TOKİ, Ataköy arsası için yeniden ihaleye çıkacak

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul’un Bakırköy ilçesi Ataköy sahilinde bulunan, kamuoyunda tartışmalara neden olan ve mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle ihalesi son anda durdurulan arsaların satış ve kiralanması için yakında yeniden ihale açacak.  TOKİ’den verilen bilgiye göre, Ataköy’deki arsanın satış işlemi için DATİ Yatırım Holding A.Ş. tarafından TOKİ aleyhine açılan davada daha önce yürütmeyi durdurma kararı veren İstanbul 5. İdare Mahkemesi, TOKİ’nin savunmasını yapmasından sonra, dava hakkında red kararı verdi.  TOKİ’nin savunmasında “satış işleminin hukuka ve kamu yararına uygunluğunun gerekçelerini detaylı olarak açıkladığı” belirtilirken, İstanbul 5.  İdare Mahkemesinin 11 Eylül 2009 tarihli 2009/1302 esas ve 2009/1318 sayılı kararı ile arsanın satış işleminin önünde hukuki bir engel kalmadığı vurgulandı.

TOKİ, mahkemenin 13 Ağustos’ta aldığı yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle, arsaların satış ve kiralanması için 19 Ağustos’ta yapacağı ihaleyi, ihale tarihinden 2 gün önce iptal etmişti.
TOKİ’nin internet sitesinde yer alan duyuruda da “Ataköy sahilinde bulunan, 564 ada 151 parsel sayılı taşınmazın satışına ilişkin işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebi ile açılmış olan dava İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nin 11 Eylül 2009 tarih ve 2009/1302 esas, 2009/1318 sayılı kararı ile reddedilmiş olduğundan anılan mahkemece verilmiş olan yürütmeyi durdurma kararı kendiliğinden ortadan kalkmıştır.

Ataköy sahilinde bulunan 564 ada 158 (11 bin 950,72 metrekare), 161 (11 bin 950,72 metrekare) ve 162 (40 bin 729,66 metrekare) parsellerin satışı ve 564 ada 160 (59 bin 799,89 metrekare) parselin kiralaması ile ilgili ihale duyurusu yakın bir tarihte ilan edilecektir” denildi.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, daha önce AA’ya yaptığı açıklamada, “Ataköy sahil şeridindeki arazilerin kiralanması ve satışıyla sahilin halka kapatılacağı” yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, “bu arazilerin 28 yıldır işgal altında olduğunu, hiç bir zaman halkın kullanımına açık olmadığını” söylemişti.

Yörede oturanlar, söz konusu alanın yeşil alan olarak ilan edilmesini isterken, TOKİ Başkanı, gerekli yeşil alanı ayırdıklarını, kalan bölümün devlete gelir olarak değerlendirilmesini istediklerini belirtmişti.  TOKİ’nin 19 Ağustos’ta yapacağı ihalede,  sahil şeridinde yer alan 94 bin metrekarelik 3 parsel arazi için 517 milyon lira muhammen bedel belirlenmişti.  “Açık artırma usulü” ile ihaleye çıkan arsayı alan yatırımcılar, 2 emsal değerdeki araziye 188 bin metrekare inşaat yapabilecekti. İhaleyi kazanan yatırımcılar bölgeye, otel, apart otel, gazino, marina, yat kulübü, alışveriş tesisleri, lokantalar, kongre tesisleri, gösteri spor ve eğlence tesisleri, turizm ve rekreasyon alanlarında; akaryakıt satış üniteleri, sağlık kulübü gibi tesisler inşa edebilecekti.

Arsa, daha önce SİNPAŞ’a satılan arsa ile Denizciler Ataköy Turizm ve İnşaata (DATİ) kiraya verilen arazilerin arasında yer alıyor. 1981 yılında Emlak Bankası tarafından, birinci sınıf tatil köyü, otel, turizm kompleksi, gazino, alışveriş merkezi, kongre tesisleri, akaryakıt üniteleri, spor ve eğlence tesisleri gibi yatırımlar yapılmak üzere 33 yıllığına kiraya verilen Ataköy sahil şeridindeki arazi, yatırımcı firmanın yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle 1992 yılında mahkemelik oldu. 2008 yılında sonuçlanan davada TOKİ haklı bulunarak düşük kira bedeliyle yıllarca devletin arazisini kullanan işletmeler bölgeden tahliye edildi.
TOKİ tarafından satışa sunulan bu üç arsanın

dışında Bakırköy Zeytinlik Mahallesi Ataköy Sahili’nde bulunan 59,7 dönümlük arsanın da 49 yıllığına kiraya verilmesi öngörülmüştü. Turizm ve rekreasyon alanı imarlı ve 2 emsal değerli arsaya 119 bin metrekarelik inşaat yapılabilecek.

Editör: TE Bilişim