Derneğin http://www.turkishpilots.org adresinde yer alan web sitesindeki açıklama şu şekilde:

"Türk Kılavuz Kaptanlar Derneğinden Açıklama

DTO Tarafından kılavuzlukla ilgili yapılan tek taraflı değerlendirmeler bizi üzmüştür.

39 Yıllık geçmişe sahip ve kılavuz kaptanlık mesleğinin tüm bilgi birikimine sahip Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği bu özellikleriyle ve yaptığı çalışmalarla kamuoyunda saygın yer edinmiş bir sivil toplum örgütüdür.

Kılavuz Kaptanlık mesleğini doğrudan ve dolaylı ilgilendiren tüm konularda Derneğimiz bilgi ve deneyim birikimini denizcilikle ilgili bütün kurumlarla paylaşmış, ülkemiz denizlerinin, boğaz ve limanlarının daha güvenli olmasına katkıda bulunmuştur.

Dernek Yönetim Kurulumuz, göreve geldiği Kasım 2006 tarihinden bu yana "Güvenli gemiler, temiz denizler" ilkesi çerçevesinde yaptığı çalışmalarda ilgili tüm taraflara talep ettiklerinde gerekli katkıyı sağlamaya özen göstermiştir.

Hal böyle iken, Deniz Ticaret Odası'nın 13 Eylül 2007 Tarihinden yapmış olduğu ve kılavuzlukla ilgili konuların ele alındığı meclis toplantısında katkıda bulunamamış olmak bizleri üzmüştür.

Derneğimiz, DTO Meclis Başkanı'nın daha evvelki meclis toplantılarından birinde Derneğimize ve tüm üyelerine yapılan açık bir sataşmaya karşı cevap hakkını kullanmak isteyen Dernek Başkanımıza  söz vermediğini de üzüntüyle hatırlamaktadır. 

Takdir olunacaktır ki "Denizci Millet, Denizci Ülke" ülküsüne tek sesli bir ortam yaratıp bilgiye ve deneyime kapıları kapatarak ve sivil toplum kuruluşlarının sesini kesmeye çalışarak ulaşılamaz.

Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün A.960 sayılı kararı, kılavuzlukla ilgili konularda ulusal ve yerel kılavuzluk derneklerinin görüşlerinin alınması gereğini temel ilkelerden birisi olarak benimser. Deniz Ticaret Odası'nın uzman olmadığı bir konuda uzman kuruluşu en azından dinleme ihtiyacı bile duymadan yaptığı tek taraflı değerlendirmelerin IMO Kararlarına uyumlu olmaması dışında, ülkemiz denizlerinin, boğazlarının ve limanlarının güvenliğine arzu edilen katkıyı sağlamayacağı açıktır.

Derneğimiz Yönetim Kurulu, 14 Eylül Cuma günü yaptığı toplantıda, konu ile ilgili üzüntülerimizin bir basın açıklaması ile kamuoyuna duyurulmasına, ayrıca bir yazı ile de Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlığına iletilmesine oy birliği ile karar almıştır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği

Yönetim Kurulu"

 

Editör: TE Bilişim