DENİZ YOLUYLA TAŞINAN TEHLİKELİ YÜKLERLE İLGİLİ FAALİYETTE BULUNANLAR EĞİTİMDEN GEÇECEK

Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü tehlikeli yüklerle ilgili düzenlenecek eğitim seminerlerinde görev alacak eğiticileri yetiştirmek amacıyla eğitimi seminerleri düzenleyecek veya düzenletecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, deniz yoluyla taşınan tehlikeli yüklerle ilgili faaliyetlerde bulunan kişiler, liman ve kara tesisleri ile bu kişilere verilecek eğitimler ve bu eğitimler ile ilgili İdare adına yetki, görev ve sorumluluk verilen kurum ve kuruluşlara yönelik esasları belirledi.

Buna göre Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü tehlikeli yüklerle ilgili düzenlenecek eğitim seminerlerinde görev alacak eğiticileri yetiştirmek amacıyla eğitimi seminerleri düzenleyecek veya düzenletecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Denizyoluyla Taşınan Tehlikeli Yüklere İlişkin Uluslar Arası Kod Kapsamında Eğitim Ve Yetkilendirme Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelik, deniz yoluyla taşınan tehlikeli yüklerle ilgili sınıflandırma, ambalajlama, işaretleme, etiketleme, plakalandırma, taşıma ünitesine ve gemiye yükleme, taşıma ünitesinden veya gemiden boşaltma, yük teklifi isteme, yük teklifini hazırlama ve kabul etme, yükü elleçleme, istifleme ve tahliye planlarını hazırlama, taşıma, depolama, ilgili sevk belgelerini hazırlama, kontrol ve denetim yapma konularında görev alacak kişilere verilecek eğitim seminerlerini, bu eğitim seminerlerinin standart programlarını ve bu programların icrası ile İdare adına bu programları icra edecek kurum ve kuruluşların yetkilendirilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor.

-EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ-

Yönetmeliği göre idare tehlikeli yüklerle ilgili düzenlenecek eğitim seminerlerinde görev alacak eğiticileri yetiştirmek amacıyla eğiticilerin eğitimi seminerlerini düzenleyecek veya düzenletecek. Eğiticilerin eğitimine katılanlar Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü (İdare) tarafından belgelendirilecek. Bu belgenin geçerlilik süresi beş yıl olup, eğitim semineri faaliyetlerinde aktif olarak görev alan eğiticilerin bu süre sonrasında İdareye başvurmaları halinde kendilerine İdare tarafından yeniden belge düzenlenecek. Bu beş yıllık sürenin son üç yılında eğitim faaliyetinde görev almadığı tespit edilen eğiticilerin belgesini yenilemek istemesi halinde İdare tarafından düzenlenecek olan eğiticilerin eğitimi seminerine yeniden katılım sağlamaları gerekecek.

-EĞİTİM SEMİNERİ DÜZENLEME YETKİSİ-

Bakanlık, bu Yönetmelikle belirlenen gerekli şartları sağlayan kurum ve kuruluşları tehlikeli yüklerle ilgili eğitim semineri vermek üzere yetkilendirecek. Tehlikeli yüklerle ilgili eğitim seminerleri vermek üzere, İdare tarafından belirlenmiş şartlar çerçevesinde kurum ve kuruluşların yetkilendirilmesi ya da var olan yetkilerinin iptaline karar verilmesi amacıyla İdare bünyesinde bir komisyon oluşturulacak.

Komisyona İdareden ilgili Genel Müdür Yardımcısı başkanlık edecek ve komisyon, en az iki daire başkanı, bir hukuk müşaviri ile bir denizcilik uzmanı veya gemi sürvey uzmanının katılımından oluşacak. Komisyona ilişkin sekretarya işlemlerini ilgili Daire Başkanlığı yürütecek.

-YETKİLENDİRİLECEK KURULUŞLAR İLE EĞİTİCİLERDE ARANACAK ŞARTLAR-

Yönetmelikle yetkilendirilecek kuruluşlar ve eğiticilerde aranacak şartlar da belirlendi.

