Taşımacılık sektörü 8 yıl sonra yeniden 'tek çatı' hazırlığında

Taşımacılık sektöründe 8 yıldır süren UND-RODER kavgası sona erdi. UN Ro-Ro'nun 2007'deki satışı sonrasında tüm üyeleri "kara taşımacısı" haline gelen UND ve RO-DER'in, 2010 yılında yapılacak genel kurullar sonrasında yeniden birleşmesi gündemde.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin iki derneğin birleşmesi için her türlü çabayı göstereceklerini vurgulayarak,

"Zamanında UN Ro-Ro'nun hesabı yapıldı ama şimdi o da yok. Bundan sonra yapmamız gereken bütün olarak taşımacılık için birlikte mücadele etmek. Bu kadar büyük kayıplar içinde, sektörde farklı düşünme, farklı hareket etme lüksümüz yok" dedi. Taşımacılık sektöründe yeni bir dönemin başladığını belirten Ro-Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği (RODER) Başkanvekili Necmi Çobanoğlu ise, "Sektörümüzün içinde bulunduğu zorlukları aşmak için bir masa etrafında birleşmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mayıs-Haziran 2010 döneminde yapılacak RO-DER Genel Kurulu'nda birleşmeye yönelik nihai karara varılacaktır" diye konuştu.
 
Kaybımız büyük, tek ses olalım

Yaklaşık 400 bin kişiye istihdam sağlayan ve yılda 4.5 milyar dolarlık gelir getiren sektördeki UND-RODER kavgasının sona ermesi için harekete geçen sektör temsilcileri, UND'nin Ramazan ayı vesilesiyle önceki gün düzenlediği iftar yemeğinde biraraya geldi. Yemekte yaklaşık 600 nakliyeciye seslenen sektörün duayenlerinden Ali Osman Ulusoy,

"UND ve RODER'in birleşme zamanı geldi" dedi. Ulusoy'un sözleri uzun süre alkışlandı. Bu arada UND ve RO-DER yöneticileri de son birkaç aydır ikili temaslarda bulunmaya başladı. 2001 yılından beri ilk kez biraraya gelen taraflar karşılıklı "barış" mesajları ile yeniden birleşmeye göz kırparken, olası bir birleşmenin ise 2010 yılının sonuna kadar gerçekleşmesi bekleniyor. UND'nin 980, RO-DER'in ise 800 faal üyesi bulunuyor.

UND ve RO-DER'in birleşmesinin sektörde yaratacağı "tek sesliliğin" kamu ile sorunların çözümünde önemli avantaj sağlayacağını belirten UND Başkanı Tamer Dinçşahin, "Derneklerin biraraya gelmesi ile yaptırım gücümüz artacak. Çünkü kamu birşey yapmak istemediği zaman bize hep 'siz istiyorsunuz ama karşı taraf istemiyor' diyerek işi yokuşa sürüyor. Birleşme ile bunlar ortadan kalkar" dedi. 2001 seçimlerini kaybeden Saffet Ulusoy ve ekibinin UND'yi terkederek RO-DER'in kurduğunu hatırlatan Dinçşahin, "Bugün UND'yi kuran bazı isimler, RO-DER bünyesinde çalışıyor. Oysa onların gerçek evi burası. Bundan sonra tartışma, kavga istemiyoruz" şeklinde konuştu.
 
Her türlü işbirliğine hazırız

RO-DER Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Ulusoy'un sağlık sorunları nedeniyle görevini devrettiği RO-DER Başkanvekili Necmi Çobanoğlu ise, sektörde ilk zeytindalını kendilerinin uzattıklarını belirterek, "İlk kez biz geçtiğimiz günlerde UND yöneticilerini ziyaret ettik. Sonra onlar bize iade-i ziyarette bulundular. Biz sektörümüzün içinde bulunduğu zorlukları aşmak için bir masa etrafında birleşmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi. İki kurum arasındaki gerilim ve çatışma dolu dönemin artık geride kaldığını dile getiren Çobanoğlu, kendilerinin de sektörün tek bir dernek tarafından temsil edilmesi gerektiğine inandıklarını kaydetti.
 
Nuhoğlu'ndan destek

2001 yılındaki UND seçimlerinde Saffet Ulusoy'un iktidarına son veren ve 6 yıl boyunca UND başkanlığı görevini yürüten Çetin Nuhoğlu da birleşme girişimlerine "tam destek" verdi. Başkanlık koltuğuna oturduğu seçimler sonrasında Ulusoy ve ekibinin Ro-Ro taşımacılığı nedeniyle UND'den ayrıldığını hatırlatan Nuhoğlu, "Ro-Ro gemileri satılınca tüm taşımacıların sorunları ortaklaştı. Bugün artık Ro-Ro şirketinin sahibi Amerikalılar. İki derneğin üyeleri de aynı sorunlarla karşı karşıya. Sektördeki beklenti birleşmenin tamamlanmasıdır" diye konuştu. Nuhoğlu, Saffet Ulusoy ile arasında artık herhangi bir sorun bulunmadığının altını çizdi.
 
 
Nakliyeciler nasıl ikiye bölündü
 
Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin (UND) 2001 yılındaki seçimlerinde 20 yıllık başkan Saffet Ulusoy'un, koltuğunu TIRSAN Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu'na kaptırması ile sektörde başlayan ayrılık, yıllar sürecek bir gerilimi de başlatmış oldu. UND'den ayrılarak 13 arkadaşı ile birlikte Ro-Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği'ni (RODER) kuran Saffet Ulusoy, sektörde "yetki" sahibi kuruluşun RO-DER olması gerektiğini savundu.

Kısa süre içinde UND ve RO-DER taşımacılığa ilişkin her konuda ters düşmeye başlarken, sektör de UND'ciler ve RODER'ciler diye ikiye ayrıldı. Kara taşımacılarının 1993'te kurduğu ve "Türk taşımacılığının yüz akı" diye anılan UN Ro-Ro filosunun 2007'de ABD'li Kohlberg Kravis Roberts (KKR) şirketine satılması da UND-RODER kavgasını doruğa çıkardı. UND, UN Ro-Ro'nun Türkiye taşımacılık sektörünün kendi yarattığı bir değer olarak kalması gerektiğinde ısrar etti.

Ancak RO-DER tarafından UN Ro-Ro CEO'luğuna getirilen Cüneyt Solakoğlu'nun girişimleri ile Akdeniz'in birinci, dünyanın dördüncü büyük Ro-Ro filosu olan UN Ro-Ro, 910 milyon dolara KKR'ye satıldı. Saffet Ulusoy, satış sonrasında yaptığı açıklamada, "CEO bizi kandırdı, uyku mahmurluğunda ne olduğunu anlamadan imza attık" dedi. 2007 yılının sonlarına doğru UND Başkanı Çetin Nuhoğlu yerini genel sekreterlik görevini yürüten Tamer Dinçşahin'e bırakırken, Saffet Ulusoy da sağlık sorunları nedeniyle sektörden çekildi.
 

Editör: TE Bilişim