Savarona yatına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği talip oldu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Atatürk’ün ünlü Savarona Yatı’nı alıyor. İşadamı Kahraman Sadıkoğlu’nun 49 yıllığına kiraladığı ancak yüksek maliyeti nedeniyle devretmek istediği Savarona yatının alımı, geçen haftaki TOBB Yönetim Kurulu gündeminin ilk sırasında görüşüldü.

TOBB Yönetim Kurulu, “ilke olarak” alım kararını onayladı. Alım süreciyle ilgili hukuki ve mali çerçeveyi belirlemek için 2 kişilik bir ekip kurarak inceleme yapılmasına karar verdi. Bunun için yönetim kurulu üyeleri İlhan Parseken ve Ender Yorgancılar görevlendirildi. Ekip yeni yılın ilk günlerinde Savarona’nın hukuken alınabilme yöntemi, fiyat analizi, alımın ardından nasıl değerlendirileceği gibi konulara ilişkin değerlendirme raporu hazırlayacak. Bu raporun ardından fiyat da ortaya çıkacak.

Edinilen bilgilere göre bugüne kadar TOBB’un gündeminde Savarona’nın devralınmasına ilişkin bir konu yoktu. TOBB’un yapısı itibarıyla böyle bir yatı devralarak işletmesi de mümkün görünmüyor. Ancak iddialara göre Turizm Bakanlığı, TOBB’dan Savarona’yı satın almasını istedi. Hatta Bakanlık bu konudaki talebinde giderek ısrarlı davrandı. Bu nedenle TOBB yönetimi konuyu gündemine almak zorunda kaldı. Plana göre, yatın TOBB tarafından devralınması, ardından da Bakanlığa tahsis edilmesi, Bakanlığın da burayı müze yapmasının sağlanacağı iddia ediliyor.

Ulusoy çağrı yaptı

Atatürk’ün ünlü Savarona yatını Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde 49 yıllığına yap-işlet modeliyle kiralayan işadamı Kahraman Sadıkoğlu, son dönemde Turizm Bakanlığı başta olmak üzere devlet kurumlarına çağrı yaparak, yatı almalarını istemişti. Mayıs ayında TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy’un parası olan işdünyası örgütlerine “Savarona’yı alın” çağrısı yapmasının ardından Sadıkoğlu, “Buna ’hayır’ demem. Ben bugüne kadar yaklaşık 45 milyon dolar harcadım. Daha 30 yıl kullanma hakkım var” demişti.

Atatürk’ün Dolmabahçe günlerinin mirası olan Savarona, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 6 bin dolara MKE’ye hurda olarak devredilirken, 1989 yılında karar değişikliğiyle işadamı Kahraman Sadıkoğlu’nun olmuştu. Sadıkoğlu, geçen zaman içinde Savarona yatı için büyük masraflar yaptı. Ancak son dönemde Sadıkoğlu, Savarona yatını devretme arayışına girdi. TÜRSAB Başkanı Ulusoy, “Artık Savarona’yı ekonomik gücü olan kim varsa alsın” dediği mektubunu TOBB’a iletti. TOBB Yönetim Kurulu da öneriyi gündemine alarak, geçtiğimiz haftaki toplantısında görüştü.

Savarona’yı ‘bacadan dökülen kurum’ getirdi


1938’de İngiliz Kralı VII Edward, İstanbul’da devlet yatı Ertuğrul’da Atatürk’ün konuğu oldu. Ancak bacadan dökülen kurum, kralın beyaz kıyafetlerini öyle kirletti ki Atatürk yeni bir Cumhurbaşkanlığı yatı araştırılması için emir verdi. Türk Bayrağı Mart 1938’de Southampton’da Savarona’ya çekildi. Romanya Kralı Carol da dahil önemli konuklar, devlet başkanları yatta ağırlandı.

ÇILGIN PARTİ’ TARTIŞMA YARATTI


Atatürk’ün yatı Savarona’da 2002 yılı Mayıs ayında verilen bir parti büyük tartışmalara neden olmuştu. Savarona’da, Yılmaz Bektaş’ın da ortak olduğu “CMC di Ravenna” adlı İtalyan inşaat firmasının 101’inci kuruluş yıldönümü kutlamasından kamuoyuna yansıyan görüntüler büyük tepki toplamıştı. Gecede yaşanan oryantal şov ve ardından çıkan kavga infial yaratmıştı.

Amacımız ticari değil mirasa sahip çıkılacak


VATAN’ın soruları üzerine gelişmeyi doğrulayan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, asıl amacın ticari olmadığını vurguladı. Mete, “Atatürk’ün yatının dışarı gitmesini istemiyoruz. Burada asıl amaç ticari değil, Atatürk’ün mirasının en güzel şekilde değerlendirilmesidir” diye konuştu. Alım süreciyle ilgili yönetim kurulu üyesi 2 kişiden bir heyet oluşturduklarını belirten Mete, bu heyetin sürecin hukuki ve diğer tüm unsurlarıyla ilgili bir inceleme yapacağını ve bir rapor hazırlayacağını anlattı. Mete şöyle konuştu:

“Savarona yatının alınmasının ardından ne yapılabilir, işletebilir miyiz, yoksa başka bir karar mı olur, bu analiz raporunun ardından karar vereceğiz. Parasal tutarı da bu çalışmanın ardından belli olur.”

TÜRSAB etkisi

TOBB Başkan Yardımcısı Mete, konunun yönetim kurulu gündemine nasıl geldiğiyle ilgili soruya ise “TÜRSAB Başkanı’nın bir süre önce işalemine bir önerisi olmuştu. TÜRSAB Başkanı bu önerisini daha sonra yazılı olarak TOBB yönetimine iletti. Biz de konuyu gündeme bu yazı üzerine aldık” dedi.


Önümüzdeki hafta inceleme başlıyor


TOBB Yönetim Kurulu’nun kararıyla incelemeyi yürütmekle görevlendirilen TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseken VATAN’a, yeni yılın ilk günlerinde ilk iş olarak Savarona’yı gidip göreceklerini, güvertesine çıkacaklarını söyledi. Parseken, “Önümüzdeki hafta ilk iş yatı gidip görmek olacak. Fiyatını ticari bir bakışla hesaplayıp bir araştırma raporu hazırlayacağız” dedi.

Editör: TE Bilişim