Teknelere plaka

Türkiye denizlerindeki tüm sandal ve tekneleri kayıt altına almayı planlayan hükümet, denize açılan sandal ve tekneler için “Kütük Numarası” alma zorunluluğu getirdi. 1 Ocak 2010 tarihine kadar numara almayanlar, denize çıkamayacak.

Bir süre önce yürürlüğe giren kanun kapsamında Türkiye genelinde tüm sandal ve teknelere kütük numarası zorunluluğu getirilmesinin ardından balıkçı dernekleri ve Liman Başkanlığı tarafından, başvuru yapan tekne sahiplerine birer kütük numarası veriliyor.

5 METREYE KADAR HARÇ YOK

Yapılan yeni düzenlemeye göre, sandal ve teknesi 5 metre boyunda olan tekne sahipleri ve balıkçılar herhangi bir harç ödemeden, sadece başvurmaları durumunda kütük numarası alabiliyor. Teknesi 5 metreden uzun olanlar ise 200 TL harç parası ödeyerek kütük numarasına sahip oluyor. Kütük numarası almak için başvurmayanlar ise 400 TL ceza ödemek zorunda kalacak.

TEKNEYE YAZILACAK

Uygulama kapsamında müracaat edip kütük numarası alanlar, bu numarayı teknelerinin uç taraflarına, görünebilir yerlere yazdırmak ya da plaka çakmak zorunda kalacaklar. Denizde gezen ve belgesi olmayan tekne ve sandallar Deniz Polisi tarafından karaya çekilecek ve denize çıkmalarına izin verilmeyecek.

İzmit Balıkçılar ve Sandalcılar Derneği de tüm sandalların kütük numarası alması konusunda uyarıda bulundu, konuyla ilgili olarak tekne sahiplerinin kendilerine başvurabileceğini açıkladı.

 

Editör: TE Bilişim