TIR'ları rayda yürütecekler

Yılmaz Nalçakar, TIR’ları rayda yürütecek modelle hem maliyetten yüzde 40 tasarruf sağlanacağını hem de KOBİ’lerin ihracatının artacağını söyledi

KapIkule’de kilometrelerce uzayan kuyruklardan bunalan taşımacılar maliyetlerini yüzde 40 azaltacak yeni bir model yarattı. TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından onaylanan “Çoklu Taşımacılık Modeli”yle artık Anadolu’dan yüklenen siparişler özel tasarım römorklu TIR’larla İstanbul-Halkalı’da toplanacak, oradan da tren yoluyla Avrupa’ya taşınacak.

Nakliyeciler, ilk etapta tren yoluna uyumlu 500 römork yapmayı planlıyor. Kara taşımacılığının yüzde 30’luk kısmını omuzlamayı hedefleyen sistemin fikir babası ise deniz taşımacılık sektöründe Türkiye’nin en büyük şirketlerinden Medship Lojistik’in patronu Yılmaz Nalçakar. Sektör temsilcileriyle görüşmelerin sürdüğünü belirten Nalçakar, destek beklediği projeyi VATAN’a anlattı.

ABD ve Kanada’da kullanılan sisteme dayandırdıkları taşımacılık modelini birkaç ay önce tasarladıklarını söyleyen Nalçakan, uluslararası taşımacılığın büyük bir kısmını yüklenen UN Ro- Ro’nun satışı gündeme gelince projeyi daha da hızlandırdıklarını söyledi.

100 bin TIR’ı taşırız

Nalçakar, “Multirail System adını verdiğimiz projede karayolu taşımacılığını demiryoluyla birleştirmeyi planladık. Projemizde amaç TIR römorklarını tren raylarına uygun hale getirmek. Römorkların alt kısmına yerleştirdiğimiz birkaç bin dolara mal olacak özel bir buji, TIR’ların kasalarından ayrıldığında ray üzerine oturacak ve tekerlekleri pasif hale getirecek. Tüm yük bu ray üzerinde taşınacak” diye konuştu.

Model sayesinde KOBİ’lerin ihracat yapmasının kolaylaşacağını anlatan Nalçakar, Kapıkule’den yılda 350 bin TIR’ın giriş-çıkış yaptığını söyleyerek 2010 yılına kadar bunun 100 bin TIR’lık bölümünü üstleneceklerini aktardı.

Kasalar raylara NASIL OTURACAK?

Yılmaz Nalçakar, projenin işleyişini şöyle aktardı: “Özel römorklu TIR’lar, Ankara, İzmir, Eskişehir gibi kentlerden yüklerini Halkalı’ya getirecek. TIR kasaları ayrılıp raylara oturtulacak ve bir lokomotife bağlanacak. 50 römorkun bağlantı yapabileceği bu lokomotifler sayesinde minimum yüzde 40’lık maliyet avantajı sağlanacak.”

Vatan

Editör: TE Bilişim