Burdur'da tedavileri tamamlanan iki Kara Akbaba verici takılarak doğaya bırakıldı.

Burdur'un Karakent Köyü yakınlarındaki Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi gören iki Kara Akbaba tedavilerinin tamamlanmasının ardından verici takılarak doğaya bırakıldı.

Bolu’da geçen yıl Ağustos ayında hasta halde bulunan nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Kara Akbaba ile yaklaşık 5 ay önce Eskişehir'de zehirlenmiş olarak bulunan Kara Akbaba'ya vericiler Anadolu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Yamaç ile Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Ali Uğur Özcan tarafından takıldı.

Kara Akbabalarda birisinin bir yıl diğerinin de yaklaşık 5 ay önce tedavi edilmek üzere merkezlerine getirildiğini anlatan Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, “Birincisinin tedavi ve rehabilitasyonunu geçen yıl Ekim ayında tamamlamış ve Akdağ'a götürmüştük ancak uçmamıştı. Biz de bunu yavruluk içgüdüsüne, korkularına bağlamıştık. Bugün uçtu. Demek ki yaş olgunluğu gerekiyormuş. Diğeri de zehirlenmişti. Afyon'da tedavisi yapılmıştı. Bir miktar tedavide merkezimizde yapıldı ve sağlığına kavuştu. Uçuş antrenmanları çok iyiydi. İkisinin de uçması için doğru zaman olduğunu düşündü hocalarımız ve verici takılarak gönderildi. Önümüzdeki günler bu alandan ayrılmalarını bekleyeceğiz. Çünkü günde 100-200 Km arasında uçuş yapabiliyorlar. Minimum 50 Km'ye akdar uçabiliyorlar. Akdağ Tabiat Parkı onların yaşam alanları. Bir problem olmadan diğer ailelere katılmalarını bekliyoruz” dedi.

Takılan vericilerden gelen sinyallerle kuşların takibini yapacaklarını anlatan Elif Yamaç, “Nereye gidiyorlar, nerede bulunuyorlar, bilgi toplamış olacağız. Verici takılması Türkiye'de yaygın bir uygulama değil. Farklı kuş türlerine verici takılarak takibi yapıldı ama diğer ülkelerdeki kadar yaygın bir uygulama değil yeni yeni ülkemizde kullanılan bir çalışma” diye konuştu.

Verici takılan türlerin tehdit altındaki türler olduğunu söyleyen Yamaç şunları söyledi; “Bu tehditlerin bir şekilde önlenmesi gerekiyor. Ama biz tehdidin ne olduğunu her zaman çok net bir şekilde bilemiyoruz. Bu kuşları takip ederek nereye gidiyorlar, neyle besleniyorlar, hangi alanları kullanıyorlar, bu konu hakkında bilgi sahibi olacağız. Dolayısıyla bu alanlarda bu türler üzerinde bir baskı, bir tehdit varsa onunla ilgili de bilgi sahibi olacağız. Türlerin korunması için elde edeceğimiz veriler bizim için temel bir takım bilgi sağlamış olacak”

Kara Akbabaların Doğaya salınması sırasında Burdur Vali Yardımcısı Bülent Uygur, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Servet Olpak ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şakir Fırat Erkal'da hazır bulundu.Cihan
Kaynak: cha