Terfi için gerekli hizmet süreleri artıyor

Denizcilik Müsteşarlığı,  gemi adamları yönetmeliğinde değişiklik yapmaya karar verdi. Yeni yönetmeliğe göre gemi zabitan sınıfının terfi alabilmeleri için 20 ay olan deniz hizmet süreleri 36 aya çıkarılıyor.
 
Son yıllarda hizmet süreleri ile ilgili bazı gelişmeler oldu. Özellikle sektörün bir kısmı bu değişikliğe olumlu bakarken, önemli bir kısmı şüphe ile yaklaştığı biliniyor.

Öte yandan, terfi için istenilen hizmet sürelerinin diğer ülkelere kıyasla ülkemizde daha az olduğu da bilinen bir gerçek. 

Bu nedenle,  diğer ülkeler ile uyumlu hale gelebilmek ve ulusal denizcilik başarımızın yükseltilmesi için hizmet sürelerinin arttırılması kararı alınmış ve bununla ilgili olan STCW 2010 taslağı prensip olarak kabul edilmişti.

Hazırlanan yeni taslakta bazı değişikliklere gidilmiş olup makine bölümünde okuyan öğrenciler için 6 ay olan staj süreleri 12 aya çıkarılmış, denizcilik meslek lisesinde okuyan öğrencilerin aldıkları 3000 grt/3000kw ehliyetleri daha’da aşağıya çekilerek sınırlı vardiya/makine zabiti yeterliliğine düşürülmüş ve zabitan hizmet süreleri 20 ay’dan 36 aya çıkarılıyor.

'Kazanılmış haklar korunmalı'

Konuyla ilgili DenizHaber tarafından görüşüne başvurulan uzmanlar konuyla ilgili özellikle kazanılmış haklara dikkat çekerek kazanılmış hakların korunmuş olması gerektiğini dile getirdiler. Uzmanlar şu görüşleri dile getirdiler: ; 'Hizmet sürelerinin artması ulusal denizciliğimiz açısından olumlu bir gelişmedir. Fakat bunun elbette yan etkileri’de olacaktır. Türk denizcilik sektöründe gemi adamı açığı herkes tarafından bilinmektedir. Özellikle Uzakyol İkinci Mühendis ve Uzakyol Birinci Zabit açığı şu anda en yüksek seviyede olan zabitan sınıfıdır. Yeni hazırlanan yönetmelik ile uzakyol ikinci mühendis olabilmek için uzakyol vardiya mühendisi olarak gemilerde 20 ay çalışmak yerine 36 ay çalışılacaktır. Aynı şekilde uzakyol birinci zabit olabilmek içinde uzakyol vardiya zabiti olarak 20 ay yerine 36 ay çalışılacaktır. Özellikle ilk geçiş süreci yani ilk birkaç yıl bu bakımdan çok önemlidir. 36 aylık deniz hizmetinin dinlenme süreleri ile birlikte yaklaşık olarak ortalama 45-50 ayda biteceği tahmin edilmektedir. Bu süreç içerisinde hali hazırda olan uzakyol ikinci mühendis ve uzakyol birinci zabit yani başmühendis ve kaptan adayları da hizmet sürelerini doldurup terfi alacaklardır. Bu bir süreçtir. Yavaş yavaş gerçekleşecektir. Terfiler oldukça uzakyol ikinci mühendis/birinci zabit açığı daha’da artacaktır.' 

Konuya bu açıdan bakıldığında ulusal denizciliğimize gelecek bazı sıkıntılar olabileceğini belirten uzmanlar, konuyla ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları ise şu şekilde sıraladı: 'Sektör veya gemiadamı mağdur edilmemeli. Çünkü bu yönetmelik geçmiş yıllarıda kapsıyor. Yönetmeliğin 2013 yılının başında yürürlüğe girmesi planlanıyor, yapılan açıklamaya göre yönetmelik çıkana kadar 20 ay deniz hizmetinin yeterli olacak. Yönetmelik çıktıktan sonra bütün gemi zabitan sınıfı 36 ay hizmet süresine tabi olacağıdır. Bu konuda hukuksal sıkıntılar doğabilir'.

Editör: TE Bilişim