Teknelere fahiş vergi !

Tekneye fahiş vergi, Maliye'ye 300 milyon YTL kaybettiriyor... Türkiye'de özel yat ve teknelerden alınan vergilerin yüksekliği, denizciliğe gönül verenleri yabancı ülke bayraklarına mahkum ediyor.


Kıyılardaki 50 bin yat ve tekneden bini Türk bayrağı taşıyor

Denizcilik Müsteşarlığı verilerine göre kıyılarda 50 bine yakın tekne olmasına rağmen Türk bayraklı sadece 1.000 gemi var, bunun 40'ı lüks yat. Geri kalanlar ağırlıklı olarak ABD bayraklı. Çünkü ABD'nin Delawere eyaletinin teknelerden aldığı yıllık vergi tutarı bin doları geçmiyor. Türkiye'de ise fiyatı 25 bin YTL olan, 6,4 metre boyunda ve 200 beygir gücündeki bir tekneden alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi, 11 bin yeni lira. Yüzde 8 ÖTV ve yüzde 18 KDV ile birlikte bir tekneden fiyatına yakın vergi alınıyor. Vergi yükünden dolayı teknelerin yabancı ülkelere kaçması, Maliye'yi yıllık 300 milyon YTL'lik gelirden mahrum ediyor.

Denizciliğe amatör olarak gönül verenlerin vergi çilesi bu kadarla bitmiyor. Deniz taşıtları kendi içinde adil olmayan bir durumla karşı karşıya. O da teknelerin beygir gücüne göre yapılan vergilendirme yönteminden kaynaklanıyor. Örneğin, 3 yaşında 5,2 metre boyunda 25 beygir gücüne sahip 5 bin 100 yeni lira değerindeki arkadan takma motorlu bir tekne ile aynı yaşta ve aynı motor gücüne sahip 10,5 metre uzunluğunda ve 155 bin YTL'lik içten takma motora sahip bir geminin ödediği Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarı aynı. İki tekne de 610 yeni lira MTV ödüyor. Vergilendirme teknenin fiyatı ve özelliğine göre değil, beygir gücüne göre yapıldığı için, motor gücü artan tekne için ödenen vergi de artıyor. Çarpıcı bir başka örnek ise şöyle: 150 beygir gücündeki 17 bin 800 yeni lira olan 5,2 metre boyundaki bir tekneden alınan MTV 5 bin 493 yeni lira. 132 bin yeni lira değerindeki 9 metre boyundaki karavanlı bir tekneden alınan vergi tutarı da aynı. Oysa, ikisi arasında 3,8 metrelik boy farkı, 7,5 misli de fiyat farkı var. Buna karşın, 37 bin yeni lira değerindeki 110 beygir gücündeki bir otomobilden alınan MTV tutarı sadece 487 yeni lira.

'Vergiden kaçmanın üç yöntemi var'

Vergilere tepki gösteren Denizciliği Geliştirme Derneği Başkanı Alparslan Gürses, denizlerde amatör olarak, spor veya gezi yapmak isteyen vatandaşlardan alınan vergilerin kabul edilemez olduğunu belirterek, MTV'nin kaldırılması için 'Teknelerde Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne Hayır' adı altında imza kampanyası başlattıklarını söyledi. Devletin tekneyi lüks görüp çok fazla vergi aldığına işaret eden Gürses, "Bir araba fiyatına tekneler var. Zaten amatör denizciler de bu fiyatlara tekne alıp denize çıkıyor. Milyon dolarlık tekne kavramını yıkmalıyız. Aksi halde denizciliğimizin önü açılmaz." dedi. Amatör Denizcilik Federasyonu Başkanı Sedat Altunay ise yüksek vergilerin kayıt dışılığı artırdığını belirterek, şunları söyledi: "Vergiden kaçmanın 3 yöntemi var; birincisi tekneyi hiç kaydettirmez, kaçak kullanır. İkincisi tekneyi deniz turizmi firması adına kaydettirip sadece ÖTV öder. Üçüncüsü de tekneyi, yabancı ülke bayrağı altında tescil eder."

Alıntı : Kenthaber

Editör: TE Bilişim