Titanik'in tarihi objeleri Madrid'de sergileniyor

MADRİD (AA) - Halen bilinen en büyük gemi kazası olarak tarihe geçen, İngiltere'nin Southampton'dan limanından ayrıldıktan sonra New York'a doğru yol alırken 15 Nisan 1912 tarihinde buz dağına çarparak batan Titanik gemisinde yer alan 200 obje Madrid'deki Villa Kültür Merkezi'nde sergilenmeye başlandı. 

Ünlü yönetmen James Cameron'un "Titanik" adlı filmine esin kaynağı olan zümrüt kolyenin orijinalinin de sunulduğu sergiyle ilgili açıklamalarda bulunan serginin sorumlusu ve tarihçi Claes Göran Wetterholm "James Cameron'un filmi çok güzel bir hikaye ama asla öyle bir şey olmadı" dedi.

Jack (Leonardo di Caprio) ve Rose'un (Kate Winslet) hikayesi ise gerçekte Kate Philips ve Henry Morley'a it. 19 yaşındaki genç Philips çalıştığı mağazanın sahibi 47 yaşındaki Henry'ye aşık oluyor ve ikisi birden sahte isimlerle Titanik'e binip İngiltere'den kaçmaya karar veriyorlar. Henry batan gemide ölüyor. Kate ise hayatta kalıp 9 ay sonra Ellen adındaki kızını dünyaya getiriyor" diye konuştu.

Çoğunluğu İngiliz olan 2 bin 207 yolcu taşıyan Titanik gemisinin batması denizcilik tarihi için "bir sembol ve metafor" olduğunu savunan Wetterholm, "Kurtarılanlar arasında erkeklerin ve kadınların sayısının hemen hemen eşit olduğunu söylemek 1912 yılının İngiltere'sinde imkansız bir şeydi" değerlendirmesinde bulundu.

Madrid'de açılan sergide, ikinci sınıf kamarada seyahat eden Carolina Byström'ün geminin battığı gece giydiği gömlek, geminin birinci subayının el yazısıyla hazırlanan birinci sınıf yolcularının listesi ve dünyada sadece 3 tane bulunduğu belirtilen, yolculardan Malkolm Joakim Johnson'a ait olan masa oturum kartı gibi objelerin de ilk defa sergilendiği bildirildi.

Titanik faciasında hayatını kaybeden Gerda Lindell'in yüzüğü, 4 yaşındaki Louise Kink'in soğuktan korunmak için ebeveynlerinin can yeleğine sardığı battaniyesi gibi 200 kadar orijinal objenin olduğu, geminin çarptığı buz dağı, 3. sınıf bir kamara, "Titanik" filminde Jack ve Rose'un balo salonuna inmek için kullandıkları merdivenin bir benzerinin de bulunduğu sergi 6 Mart tarihine kadar açık kalacak.

Editör: TE Bilişim