Yıllar önce alınan yıpranma payımız iade edilsin

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın da hazır bulunduğu İMEAK DTO Kasım ayı Meclis toplantısında söz alan DEFAV Başkanı Bülend Temur denizcilerin yıpranma payını gündeme getirdi.

Denizcilik Federasyonu Başkanı Bülend Temur, denizciliğin meşakkatli bir meslek olduğunu söyleyerek, “Meclis başkanımızın söylediği gibi sorunlarımızı bakanlığımıza taşıyoruz ve çözüm buluyoruz. Denizcilik tehlikeli bir meslek, yaşamsal ve sosyal olarak çok zor. Denizcilik sektöründe çalışanların çalışma süresi kadar dinlenebilmesi büyük önem taşıyor. Bu durum önemli bir sorun teşkil ediyor. Denizcilikte yıpranma payı anlamında adımlar atılması gerekiyor." dedi.

Temur, şunları söyledi: "Bilindiği gibi Gemiadamlarının yıpranma hakkı 2008 yılındaki yapılan bir değişiklikle ellerinden alınmıştır. Halen 15 meslek dalı bu hakka sahip iken denizciliğin hepimizce malum zor koşullarına rağmen şu ana kadar yapılan çok sayıda ki girişimden bir sonuç alınamamıştır. Denizciliğin fiziki, sosyal, psikolojik zorluklarından başka, işin yapısı gereği denizcilerin 4 ile 6 ay çalıştıktan sonra gemilerinden ayrıldıkları bu arada izin yapıp yeni iş arayışında oldukları hepimizce malumdur. Dolayısıyla bir denizci yılda ortalama 8 aydan daha fazla gemi üzerinde hizmet verememektedir. Bu hesapla emeklilik için istenen sürenin 25 yıl olduğu göz önüne alındığında, bir denizcinin 38 yıldan önce emekliliğe hak kazanması mümkün değildir. Bu da bir çok denizcinin doğal olarak denizde uzun süre kalmasının önündeki en büyük engeller arasındadır. Denizcilik eğitiminin ne kadar maliyetli ve zorlu bir eğitim olduğu bugün mecliste detaylı olarak tartışılmıştı. Denizcilerin denizde kısa sürelerde çalışması aynı zamanda ülkemizin kaynaklarının da verimli olarak kullanılmamasına neden olmaktadır. Bu sorun özellikle de gemi mürettebatı açısından en büyük sıkıntıların başında gelmektedir. Hepinizin malumu üzerine özellikle mürettebatın 50 yaşından sonra gemide fiziki olarak çalışabilmesi bir yana iş bulması dahil çok zayıf bir olasılıktır. Bugüne kadar yapılan girişimleri biliyoruz ancak içinde deniz geçen her türlü konuyu olduğu gibi bu konuyu da sayın bakanımızın dikkatine sunuyor ve desteklerini bekliyoruz"

Bakan Yıldırım: "Denizciler bunu hakediyor"

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım DTO meclisindeki konuşmasında Bülend Temur'un yıpranma payı ile ilgili sözlerine cevaben bunun Çaslışma ve Sosyal Güvenlik Bakanılığının konusu olduğunu belirterek; ”Bülend Temur bey yıpranma ile ilgili söylediklerinde haklı, ama bu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının konusu. Birçok meslek gurubu için bu kaldırıldı. Bunun tekrar gözden geçirilmesi için  değişik meslek guruplarının talepleri var. Bu 25 yılda 5 yıl bir avantaj getiriyor. Denizciler bunu hak ediyor. Bunda hiçbir tereddüt yok . Bunun bir bütün olarak ele alınması gerekiyor. Zaman zaman gündeme geldikçe biz de denizcileri öne sürüyoruz. Postacılarla denizcileri hemen masanın üstüne koyuyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim