Topbaş: "Türk gemiciliği altın çağını yaşıyor"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş‚ 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle Deniz Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada‚ Kabotaj Kanunu’nun Türk denizciliğinin en önemli dönüm noktası olduğunu belirterek‚ şöyle konuştu;

“İstanbulluların‚ tam bağımsızlığımızın bir simgesi olan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı tebrik ediyorum. Elbette‚ güçlü devlet olmanın yolu denizlerden geçer. Bir devletin ticaretinin güçlü olabilmesi için mutlaka deniz taşımacılığının da güçlü olması gerekir. Servet denizde‚ sağlık denizde‚ istiklal denizde‚ tek kelime ile hayat denizdedir. Elbette bugün Türkiye’yi Türkiye yapan‚ jeopolitik olarak değerine değer katan‚ onun etrafını saran‚ onu dünyanın dört köşesine bağlayan denizlerdir. Akdeniz’de‚ Ege’de‚ Marmara’da‚ Karadeniz’de sahili olan bir devletiz. Türkiye yaklaşık 8 bin 400 kilometrelik sahil şeridiyle‚ bir deniz ülkesidir. Bu sınırlarımızın uzunluğu‚ kara sınırlarımızın uzunluğunun 3 misli!.. Hükümetimiz‚ bundan 6‚5 yıl önce iktidara geldiğinde vakit kaybetmeksizin reform niteliğinde aldığı kararlarla‚ denizcilik sektöründe çok büyük atılımlar gerçekleştirmiştir. Böylece gemi inşa sanayinde tam kapasiteler kullanılmaya başlandı. Uluslararası nakliyatçılıkta rotalar denize kaymaya başladı. Gelişen potansiyel karşısında yeni gemilerle birlikte daha büyük limanlara‚ daha büyük tersanelere ihtiyaç duyulmaya başlandı. Denizcilikte hedefler büyüdü. Yani “Denizci bir millet olduğumuzu tekrar hatırlamaya başladık. Büyük bir memnuniyetle görüyoruz ki Türkiye‚ gemi inşa sanayinde de büyük başarılara imza atıyor. Türk gemiciliği altın çağını yaşıyor. Türkiye gemi yapımında dünyada 23. sıradan 5. sıraya yükselmiştir. Türkiye’nin‚ Mega yat inşasında ise dünya sıralamasında 4.sırada yer alması Türk Denizciliği adına büyük bir mutluluktur. Gemi sektöründe büyük gelişme gösteren Türkiye‚ dünya liderliğine doğru hızla ilerliyor. İnşa ettiği gemilerin yüzde 60’ının ihraç ediliyor olması bunun bir göstergesidir. Modern altyapıya sahip tersaneleriyle çok daha önemli gemi projelerini hayata geçireceklerini ümit ettiğim sanayici dostlarımı tebrik ediyorum.”

