TOBB Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısı Ortak Bildirisi

TOBB Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve konsey üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen, Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısı’nda Denizcilik Sektörünün sorunları detaylı biçimde görüşüldü.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısı; TOBB Başkanı M. Rifat HİSARCIKLIOĞLU ve konsey üyelerinin katılımıyla, TOBB Merkez Binasında gerçekleştirilmiştir. Konsey Toplantısında Denizcilik Sektörünün sorunları detaylı biçimde görüşülmüş ve aşağıdaki hususların kamuoyuna duyurulması kararlaştırılmıştır;

  1. Gemi adamı yetiştirme sistemimiz, Türkiye’nin potansiyelini değerlendirecek ve diğer ülkelerin ihtiyacını karşılayacak şekilde geliştirilmelidir.
  2. Yük ve yolcu taşımacılığında deniz yolu taşımacılığının payının arttırılması gereklidir. İstanbul ve Marmara’da İDO’nun giderek hakim durumu belirgin hale gelmekte, rekabet bozulmakta, filo oluşturma faaliyetlerinde dış alımlar artmaktadır. Ulaştırma Bakanlığı’nın koordinasyonunda, ilgili tarafların bir araya gelerek çözüm üretmeleri sağlanmalıdır.
  3. Türkiye Kıyıları Master Planı yapılmalıdır.
  4. Tersane yatırımları özendirilmeli ve önündeki engeller kaldırılmalıdır. Marina ve limanların kurulmasındaki izin süreleri mutlaka kısaltılmalıdır.
  5. Liman ücretlerinde sağlık rüsumları ve fener ücretleri aşağıya çekilmelidir.
  6. Yurt dışından ithal edilen gemilerin geçici bayrak şahadetnamesi almalarını takiben Türkiye’ye gelmeden ithal edilebilmeleri sağlanmalıdır.
  7. Türkiye’de imal ve inşa edilen gemilerin Türk sularını terk etmeden ihraç işlemi gerçekleştirilebilmelidir.
  8. Türk Boğazlarında kabotajda çalışan kosterler ile tarifeli sefer yapan gemilerin uzun süre beklemeleri önlenmelidir.
  9. Sektörü ilgilendiren mevzuat düzenlemelerinde mutlaka sektörün görüşü alınmalıdır.
  10. Bareboat gemiler Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıt edilebilmelidir.
  11. Özel limanların irtifak sözleşmelerine konularak elleçledikleri (yükleme-boşaltma) yüklerden alınan ve haksız rekabete yol açan %15 oranında nispi kira kaldırılmalıdır.
  12. Gemi satışında Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığından izin alma zorunluluğu kaldırılmalıdır.
  13. Yeni imal edilen ticari yatlardan ÖTV alınmamalıdır. Amatör teknelerden alınan yüksek MTV kaldırılmalıdır. Özel deniz aracı sicili tesis edilmelidir.
  14. Gemilerdeki amortisman oranları çok düşüktür. En az % 10 oranına yükseltilerek, uluslararası amortisman oranları ile paralellik sağlanmalıdır.
  15. Denizcilik sektöründe yatırım indiriminin mutlaka yeniden ihdası gerekmektedir.
  16. Yeni kurumlar vergisi tasarısında tüm istisnaların kurumlar vergisi kanununa bağlı kılınmasının öngörülmesi, Türk Uluslararası Gemi Sicilinde vergi istisnalarının kaldırılabileceği endişesini yaratmaktadır.
  17. Yatırımları tamamlanmamış yat limanlarının YİD (Yap-İşlet-Devret) modeli ile özelleştirilmesi gerçekleştirilmelidir.
  18. Yatların ülkemiz limanlarına giriş-çıkışlarında pasaport, gümrük, sağlık, liman kontrolleri birbirinden uzak konumlarda olan dört ayrı kamu kuruluşu tarafından yapılmakta ve bilhassa yabancı yatçılar büyük sıkıntı çekmektedir. Yatların tek otoriteye muhatap olması sağlanmalıdır.
  19. Denizlerimiz büyük oranda kara kaynaklı olarak kirletilmektedir. Denizlerimizin kirlenmemesi ve doğal hayatın sürdürülüp gelecek nesillere bırakılabilmesi için belediyelerin altyapı tesisleri kapsamında arıtma sistemleri ile teçhiz edilmesi ve bu maksatla kaynak yaratılması, keza AB fonlarından yararlanılması sağlanmalıdır.
  20. Gemilerden ve yatlardan atıkların alınması için, karada Atık Alım Tesisleri yapılmalıdır.
TOBB Web Sitesi

 

Editör: TE Bilişim