Alışıldık tekne mobilyaları ve eşyalarının zamanı geçti. Tekneler için tekstilden mobilyaya, tabaktan mumluğa hatta yelkene kadar özel tasarım yapanların sayısı artıyor. Siz de kış aylarını değerlendirip teknenizi baştan yaratabilirsiniz.

Kış, iyice kendini hissettirmeye başladı. Artık denizler sakin; koylar boşaldı; alargadaki tekneler azaldı; herkes marinalara, barınaklara sığındı. Tekneler için yaza hazırlık günleri başladı yani... Kimi karaya çekilip tamir edilecek, elden geçirilecek, yenilenecek; bazıları da el değiştirecek.
Hazır teknede bakım çalışmaları varken, teknenin içini de küçük değişikliklerle yenilemek gerekebilir. Yepyeni ve daha sıcak bir tekne için çok fazla masraf yapmaya ve çok zaman harcamaya da gerek yok. Çünkü tekneler için özel tasarımlar yapan kişi ve markaların sayısı artıyor.
Özellikle yeni nesil tasarımcılar, tekne sahipleri için hayalleri zorlayacak çok güzel işlere imza atıyor. Deniz temalı bu ürünlerin yelpazesi de oldukça geniş, küçük objelerden yemek takımlarına, banyo-mutfak setlerinden süs eşyalarına, yelkene kadar birçok üründe denizi resmediyorlar.
Bu küçük değişiklikler eşleri ya da sevgilileri tekne sevmeyen erkekler için de önemli. Eğer siz de aynı sorunu yaşıyorsanız, teknenin iç tasarımında kullanacağınız malzemelerin seçimini eşinize bırakarak onun tekneyle bütünleşmesini ve yakınlaşmasını sağlamış olursunuz.
Teknenizi yenilemek istiyorsanız seçeneğiniz de oldukça fazla. İlle de yerli diyorsanız Türkiye'deki özel butiklerle bağlantıya geçebilirsiniz, zaten çoğunun marinalarda mağazaları var. Bodrum, Alaçatı, Çeşme gibi yerlerde çok fazla seçenek bulabilirsiniz. Hazır ürünlerden seçim yapmak istemezseniz, bu butiklerde kişiye özel üretim yaptırma şansınız var. Hatta teknede kullandığınız tüm eşyaları aynı konseptte üretirebilirsiniz. Bir diğer seçenekse yabancı tasarımcılar. Birçok tasarımcı ya da şirket, özellikle de İngilizler bu konuda oldukça deneyimli. Siteleri üzerinden online satış da yapıyorlar, dilerseniz bu tür şirketler bulup onların ürünlerinden yararlanabilirsiniz.

Deniz kokan tasarımlar

 Yatlara özel tasarım yapan şirketlerden biri de Yansımalar Tasarım ve Dekorasyon. Ümran Köksüz tarafından kurulan şirketin merkezi, İstanbul'un Anadolu yakasında. Tasarımları arasında hat sanatı, ebru, çini, minyatür gibi geleneksel Türk sanatlarını kullanan Yansımalar ekibi, seramik, porselen, gümüş, ahşap, toprak gibi birçok malzemeden yararlanıyor. Şirketin kurucusu mimar Ümran Köksüz, 'Deniz tutkunları için yat bir ayrıcalıktır. Denizin ortasında huzur arayanlara, onların bakış açısından tasarımlar hazırlarken öncelikle renkler bizim için çok önemli. Dizaynlarda farklılığı yakalamak ve verimliliği arttırmak için renk armonisi çok dengeli ve uyumlu kullanılmalı. Yat için hazırladığımız tasarımların daha çok deniz kokması gerektiğini düşündüğümüz için halatlar, balıklar, denizkestaneleri, mercanlar motif olarak önde geliyor' diyor. Bir projede önemli olan noktanın, yat sahibinin hayalini gerçekleştirmek olarak ifade eden Köksüz, 'Yata uygun tasarlanan ürünlerin malzemelerinin de doğru seçilmesi çok önemli. Denize açıldıktan sonra bu ürün kullanıma uygun değilmiş ya da bu malzemeyi değiştirelim, yerine başkasını koyalım gibi bir alternatifiniz olmadığı için her şeyin en iyisi, en güzeli, en uygunu ve en kullanışlısı en baştan yapılmak zorunda' sözleriyle işlerinin püf noktasını anlatıyor.

Ayşe'nin Dolabı'nda tüm teknelere yer var

 Roma Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun olduktan sonra İzmir'e yerleşen ve 2004 yılında Lin Mobilya ve Tekstil adlı şirketi kuran Ayşe Veryeri, tekneler için yaptığı özel tasarımlarla dikkat çekiyor. Çeşme Alaçatı'da açtığı butiğiyle hem yerli hem de yabancı ziyaretçilere hizmet veren Ayşe'nin Dolabı tekneler için 3 ayrı konsept hazırlamış... GHIBLI adlı koleksiyonda 2-4 kamaralı gezi tekneleri için abartısız, sade tasarımlar bulunuyor. Luxury and Linens adlı koleksiyon ise lüks motoryatlara özel. Keten ağırlıklı bu koleksiyonda toprak tonları dikkat çekiyor. Chart koleksiyonun da ise adından da anlaşılacağı gibi charter tekneleri dikkate alınmış. Daha ekonomik ve sade kullanımlara ağırlık verilen koleksiyonun temel özelliği doğal malzemelerin tercih edilmiş olması.

 Sadece kadınlar üretiyor

 Türkiye'de bu konuda uzmanlaşmış şirketlerden biri Casa De Ella. İstanbul Maçka'daki butik, 'marine' temalı özel bir koleksiyon hazırlamış. Sadece kadınlardan oluşan profesyonel bir tasarım ekibi olan Casa De Ella, çağdaş çizgilerle Anadolu'nun geleneksel tarzını buluşturuyor. Şirket, yerli ve yabancı tekne üreticileri ve sahipleriyle de proje bazlı çalışmalar yapıyor. Denizin özelliklerine uygun, renk vermeyen, su geçirmeyen pamuklu kumaşları tercih ediyorlar. Bu seride, yatak ve oturma odasıyla mutfak ürünleri var. Yatak örtüleri, pikeler, yastıklar, masa örtüleri, havlu, bornoz, dekoratif ürünler istenirse teknedeki malzemelerin ölçüleri alınarak da yapılıyor.

Editör: TE Bilişim