Bütün bu gelişmelerin ardından Powerboat P1 Dünya Şampiyonası’nın İstanbul’da yapıldığını hatırlatan Başkan Kadir Topbaş‚ bu yarışların İstanbul’a sadece tanıtım ve turizm açısından değil‚ denizcilik‚ gemi inşası ve özelikle yat sektörüne yeni heyecanlar getireceğine inandığını söyledi. İstanbul’un eşine az rastlanır coğrafi yapısı‚ tarihi ve kültürel mirası‚ modern havalimanıyla en prestijli otel zincirlerinin varlığıyla önemli turizm merkezlerinden biri haline geldiğini anlatan Başkan Topbaş‚ sözlerini şöyle sürdürdü; “İstanbul aynı zamanda dünyanın önde gelen kruvaziyer firmalarının tercih ettiği bir şehir. Türkiye‚ kruvaziyer turizminde Akdeniz ülkeleri arasında İspanya‚ İtalya ve Yunanistan’ın ardından 4’üncü sırada. İstanbul ve Kuşadası’na yılda bini aşkın gemi ile 1 milyon 300 bin turist geliyor. Şu anda kruvaziyer gemilerini sadece Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin Karaköy'deki limanında konaklatabiliyoruz. Bu noktada acil yeni rıhtımlara ihtiyacımız var. 10 milyon turist hedefleyen 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul‚ deniz ticareti ve turizminde yeni bir vizyona ve planlamaya ihtiyacı duymaktadır. Haydarpaşa ve Galata limanları artık Türkiye için‚ İstanbul için yetersiz kalmaya başlamıştır. Hükümetimiz‚ Galataport ve Haydarpaşa liman projeleriyle birlikte turizm ve deniz ticaretinde önemli yatırımları gerçekleştirmek istemişti. Ancak‚ bu alanda çeşitli engeller çıktı. Proje şu ana kadar hayata geçirilemedi. Bu vesileyle Galataport’un gerek mimari açıdan gerek turizm açısından çok önemli bir proje olduğunu tekrar vurgulamak istiyorum. Amerikan Pazarı‚ Salı Pazarı‚ Perşembe Pazarı olarak ifade edilen bu bölge fonksiyonunu yitirmiştir. Proje üzerinde şehir tarihçilerinden şehir planlamacılarına‚ turizm sektöründen yerel yöneticilere uzanan bir zincir içinde bu konuyu sağduyulu ve memleketimizin menfaatleri açısından tekrar değerlendirmeliyiz. Yine bu çerçevede Haydarpaşa limanının deniz ticaretimiz açısından yetersizliğini konuşmamız gerekiyor. Elbette denizlerimizin temizliği bizim için son derece önemlidir. Bu konuda çalışmalarımız büyük bir titizlikle sürüyor.”

“Denizden yılda 100 bin metreküp atık topluyoruz”

Konuşmasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Boğaz‚ Marmara ve Karadeniz’den gemilerle yılda 100 bin metreküp atık topladığını ve bu çalışmaları 2005 yılından itibaren 12 gemiyle sürdürdüğünü kaydeden Kadir Topbaş‚ “2006 yılında açılışını yaptığımız Haydarpaşa Atık Kabul Tesisimizde bu atıklardan yılda 15 bin metreküp ilave yakıt üretiyoruz. Yine 515 kilometrelik kıyı şeridi ve plajlarımızı yaz aylarında 200 kişilik bir ekiple temizliyoruz. Deniz yüzeyindeki atıkları toplamak için 18 gemimiz var. Kıyı ve plajlarımızdan yılda 30 bin metreküp‚ deniz yüzeyinden ise 6 bin metreküp atık topluyoruz. Ayrıca Deniz Denetim Ekiplerimiz tarafından yapılan çalışmalarda deniz kirliliğine neden olan deniz araçlarına cezai müeyyide uygulanmıştır. 2008 yılında 481 deniz aracına yaklaşık 14‚5 milyon TL‚ 2009 yılında ise 108 deniz aracına yaklaşık 3 milyon TL idari para cezası verilmiştir. Denizcilik Bayramı münasebetiyle kıyı ve deniz temizlik çalışmaları esnasında denizlerden çıkarılmış çeşitli objelerin sergilendiği tanıtım çalışmaları yapıyoruz. Her gün bir noktada olmak üzere Eminönü‚ Karaköy‚ Yenikapı‚ Kadıköy‚ Üsküdar ve Beşiktaş’ta yapılacak sergiyle halkımızın dikkatini deniz temizliğine çekeceğiz. Ayrıca yaz aylarında halkımızın huzur ve güven içinde yararlanabileceği uzunluğu 25 kilometreyi bulan 10 bölgedeki plajda 90 kule‚ 237 cankurtaran‚ 14 kurtarma botu‚ 12 jet ski ve 4’ü hasta nakli için olmak üzere 24 ambulans ile hizmet veriyoruz. Türkiye’nin daha çok deniz ticaretine dönmesi ve Türkiye Deniz Ticaret Filosu’nun tonajının arttırılması‚ yeni turistik ve ticari amaçlı limanların kazandırılması bu bayramda dileğimizdir. Millî devlet‚ tam bağımsız devlet olmanın temel şartlarından birisi olarak büyük anlam taşıyan Denizcilik ve Kabotaj Bayramınızı kutluyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim