TEKNELERE GÜVENLİ BARINMA YERİ TÜBİTAK GÜNDEMİNDE

TÜBİTAK’ın (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu), Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Türkiye kıyılarında güvenli barınma yerlerinin ve bağlama sistemlerinin etüdü için başlattığı projede önemli bir aşamaya gelindi.

Gebze’deki TÜBİTAK-TÜSSİDE’de (Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü) 8 Nisan’da yapılan toplantıda, 24 metreye kadar olan teknelerin güvenli barınma yerlerinin kriterlerinin belirlenmesi için çalışma yapılması kararı alınırken, güvenli barınma için kıyılarımızda tekne park yerlerinin artırılmasına yönelik öneriler gündeme geldi.

Toplantıya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, TÜBİTAK uzmanları, liman başkanları, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Okuyucu,  İMEAK DTO İzmir Şubesi Müdürü Halil Hatipoğlu,  İMEAK DTO Deniz Turizmi ve Deniz Kaynakları Yetkilisi İpek Sapmaz katıldı.

EN UYGUN ÇÖZÜM TEKNE PARK

Proje, ülke kıyılarının etkin kullanılmasını, seyir emniyeti ve deniz güvenliğinin sağlanmasını, atıkların yönetilmesini ve deniz dibine zarar verilmesini önlemeyi amaçlıyor. Toplantıda Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü, güvenli barınma yerleri ve bağlama sistemlerinin tespiti için etüt çalışması yapmakla görevlendirildi. Projede öncelikle tüm kıyılarda, koylara giren ve serbest demirleme yapan 24 metreye kadar olan ticari/özel tekneler ile yatların hareketlerinin yoğunlaştığı alanlar dikkate alınarak, güvenli barınma yerlerinin kriterleri belirlenecek. Daha sonra bu yerlerin nereleri olacağı konusunda çalışma yapılacak.

İMEAK DTO İzmir Şubesi Müdürü Halil Hatipoğlu, toplantıda, Mavi Kart Atık Takip Sistemi’nin bu proje ile entegre edilebilmesi durumunda, sürekli bir veri temin edilebileceği önerisini gündeme getirdi. Güvenli barınma yerleri kapsamında; en uygun maliyet ve organizasyonla hayata geçirilecek proje olarak Tekne Park Yerleri oluşturulmasını öneren Hatipoğlu, TÜSSİDE’nin yürüttüğü proje kapsamına tekne park yerleri oluşturma kriterleri ve mevzuatı altyapısının da alınması talep etti.

ÇALIŞTAYLAR YAPILACAK

Toplantı sonucunda Projenin Aralık 2015 ayında tamamlanması öngörülürken, İzmir, Bodrum ve Antalya’da 3 çalıştay yapılması da ele alındı. İMEAK DTO İzmir Şubesi’nin Mavi Kart Atık Takip Sistemi uygulaması için yapılan altyapı çalışmalarından edindiği bilgi ve tecrübelerin de bu projeyle paralel yürütülmesi gerektiği konusu değerlendirildi. Tekne Park Yerleri projesinin, İMEAK DTO İzmir Şubesi sorumluluk alanındaki kıyı şeridinde (özellikle İzmir Körfezi’nde) hayata geçirilmesi için Türkiye’deki mevcut uygulamaların incelenmesinin yararlı olacağı belirtildi.

Editör: TE Bilişim