TELEKOM'DA UZLAŞMA SAĞLANDI GREV BİTTİ

ANKARA - Türk Telekom'da 16 Ekim'de başlayan grev, taraflar arasında sağlanan uzlaşmayla sona erdi. Grevin sona erdirilmesi amacıyla Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç'ın gözetiminde, Türk Telekom ve Haber-İş Sendikası yetkilileri, bir araya geldiler. Görüşmelerde anlaşmazlık maddeleri ele alınarak, uzlaşma sağlandı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Basın Müşavirliği aracılığıyla yaptığı açıklamada, tarafların uzlaşmaya vardığını bildirdi. Grevin, çalışanlara da işverene de bir faydasının bulunmadığını vurgulayan Yıldırım, gerek toplu iş sözleşme görüşmeleri sürecinde, gerekse grev kararı aldıktan sonra tarafların uzlaşmasını istediklerini ve bunun için çaba gösterdiklerini kaydetti. Yıldırım, ''Bu süreçte grevde bulunan 23 bin 400 Türk Telekom çalışanı ve ailelerinin mağdur olmamaları için fedakarlıktan çekinmeyen işverene teşekkür ediyorum. Grev süresince kamu malına zarar vermeden ve hiçbir hizmeti aksatmadan özverili bir şekilde çalışan Türk Telekom çalışanlarını özellikle tebrik ediyorum. Ulaştırma Bakanlığı olarak her zaman sosyal barıştan, istikrardan ve hak edenin hakkını almasından yana olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyorum. Sonuç, emekçiler için de Türk Telekom için de ülkemiz için de hayırlı olmuştur''dedi.

İŞÇİ ÜCRETLERİNE YÜZDE 10 ZAM

Varılan uzlaşmayla çalışanların ücretlerine, birinci yıl yüzde 10, ikinci yıl yüzde 6,5 artı enflasyon oranında artış yapılacak. uzlaşmaya göre, Türk Telekom, şirkette çalışan kapsam içi ve kapsam dışı personel arasındaki ücret farkının ortadan kaldırılması amacıyla 30 milyon YTL bütçe ayıracak. Çalışanlar arasındaki ücret dengesizliği 2008 yılının Mart ayından itibaren giderilmeye başlanacak. Şirket ayrıca Kurban Bayramı'nda bir kereliğine mahsus olmak üzere tüm çalışanlara 200 YTL tutarında ödeme yapacak.

TÜRK TELEKOM İŞÇİSİ İŞ BAŞI YAPTI

Türk Telekom'da 44 gündür grevde olan işçiler, anlaşmanın sağlanmasının ardından bu sabah iş başı yaptı.

Türk Telekom yönetimi ile Türkiye Haber-İş Sendikası'nın toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varmasıyla iş yerlerinin girişlerine asılan ''Bu iş yerinde grev var'' yazılı pankartlar kaldırıldı. Grev gözcülerinin nöbetleri de sona erdirildi.

Sendika, tüm üyelerini uyararak grevin bittiğini, bu sabah itibariyle mesailere başlanacağını bildirdi.

Türk Telekom Ankara İl Müdürlüğü'nde çalışan işçiler, sendikanın çağrısıyla mesailerine başlamak üzere iş yerlerine gittiler.

Kuruma girmek isteyen işçilere, özel güvenlik görevlileri tarafından bir süre izin verilmedi. Sendikanın Ankara Şube yöneticileri ve işçilerin tepkileri üzerine, görevliler, ''başmüdürün talimatının beklendiğini'' bildirdi. Yapılan görüşmelerin ardından işçiler, kimlikleri kontrol edildikten sonra iş yerlerine alındılar. (AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim