TDİ Yeni Römorkörünü Teslim Aldı

Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. 65 ton kanca gücüne sahip yeni römorkörünü teslim aldı. Ereğli Tersanesi'nde inşa edilen 32 Metre boyundaki z-drive nozullu pitch kontrollü pervane sistemine sahip römorkör,  Robert Allan dizaynı.

Bureau Veritas klasında olan TDİ'nin yeni römorkörü, gemi kurtarma özelliklerine, FF1 yangın söndürme belgesine ve sınırsız seyir kapasitesine sahip.

Römorkörün tam boyu 32 m.; kalıp genişliği 11,6 m.; kalıp derinliği 5,36 m. Römorkör 10-12 kişilik mürettebatı barındırma özelliğine sahip.

Azami sürekli çıkış gücü 1800 kW olan 1000 devirli 9 silindirli 2 adet ana makineye sahip olan römorkör 4 kanatlı 2600 mm çapında pervane sistemiyle hareketini sağlıyor. Yeke görevi de gören z-drive pervane sisteminden ötürü römorkörde ayrıca dümen yekesi bulunmuyor.

İsmi henüz verilmedi

TDİ'nin deneme seyirlerini gerçekleştirerek teslim aldığı römorköre isim ise henüz konulmadı.

Römorköre konulması önerilen 5 isim bulunuyor. Bunlar, Sadullah Güney,  Celalettin Erol, Nedret Utkan, Ata Köprülü ve İhya Görgün.

Sadullah Güney; Seyri Sefain İdaresi'nin ilk Genel Müdürü. Aynı zamanda en uzun süre görev yapmış olan genel müdür. 1923-1933 yılları arasında 10 yıl süreyle görev yapmış.

Yine genel müdürlük yapmış olan Nedret Utkan da römorköre ismi verilmesi önerilenler arasında. Nedret Utkan'ın özelliği kuruma memur olarak girip Genel Müdürlüğe yükselen ilk kişi oluşu.  Celalettin Erol ve Burhan Külünk birlikte  TDİ'ye memur olarak işe başlıyarak Genel Müdürlüğe kadar yükselen 3 ismi oluşturuyorlar.

Römorköre ismi verilmesi önerilen Ata Köprülü ve İhya Görgün'ün ortak özellikleri, her ikisinin de mektepli kaptan olması, batırılan Mithat Paşa gemisinden kurtulduktan sonra Rusların elinde 6,5 yıl esir yaşamış olmaları. Esaretten kurtulduktan sonra Ata Köprülü kılavuz kaptan olarak görev yapmış. İhya Görgün ise esaretten kurtulduktan sonra yolcu gemilerinde çalışmış; daha sonra Denizyolları İşletmesi müdürü olmuş. En uzun süre Denizyolları İşletmesinde müdürlük yapmış kişi de İhya Görgün.

1 Römorkör Daha Alınacak

İstanbul Limanı ve Türk Boğazlarında Kılavuzluk Hizmetleri ile birlikte Römorkörcülük hizmetlerini de verme yetkisini elinde bulunduran TDİ'nin 1 römorkör daha almayı planladığı öğrenildi.

Yeni römorkörün TDİ'ye ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.

Editör: TE Bilişim