Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan ve taşınması gündemde olan tersanede yapılan 8 kamaralı 36 metre uzunluğundaki mavi tur teknesi denize indirildi.

Fethiye'de Karagözler Mahallesi'nde yerleşim yerleri arasında kalan tersanenin kaldırılması gündemdeki yerini koruyor. 12 yıldır gündemde olan fakat bir türlü sonuçlanmayan yeni çalışma ile şehir merkezinde kalan tersanenin taşınması sağlanacak. Çiftlik beldesinde 150 dönüm arazinin tahsisinin sağlanmasına rağmen Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nda bekleyen proje onaylanmadığı için henüz bir çalışma yapılamıyor. 

Otellerin arasında kalan ve mezbelelik bir görünüme sahip olan tersane, bütün olumsuzluklara rağmen üretimine devam ediyor. Aynı tersanede yapılan, işçiliği ve dizaynı buradaki işçilere ait olan 36 metrelik 8 kamaralı Big Boss adlı mavi tur teknesi denizle buluşturuldu. 20 aylık çalışmanın ardından yapımı tamamlanan mavi tur teknesini denize indirme çalışması sırasında Karagözler Mahallesi ile yarımadayı birbirine bağlayan yol kısa süreliğine de olsa trafiğe kapandı. Yolun trafiğe kapanmasının ardından bir çok yerli ve yabancı tatilci yolun kapanmasının ardından araçlarından inerek Big Boss adlı teknenin denize indirilmesini izledi.

"SAĞLAM İŞÇİLİK VAR AMA TERSANENİN GÖRÜNTÜSÜ CAYDIRIYOR"

İş adamı Veysel Cingöz, yıllardır piyasanın içinde olduğunu belirterek, tersanelere ya ruhsat verilmesini ya da taşınıp tesisleşmenin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Eylül ayında İstanbul Pendik’te yapılacak fuarda teknenin görücüye çıkacağını belirten Cingöz, “20 aydır devam eden çalışmaların sonunda tekneyi tamamlayıp denize indirdik. Çok mutluyum. Fethiye’de çok iyi ustalar var. Ancak dışarıdan gelen insanlar tersanenin durumunu görüp yatırım yapmaya korkuyorlar. Ben burada yaşıyorum ve herkesi tanımama rağmen zaman zaman tedirgin olduğum oluyor. Ciddi paralar yatırıyoruz. Tesisleşme olursa sektör ciddi anlamda sıçrama yapar.” dedi. 

"ÇAMUR İÇİNDE MARKA OLAN FİRMALARIMIZ VAR"

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, daha önceki bir açıklamasında tersanenin durumu ile ilgili ekonomik değerlendirmelerde bulunmuştu. Arıcan, tersanenin taşınma sürecinin uzamasının ilçe ekonomisine olumsuz etki yaptığına değindi. Firmaların, çamur içinde tekne yapmaya çalıştığını anlatan Arıcan, böyle bir ortama yatırımcı çekmenin zor olacağını anlattı. 

Bu zor şartlara rağmen, Fethiye'de yapılan teknelerin marka haline geldiğine dikkat çeken Arıcan, "Mezbele haliyle bile marka yat ve teknelere imza atan Fethiye'deki sektör temsilcileri fiziki şartları düzgün bir yerde neler neler yapar." dedi.
Editör: TE Bilişim