Tekirdağ dereleri 'karalar' bağladı

Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 40'ı tekstil fabrikası 180 fabrikanın boşalttığı kimyasal atıklar nedeniyle Narin ve Çorlu dereleri simsiyah akıyor. Zehir saçan ve etrafa ağır koku yayan derelerden su içen kedi ve köpek gibi hayvanlar da telef oluyor.
Fabrika atıklarının yanı sıra, 195 bin kişinin yaşadığı ilçenin kanalizasyon atıkları da 65 bin nüfuslu Sağlık Mahallesi'nden geçen Çorlu Deresi'ne boşalıyor. Yetkililere defalarca başvuruda bulunduklarını, ancak ilgilenen olmadığını belirten mahalle sakinleri şunları söyledi:
"Bir zamanlar berrak akan dere, şimdi fabrika atıkları nedeniyle simsiyah oldu. Derenin yaydığı ağır koku nefes almamızı güçleştiriyor. Sütünü içtiğimiz ve etini yediğimiz hayvanlar dere kenarında otluyor ve buranın suyunu içiyor.
Bu mikrop akan derenin suyunu içen hayvanlar, bir süre sonra hastalanıp ölüyor. Derenin yaydığı ağır koku nedeniyle evlerimizin camlarını bile açamıyoruz. İki yıldır patlak olan kanalizasyon borusu hâlâ yapılmadı. Bizim tüm uyarılarımıza rağmen çocuklarımız dere kenarında oynamaya devam ediyor."(DHA)

Milliyet

Editör: TE Bilişim