Okyanusun ortasında tayfamın bacağı kırıldı, ne yapmalıyım?

"Merkez, Hint Okyanusu`nda seyrediyorum. Tayfamın bacağı kırıldı, yardım edin! Atlantik`teyim, personelimin göğüs ağrısı şikayeti var. Ne tavsiye edersiniz?"
 
İlk bakışta bu yardımların gemilerin seyrettiği rotaya yakın ülkelerden talep edildiğini düşünebilirsiniz. Fakat durum böyle değil. Yardımlar, gemilerden binlerce kilometre uzaklıkta bulunan İstanbul `daki Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Tele Sağlık Merkezi `nden isteniyor. Yardım talepleri, bu merkezde 24 saat hizmet veren uzman doktorlar tarafından değerlendirilip gerekli müdahaleler yapılıyor. Durumu ciddi olan hastalar için de tahliye dahil her türlü imkanlar seferber ediliyor. 10 ay önce kurulan merkez, şimdiye kadar Türk ve uluslararası sularda meydana gelen bunlar gibi 203 sağlık problemine anında müdahale etti. İstek gelmesi halinde her bayraktan gemiye sağlık hizmeti veren Tele Sağlık Merkezi , acil hastalar için deniz ambulansı ve helikopter kullanıyor. Araçlarla bu zamana kadar yapılan müdahalelerde 126 tahliye gerçekleştirildi. Merkezde tüm tıbbî kayıtlar özel bir yazılım ile elektronik ortamda tutuluyor. Merkez bu zamana kadar içinde kalp krizi, kafa travması, yabancı madde zehirlenmesi, mide kanaması ve kırık olaylarının da bulunduğu birçok şikayete baktı. Kurum, Denizcilik Müsteşarlığı , Genelkurmay Başkanlığı , Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü , Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı ile ortak hareket ediyor.


Tele Sağlık`ın Türkiye `de bu alanda kurulan ilk merkez olduğunu dile getiren Hudut ve Sahiller Genel Müdürü Ali İhsan Karaş , alanında deneyimli ve yabancı dil bilen doktorlar ve sağlık iletişimcileriyle çalıştıklarını söylüyor. Karaş , "Seyir halindeyken meydana gelebilecek acil sağlık sorunları deneyimli doktorlar tarafından değerlendiriliyor. Hastanın durumu göz önünde bulundurularak tıbbî danışmanlık hizmeti veriliyor. Eğer gerekliyse tıbbi tahliye yapılıyor.`` diyor. Merkezin şu anda 4 deniz ambulansı bulunuyor.


Okyanustaki hastaya Amerikan Donanması müdahale etti

Kuruma ulaşan yardım isteklerinin bazıları şöyle: 11 Nisan 2007`de Hint Okyanusu `nda seyreden gemide bir mürettebatın bacağının kırıldığı bilgisi alındı. Yetkililere merkez tarafından gerekli öneriler yapıldıktan sonra hasta aralıklı olarak takibe alındı. Hastanın ateşi yükselince nöbetçi doktorun kararı ile tahliye kararı alındı. Bölgede bulunan Amerikan Donanması `na ait bir helikopterle hasta en yakın hastaneye sevk edildi. Diğer bir olayda ise Atlantik `te seyreden bir gemiden sağlık desteği istendi. Gemideki bir mürettebatın göğüs ağrısı şikayeti merkeze iletildi. Doktor hastanın tahliyesine gerek olmadığına karar verdi. Fakat belirli aralıklarla hastanın genel durumu takibe alındı.

Zaman
 

Editör: TE Bilişim