16 Aralık gecesi meydana gelen kazada,  Adriyatik Gemi İşletmeciliği adlı bir Türk firmasına ait Malta bayraklı 109 metre uzunluğundaki 1982 yılı yapımı kuru yük gemisi, fırtınada sürüklenerek Fransa'nın Batı ucundaki Erdeven kumsalında karaya oturmuştu.

Kaza sonrası Fransa; Atlantik sahilinde Morbihan kumsalına sürüklenen TK Bremen adlı geminin Türk armatörüne "Erdeven sahilinden geminin 6 Nisan tarihine kadar sökülerek temizlenmesi" talimatı vermişti.

Geminin etrafına barikat çekilerek "Güvenli Bölge" oluşturuldu. Geminin tanklarındaki yağ sintineleri alınarak tankerlerle karadan Saint-Malo'ya götürüldü. Geminin sigortacısı, Hollanda Firması Euro Demolition'u geminin sökülmesi işiyle görevlendirdi. Euro Demolition, Avrupa Birliği içerisinde gemi sökümünde uzmanlaşmış belli başlı 4 uzman kuruluştan birisi. Şirket, daha önce 2006 yılında Rokia Delmas ve 2007 yılında  MSC Napoli gemilerinin sökümünde başarılı olmuştu.

TK Bremen'in 4 hafta içerisinde kumsaldan kaldırılması planlandı.

Gemide kalan 200 litre civarındaki son yakıt da alındı. Geminin makine dairesindeki asbestler söküldü.

Almanya'dan geminin sökümünde kullanmak üzere 270 tonluk dev bir kreyn çağrıldı. Kreyn 5 ocak günü çalışır hale gelecek. Kreyn, Avrupa'nın en büyük kreyni.

Söküm esnasında yoldan geçenlerin güvenliği için yol çevresi de metal barikatlarla çevrildi.

3 hafta boyunca 40 kişi 2200 ton ağırlığındaki çeliği sökmek üzere zamana karşı seferber olacak.

Geminin sökümüne baş bodoslama ve baş kasaradan başlanarak daha sonra üstyapı daha sonra da baştan kıça doğru gemi teknesi sökülecek.

 

 

 

Editör: TE Bilişim