Tersanelerde 4 Milyar Dolarlık Sipariş İptali

Kalkavan, Ritz Carlton Oteli'nde denizcilik ve enerji sektörünün yerli ve yabancı temsilcilerini bir araya getiren Mare Forumunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kalkavan, forumda, Türkiye'nin denizcilik ve enerji sektöründe rekabetçi bir ortamda büyümesinin, gelişmesinin ve bu konuda yapılacakların tartışılacağını belirtti.

''Ekonomik kriz nedeniyle tersanelerde 4 milyar dolarlık sipariş iptali var'' diyen Kalkavan, sektördeki iş azalmasının istihdam kaybına yol açtığını ve tersanelerde çıkarılan işçi sayısının 13 binin üzerine çıktığını söyledi.

Kalkavan, bir gazetecinin ''Hükümetten ne bekliyorsunuz?'' diye sorması üzerine de şunları kaydetti:

''Onu hükümetimiz açıkladığı zaman tartışırız. Öncelikli 5 sektör arasında biz de varız. Ekonmik Koordinasyon Kurulunda sunumlarımızı yaptık. Kararlar çıktığı zaman tartışırız. Umutlu olmamak için bir sebep yok. Tabii ki umutluyuz, bu sadece denizcilik sektörüne yapılacak bir şey değil ülkeye yapılacak.

Burada önemli olan istihdam yaratmak, iş yaratmak, bunun yolu da el birliği ile çalışmaktan geçiyor, onun için umutluyuz, mutlaka yapacaklar. Belli diğer dış ülkelerde belli sektörlerde ne yapılıyorsa buna benzer bir şeyler yapılmak zorunda...''

Denizcilik sektörünün ''dibi gördüğünü'' dile getiren Kalkavan, ''Ama dünya ekonomisi dibi görmedi. Biz dibi Aralık'ın başında gördük. Bu dibi görmeden de güvenin geri gelmesi söz konusu değil, güven gelmeden, insanlar harcamaya başlamadan, normalize olması söz konusu değil. O açıdan bunu da bu sene göreceğiz'' diye konuştu.

Piri Reis Üniversitesi

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Kamil Sağ ise Türkiye'de tüm denizcilerin bir araya gelip Denizcilik Üniversitesi kurmalarının dünyada tek model olduğunu belirtti.

Sağ, üniversitenin, Deniz Ticaret Odası ve Türk Deniz Eğitim Vakfı ile birlikte kurulduğunu dile getirerek, ''Örnek model olarak biz bu üniversiteyi dünyaya tanıtıyoruz. 2009'un Ekim ayında ilk öğrencileri alacağız. Üniversitemizin Güverte ve Makine bölümüne 144 öğrenci, Mühendislik Fakültemize de 30 öğrenci olmak üzere toplam 174 öğrenci ile eğitime başlayacağız. 5 sene içerisinde kapasitemiz 7 bin öğrenciye çıkacak'' diye konuştu.

Sağ, Türkiye için değil dünyadaki gemi adamı ihtiyacını karşılayacak şekilde bir planlama yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Cerrahgil Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu da dünya ekonomisini idare edenlerin, kararları çok geç aldıklarını savunarak, ''Bundan dolayı hala krizin dibi gözükmüyor, ufukta yeşil ışık gözükmüyor. Bu kararlar geciktikçe bu kriz uzayacak'' dedi.

Hükümetin bir paket açıklaması gerektiğini ifade eden Cerrahoğlu, ''Boğazlarımızdan yılda 52 bin yabancı gemi geçmektedir, Bunun yüzde 5'ini tamirata alabilirsek, tersanelerimize çekebilirsek, Türkiye'nin bu sektörünün çok yakında altın yıllarını yaşayacağına inanıyorum'' diye konuştu.

Eşref Cerrahoğlu, enerji sektöründe petrol fiyatlarının 25 doların altına inmeden krizin atlatılamayacağını da sözlerine ekledi.(aa)

Editör: TE Bilişim