AYTEK Başkanı İbrahim Türkoğlu, Alaplı tersaneler bölgesindeki dolgu işlemlerine bir an önce başlamak istediklerini, 2008 yılından bu yana projeyi hayata geçirmek için var güçleri çalıştıklarını söyledi. Projenin hayata geçirilmesinde her seferinde bir bürokratik engelle karşılaştıklarını kaydeden Türkoğlu, “Biz Alaplı'ya iş ve istihdam sağlamak istiyoruz ancak bürokratik sorunlar yüzünden bir tek evrakı bile 45 gün beklemek zorunda kalıyoruz” dedi.

Bir an önce dolgu çalışmalarını tamamlayıp atölyeleri kurmak istediklerini belirten Türkoğlu, “Bürokrasiyi aşamıyoruz. Milyon dolarlık yatırım yapmak için 2008 yılından beri uğraşıyoruz. Şimdiye kadar proje masrafı olarak bir buçuk milyon lira harcama yaptık. Bazı işlerin hızlı yürümesi bizim elimizde değil. Ankara'daki memurların çok da umurundaymış bizim tersane inşaatı. Çok da umurundaymış burada işsiz gezen insanların tersane yapılmasını beklemesi. Bir evrakta en küçük bir nokta, virgül ya da kelime hatasının tekrar yazılıp gönderilmesi 45 gün sürüyor. Birde oradaki memurların evrakı kendi inisiyatifleri doğrultusunda 30 ile 45 gün bekletme hakkı olduğu göz önüne alınırsa biz gerçekten büyük yol kat etmişiz. Bundan dolayı işlerimiz memur kafası zihniyetinden dolayı ağır aksak yürüyor. Bana bu gün hadi başlayın desinler ben yarın dolguya başlarım. Bürokrasiden çok şikayetçiyim. Tersanenin alt yapı ve dolgu projelerini tamamen tamamladık. Sanki dolguya başlamışız, her taraf dolmuş gibi şimdide üst yapı projelerini istemeye başladılar. Ona da tamam dedik. Üst yapı projelerini de hazırladık. İki gün önce bir evrakımızı geri gönderdiler. Neymiş efendim evrakta eksiklik varmış. Bu evrak sizde 45 gündür bekliyor. Şayet evrakta eksiklik var. Olabilir. 45 gün bekletmenin bir anlamı var mı? Şimdi evrakımızı hazırladık yine gönderdik. Onun içinde bir 45 gün daha bekleriz. Bizler kooperatif olarak bir an önce yatırıma başlayalım istiyoruz. Bir an önce dolguyu bitirip, atölyelerimizi kurmak imalata başlamak istiyorum. Alaplı ve Ereğli'deki iş bekleyen insanlarda dört gözle bizleri bekliyor. Fakat bir evraktaki küçük bir harf veya kelime hatası yüzünden 45 gün bekliyoruz. En son 6 aylık uzatma almıştık. Bu gibi beklemelerden dolayı aldığımız süre doldu. Tekrar bir altı aylık süre talep ettik” diye konuştu.

Yatırım yapmak isteyen iş adamlarına her türlü kolaylık sağlanacağı yerde her hamlelerinde zorluk ve bürokratik engeller çıkartılmasından yorulduklarını ifade eden Türkoğlu, “Geçenlerde Ulaştırma Bakanı Zonguldak'ı ziyarete geldiğinde bizde Zonguldak'a gittik. Ulaştırma Bakanına yapmak istediğimiz tersane ile ilgili bilgi verdik. Bir an önce bürokratik işlemlerin bitmesi ve yatırıma başlamak istediğimiz talep ettik. Ulaştırma bakanı yanındaki danışmanlarına her türlü kolaylık sağlansın diye talimat verdi. İnanmayacaksınız ertesi günü Müsteşar beni Ankara'ya çağırdı. Arkadaşlarımla beraber sevine sevine Ankara'ya gittik. Hatta yol boyunca yatırıma başlamak dolgu işlemleri ve diğer işlemlerle ilgili hayaller kurarak yolumuza devam ettik. Müsteşarın karşısına çıktım. Ben müjdeli haber beklerken, Müsteşar bana 'Beni Bakan beye neden şikayet ettin' diye soru sordu. Olduğum yerde kalakaldım. İstanbul'dan, Ankara'ya devletin müsteşarı sadece beni azarlamak için çağırmış. Üç yıldır yorulduk, Üç yıldır mücadele etmekten, vatandaşlarımıza karşı yalancı duruma düşmekten yorulduk. Yatırım yapmak isteyen iş adamlarına her türlü kolaylık sağlanacağı yerde her hamlenizde zorluk ve bürokratik engeller çıkartılmasından yorulduk. Dolgu yapmak için taş ocak işini de hallettik. Yeter ki bize dolgu için izin verilsin. Taş ocağı işlemlerini zamanında yetiştiremezsek bile dolgu izini verildiğinde Alaplı'daki mevcut taş ocaklarından malzeme alarak derhal dolgu işlemlerine başlayacağız” dedi.

Editör: TE Bilişim