Haydarpaşa Kavgası

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu'nun "Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Planı ve Harem Bölgesi Haydarpaşa Limanına ilişkin iki plan yapıldığı görülmektedir. Bu planlarda Gar için belirlenen tanım ise ’Kültürel Tesis, Turizm ve Konaklama Alanı’ olarak ifade edilmiştir. Yani Haydarpaşa Garı’nın otele dönüştürülmesi fiili olarak kayıtlara geçmiştir." açıklamalarına yazılı açıklamayla cevap verdi.

TCDD'den yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu tarafından Haydarpaşa Gar Binası'nın restorasyonuyla ilgili bir basın açıklaması yapılmıştır. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.

1-Taşınmaz kültür varlıklarının nasıl ve ne şekilde restore edilecekleri yasayla tanımlanmıştır.

2- Bu çerçevede, Haydarpaşa Gar'ın röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri, binanın mimari özelliklerine ve orijinal haline uygun olarak hazırlanmıştır. İstanbul Kültür Varlıkları Koruma 5 No'lu Bölge Kurul Müdürlüğü'nden gerekli izinler alınmış; proje Kurul tarafından oybirliğiyle onaylanmıştır. Kadıköy Belediye Başkanı'ndan Haydarpaşa açıklaması

3- Projede, Kadıköy Belediye Başkanı'nca iddia edilen “ilave yapılaşma" yoktur.

4- 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 61'inci maddesinde 'Kamu kurum ve kuruluşları ve belediyeler ile gerçek ve tüzel kişiler, Koruma Yüksek Kurulu ve koruma bölge kurullarının kararlarına uymak zorundadır' hükmü yer almaktadır. TCDD ve diğer kamu kurumları Koruma Kurulu kararına uymak ve uygulamak zorundadır.

5- Haydarpaşa'ya ilişkin söz konusu Koruma Kurulu kararında, Kadıköy Belediyesi temsilcisinin de onay ve imzası yer almaktadır.

6- TCDD son on yılda, demiryollarının mimari mirasını yaşatmak için yüzlerce gar ve istasyonun röleve, restitüsyon, restorasyon (3R) projelerini hazırlamış, ilgili Koruma Kurullarının izni ve onayıyla kültürel mirasına sahip çıkmıştır. Bugüne kadar bir yerel yönetimin Koruma Kurulu'nun onayladığı bir projeye 'Ben onay vermem' dediği görülmemiştir."

"HAYDARPAŞA GARI OTEL YAPILACAK"

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Haydarpaşa Gar projesi ve gelinen süreçle ilgili düzenlediği basın toplantısında, belediyeye restorasyon projesi için ruhsat başvurusu yapıldığını belirterek, "Bu planlarda Gar için belirlenen tanım ise 'Kültürel Tesis, Turizm ve Konaklama Alanı' olarak ifade edilmiştir. Yani Haydarpaşa Garı'nın otele dönüştürülmesi fiili olarak kayıtlara geçmiştir" demişti.

Editör: TE Bilişim