikte vatandaşın hayatı kolaylaştırıldı ve e-devlet denizle buluştu. Son yıllarda Balıkçı barınakları ve marinalar yapıldı ve Çeşme marina ile Seferihisar marina bunlardan sadece iki tanesi, ayrıca Foça’ya Türkiye’nin ilk Balıkçı Limanı yapıldı.

Denizcilikte sorunlara baktığımızda öncelikle İzmir körfezinin temizlenmesi ile birlikte, körfez içi hızlı deniz taşımacılığının geliştirilmesi, marinalar, deniz sporlarının ilkokul çocuklarıyla buluşturulması ve deniz sevgisi, körfezde balıkçılık ve İzmirlinin kürekli sandal sefası ile buluşturulması gerekiyor…

İzmirli Denizi Kullanıyor mu?

İzmir’de deniz adına herkesin bir fikri var ancak denizi kullanan İzmirli sayısı yok denecek kadar az! İzmirlinin denizi kullanması sağlanmalıdır. İçinden deniz geçen ikinci şehir İzmir olduğu hatırda tutulmalıdır.(İstanbul birincisi). Türkler Anadolu’ya geldiğinde denizle ilk buluştukları yerin İzmir olduğu bilinmelidir.(Çakabey)  Barbaros Hayrettin Paşa (gerçek adı Hızır reis) Osmanlının kaptan-ı deryası Egeli olduğu yine bilinmelidir.

Fuar kenti olan İzmir’e bir Fuar gemisi yakışır.(Atatürk Cumhuriyetin ilk yıllarında fuar gemisi ile Ülkemiz ürünlerini Akdeniz içinde tanıtılmasını sağlamıştır.)  İzmir’in ilk limanı olan Pasaport mevkinin tekne yanaşma ve yat bağlama yeri olarak düzenlenmesi gerekmektedir.

Uzm. Aydan TUNCAYENGİN

Gazeteci / Yazar

 

Editör: TE Bilişim