Özel hukuk hükümlerine göre kurulan, kamu yararına çalışan, kar amacı gütmeyen ve denizcilik alanında faaliyet gösteren dernek ve vakıflar, deniz ticaret odaları, üniversitelerin lisans düzeyinde eğitim veren denizcilik fakülteleri ile çevre mühendisliği veya kimya mühendisliği bölümleri bulunan fakülteler, 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş ve faaliyet alanı içerisinde denizcilik ile ilgili konular yer alan tüzel kişilikler tehlikeli yüklerle ilgili eğitim semineri vermek üzere yetkilendirme talebinde bulunabilecek.

Eğiticilerde, lisans düzeyinde eğitim görmüş, en az uzakyol 1. zabiti veya uzakyol 2. mühendisi ehliyetine sahip olma veya mesleğiyle ilgili en az üç yıl tecrübe sahibi kimya mühendisi veya çevre mühendisi olma şartı aranacak. Bir eğitici birden fazla yetkilendirilmiş kuruluşta görev yapamayacak.

-KATILIM VE YETKİLENDİRME ÜCRETİ-

İdare tarafından düzenlenen eğiticinin eğitimi seminerine katılan kişilerden ve tehlikeli yüklerle ilgili eğitim semineri vermek üzere yetkilendirilen kurum ve kuruluşlardan alınacak ücretleri gösteren tarife ile ödemeye ilişkin diğer hususlar, İdare tarafından belirlenecek.

-DENETİM VE GÖZETİM-

Bu Yönetmelik kapsamında yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar verecekleri eğitim semineri programlarını, seminerin uygulanmasından en az on beş gün önce İdareye bildirecek. İdare, gerekli gördüğünde düzenlenen eğitim seminerlerini incelemek ve tetkik etmek amacıyla gözlemci görevlendirebilecek.

Yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar, eğitim seminerinin sonunda katılım sağlayan kişileri İdareye bildirecek. Verilen eğitimlere ilişkin kayıtlar, en az beş yıl süreyle saklanacak. Yetkilendirilen kuruluşlar bu Yönetmelik kapsamında yapmış oldukları faaliyetlere ilişkin detaylı bilgileri içeren, İdare tarafından belirlenecek kriterlere uygun ve yine İdarenin sürekli olarak erişebileceği bir elektronik veri programı oluşturacak. İdare, bu Yönetmelik kapsamında yetki verdiği kurum ve kuruluşları gerek gördüğü hallerde denetleyecek.

İdare tarafından yapılan denetimlerde yetki belgesinde belirtilen şartlara uygun olmadığı tespit edilen yetkilendirilmiş kuruluşların yetkisi, yetki belgesinde belirtilen şekilde askıya alınacak veya iptal edilecek.

-EĞİTİM SEMİNERİ KATILIM SERTİFİKASI-

Tehlikeli yüklerle ilgili eğitim seminerine katılım sağlayanlara yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar tarafından, şekli ve içeriği İdare tarafından belirlenen, Eğitim Semineri Katılım Sertifikası verilecek.

-İDARİ YAPTIRIM-

Bu Yönetmelik gereklerini yerine getirmeyen yetkilendirilmiş kuruluşlar ile bu Yönetmelik kapsamında alması gereken eğitimi almamış kişileri bünyesinde bulunduran kuruluşlara 618 sayılı Limanlar Kanunu, 4922 sayılı Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanun ve 655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ilgili maddeleri gereğince idari yaptırım uygulanacak.

4 Şubat 2011 tarihli, Denizyoluyla Taşınan Tehlikeli Yüklere İlişkin Uluslararası Kod Kapsamında Eğitim ve Yetkilendirme Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

-UYGULAMAYA GEÇİŞ SÜRESİ-

Tehlikeli yüklerle ilgili belirtilen faaliyetlerde bulunan kurum ve kuruluşlar 4 Şubat'tan itibaren en geç bir yıl içerisinde çalıştırdıkları personelin gerekli eğitim seminerlerine katılımını sağlamak zorunda olacak. Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce, İdare tarafından düzenlenen Eğiticilerin Eğitimi seminerine katılım sağlamış ve belgelendirilmiş kişilerde 9 uncu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen şartlar aranmayacak. Yönetmelik 4 Şubat 2012 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Editör: TE Bilişim