Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak, derneğin Adana Şubesince düzenlenen "İnternet Bağımlılığı" konulu konferansta, internet kullanımının Türkiye`de son 5 yılda yüzde 700 oranında arttığını ifade etti.

Yeşilyaprak, araştırmalara göre, Türkiye`deki kullanıcılardan y üzde 40`ının kendini bağımlı olarak gördüğünü; internet bağımlılığının kişiyi "sosyal çekilme" diye adlandırılan rahatsı zlığa ittiğini bildirdi.

Özellikle gençlerin interneti bağlılık derecesinde kullandığına dikkati çeken Yeşilyaprak, şunları kaydetti:

"İnternet bağımlılığı, bilgisayar başından kalkınca, internetin eksikliğini hissetmek, titreme, terleme gibi belirtilerle kendini gösteriyor. İnternet bağımlılığı, kişiyi sosyal işlev bozukluğuna kadar götürüyor. İnternet bağımlılığı, en az madde bağımlılığı kadar tehlikeli. Madde bağımlısı olan kişiler, bağımlı oldukları maddeden uzaklaştırılarak tedavi edilebiliyor. Ancak, henüz bir hastalık olup olmadığı üzerinde tartışmaların bulunduğu, internet bağımlılığıyla ilgili bir tedavi süreci maalesef bulunmuyor. ABD`deki bir araştırma, 189 milyon internet kullanıcısından yüzde 6-10`unun bağımlı olduğunu gösteriyor. ABD`de internet bağımlılığını tedavi amacıyla özel merkezler açılıyor."

Yeşilyaprak, kişinin hayatından internetin birden çıkarılamayacağını, interneti doğru ve bilinçli kullanmayı öğretmenin en doğru yaklaşım olacağını belirtti.

İnternette porno, kumar, chat ve oyun sitelerine giren kişilerin genelde bağımlı hala geldiklerini vurgulayan Yeşilyaprak, bağımlılığın, bireyleri sosyal hayattan uzaklaştırdığını, yorgunluk hissi verdiğini söyledi.

Yeşilyaprak, ilkokul öğrencilerinden başlanarak internetin doğru kullanımıyla ilgili dersler verilmesi gerektiğini, aksi takdirde her geçen gün bilinçsiz kullanım yüzünden internet bağımlılarını n sayısının artacağını; gerçek ilişkilerin yerini sanal ilişkilere bırakacağını kaydetti

Kaynak:internethaber

Editör: TE Bilişim