S.S. Foça Gezi Tekneleri Deniz Motorlu Tasiyicilar Kooperatifi'nin talebi üzerine Foça Kaymakamligi ve Foça Belediyesi önderliginde gerçeklestirilen toplantiya, Foça Kaymakami Kamil Köten, Foça Belediye Baskani Gökhan Demirag, Foça Liman Baskani Cihan Duman ve Sahil Güvenlik Komutanligi temsilcileri ile denizciler katildi. Çesitli sorunlarin gündeme getirildigi toplantida sorunlari tek tek dinleyen Köten, kendisine iletilen sorunlari not alarak gündemine aldi.

Toplantida konusan S.S. Foça Gezi Tekneleri Deniz Motorlu Tasiyicilar Kooperatifi Baskani Mert Firat, Foça turizmine hizmet verdiklerini belirterek teknelerini bagladiklari küçük deniz limaninda yeterli rihtim hizmetlerini alamadiklarini söyledi. Küçük deniz limaninda yangin pompasi, elektrik, su ve atik sularin tahliyesi için yeterli donanim olmadigina dikkat çeken Firat, söyle konustu: "Yilbasinda yürürlüge giren yeni yasa ile birlikte artik teknelerimizde biriken biyolojik ve kimyasal (sintine) atiklarini denize bosaltamiyoruz. Turizm sezonun kapali olmasi nedeniyle bu mevsimde çok nadir olarak sefere çikabiliyoruz. Ancak seferlerimiz siklastiginda dogal olarak sahil güvenlikle daha sik karsilasacagiz. Yasa geregi atik sularimizin bertaraf edilmesi adina tesis, araç veya depolama yapan yetkili kurum ya da kurulusa teslim belgesi karsiliginda atik sularimiza teslim etmek zorundayiz. Sahil güvenlik teknelerimize yaptigi kontrollerde de atik suyumuzu denize basmadigimizi kanitlayan teslim belgesini görmek isteyecektir. Aksi halde yasa geregi cezai islem uygulayacaktir."

DENIZIN TEMIZ OLMASINI EN ÇOK BIZ ISTERIZ

Çikan yasaya hiçbir itirazlari olmadigini anlatan Firat, sözlerini söyle sürdürdü: "Çünkü biz, ekmegini denizden kazanan insanlar olarak gelecek nesillere miras birakacagimiz denizlerimizin temiz kalmasini herkesten çok isteriz. Ancak, ilçemiz kiyi seridinde su an atik sularimizi bosaltabilecegimiz bertaraf ya da depolama tesisi maalesef yok. Belediyenin biyolojik atik tasiyan araçlari var. Ama o araçlar yeterli olmadigi gibi ev ve is yerlerine ancak yetiyor. Bizim kurum olarak bu konuda ciddi çalismalarimiz var. Bilindigi üzere ilçemizin sit ve özel çevre koruma alani içerisinde olmasindan dolayi kiyi seridinde herhangi bir atik alim tesisinin kurulmasi söz konusu olamaz. Bu nedenle teknelerimize hizmet vermek adina bir atik su transfer araci alip söz konusu atiklarin siniflarina göre bertaraf edilebilmesi için ilgili tesislere transfer etmek istiyoruz. Bizim için önemli olan çözümdür. Diger çözüm önerilerine de açigiz. Zorunlu yani alternatif sunulmadigi ve çaresiz kalindigi takdirde bölgemizde hiç kimse bu yeni yasanin getirdigi sartlara uyamaz."

Firat'in gündeme getirdigi konu hakkinda bilgi sahibi oldugunu belirten Foça Belediye Baskani Gökhan Demirag, sözlerine söyle devam etti: "Foça Belediyesi olarak Su Ürünleri Kooperatifimiz ile birlikte bu konu hakkinda bizim de çalismalarimiz oldu. Bizim bu konuda çözüm önerimiz, 5'er tonluk olmak üzere biyolojik ve sintine atiklarini ayri ayri tanklarda depolamak ve belirli süre içersinde biriken atiklarin bertarafini saglamak için ilgili tesislere ulastirmak."

Yeni yasanin getirdigi zorunluluklar hakkinda tekne sahiplerini bilgilendiren Sahil Güvenlik yetkilileri; turizmin yogun oldugu sahil beldelerinin hemen hemen tamaminda teknelerde biriken atik sularin bertarafi için yasa zorunlu kilmadan öncede çesitli önlemler alindigini bildirdi. Sahil Güvenlik Komutanliginin bu konuda bir arastirma yaptigini anlatan yetkililer, yapilan arastirma sonucunda Izmir bölgesinin en geri kalmis bölge oldugunu tespit ettiklerini açikladi.

 

 

Editör: TE Bilişim