TASARRUFTA REKOR ULAŞTIRMA BAKANLIĞINDA

 Kemer sıkma politikası uygulayan bakanlıklarda trilyonluk tasarruflar sağlandı. Bakanlıkların tasarruf kalemleri arasında kırtasiyeciliğin azalması büyük rol oynarken, bilgisayar kullanımının yaygınlaşması israfın önlenmesinde etkili oldu. Sağlık Bakanlığı 500 milyon dolarlık ilaç tasarrufu sağlarken, bilançoda Ulaştırma Bakanlığı ilk sıraya oturdu. Milli Eğitim Bakanlığı kırtasiyeden, İçişleri Bakanlığı ise kullanılmayan telsizleri onararak kazanç sağladı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da en büyük tasarrufu TMO'larda yaptı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ise 860 trilyonla rekora koştu. Buna göre bakanlıkların bilançoları şu şekilde belirlendi:

Adalet Bakanlığı: Mahkemelerin verimli, etkin, süratli ve sağlıklı temini için dosya sayısı az, coğrafi açıdan birbirine yakın 136 adliye ve 3 Ağır Ceza Mahkemesini birleştirerek 115 trilyon lira tasarruf sağladı. Fiziki açıdan yetersiz, Avrupa cezaevi standartlarına uymayan küçük cezaevlerinin kapatılması sonucu 6 trilyon 47 milyar 189 milyon lira tasarruf elde edildi. Adli tatil süresinin 45 günden 36 güne indirilmesi sonucu 'az tatil, çok iş' felsefesi hakim olmaya başladı. Tüm yargı teşkilatını bilgisayar ağı ile birbirine bağlayan Ulusal Yargı Ağı Projesi ile her yıl 370 milyar lira tasarruf hedefleniyor.

İçişleri Bakanlığı: Kullanılmayan telsizleri onararak tasarruf sağladı. 2004 yılı içerisinde toplam 2 trilyon 416 milyar 144 milyon lira tasarruf sağladı. Bakanlıkta Türk İdare Dergisi'nin internete aktarılmasından 36 milyar lira, eğitim harcamalarından 175 milyar 344 milyon lira, telefon giderlerinden 55 milyar 753 milyon lira, akaryakıt giderlerinden 1 milyar 246 milyon lira, kırtasiye masraflarından 2 milyar 800 bin lira, kullanılmayan telsizlerin kullanıma kazandırılmasından 1 trilyon 320 milyar lira, bilgisayar paket programları kullanımından 60 milyar lira, personelin bulundukları ilde kalmalarından 115 milyar lira, bakım ve onarım masraflarından 50 milyar lira, iç yazışmalarda e-posta kullanılmasından 600 milyar lira tasarruf sağlandı.

TASARRUF LİSTESİNDE BAŞI ULAŞTIRMA ÇEKİYOR

Ulaştırma Bakanlığı: Geliri giderini karşılayamadığı gerekçesiyle kapatılan merkez ve şubeler aylık ortalama 67 milyar lira olmak üzere yıllık 804 milyar liralık hizmetsiz işgücü tasarrufuna dönüştü. Aynı zamanda kapatılan işyerlerinin kira, elektrik, su gibi işletme giderlerinden de kar edildi. PTT hizmetlerinde kullanılan taşıtların satışı ile 763 milyar liralık gelir elde edildi. Hizmet binaları üzerine baz istasyonlarının kurulması suretiyle atıl kapasite kullanılarak elde edilen gelir, 2004 yılında 3 trilyon 678 milyar lira olarak tespit edildi. PTT işyerlerinde kurulu bulunan ücret alma makineleri ile binaların iç ve dış duvarlarına alınan reklamlardan 380 milyar lira gelir sağlandı. Atıl kalan gayrimenkullerin 3. şahıslara satışından 1 trilyon 614 Canlı Bahis milyar lira kaynak sağlandı. Başka kurum ve kuruluşların personeline tahsis edilen lojmanlardan 324 milyar lira kazanç ortaya çıktı. PTT Edirne Başmüdürlüğü misafirhanesi ile Bolu-Akçakoca misafirhanesinin ve Edirne'deki 4 adet lojmanın satışından 204 milyar 380 milyon lira gelir elde edildi. PTT kreşlerinin diğer kurumların personeline açılması nedeniyle sağlanan gelir 141 milyar 120 milyon lira olarak açıklandı. PTT'ye ait çay ocakları, berber-kuaför, misafirhane, lokal gibi bazı sosyal tesislerin 3. şahıslara kiraya verilmesi sonucu 130 milyar 23 milyon lira elde edildi.

Bilgi işlem yazılım programının PTT personeline yaptırılması sonucu 555 bin dolar tasarruf sağlandı. Yeni ADSL sistemiyle maliyetler yaklaşık 1 milyon 870 bin ABD doları azalacak. 40 posta hattından 16'sının ihalesinin yapılmasıyla birlikte toplam tasarruf tutarı 4 trilyon lira olarak tespit edildi. TCDD'de yol tamir ve bakım makinelerinin yurtdışından temin edilen yedek parçalarından tüketim miktarı yüksek olan malzemelerden bazılarının yerli piyasada imalatının yaptırılmasının sağlanmasıyla yıllık olarak elde edilen kazanç 692 milyar 525 milyon lira oldu. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: Bandırma Bro ve Asit Fabrikası İşletme Müdürlüğü, ham suda yıllık 200 bin ton tasarruf sağladı. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun telefon hatlarının çoğunun iptal edilmesiyle 139 milyar 392 milyon lira tasarruf edildi.

Milli Eğitim Bakanlığı: e-yatırım projesi ile toplam 854 milyar 164 milyon lira tasarruf sağlanacak MEB Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, kredi borçlarını ödemeyen öğrencilerle ilgili posta ve noter harcamalarının tek elden uygulanması sonucu yıllık 60 milyar lira tasarruf sağlandı. Kapatılan yurtların ihtiyaç fazlası malzemesi değerlendirilerek 1 trilyon 345 milyar lira tutarındaki malzeme alımından vazgeçildi. İzmir Atatürk Öğrenci Yurdu'nun ısınmasının jeotermal enerjiye dönüştürülmesiyle yıllık 120-150 milyar arası tasarruf sağlandı. Burs ve kredilerin haciz işlemlerinde yüzde 80 oranında başarı sağlandı. Öğretmenlerin 204 yılı yer değiştirme kılavuzunun internet ortasında yayınlanması ile yaklaşık 250 milyar lira tasarruf edildi. Norm kadro uygulaması ile 120 trilyon lira kazanıldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı: Toprak Mahsulleri Ofisi'nin yeniden yapılanma çalışmaları sonucunda işletme giderlerinden 10 trilyon lira, personel giderlerinden 6.6 trilyon lira, atıl gayrimenkullerin satışı gelirlerinden 7.3 trilyon lira, kiraya verilen lojman ve gayrimenkullerden 929 milyar lira, atıl taşıt araçlarının satışından 69 milyar lira, Horozlu Un Fabrikası İşletme Müdürlüğü'nün kapatılması sonucu 972 milyar lira olmak üzere toplam 17.7 trilyon lira tasarruf sağlandı. Haşhaş kapsülündeki morfin oranı ve morfin veriminin arttırılması, sağlık ve telefon giderlerinden, eğitim ve dinlenme tesislerinin kiraya verilmesi ve çeltik ihtalatında tarife kontenjanı uygulanmasından toplam 29 trilyon lira tasarruf sağlandı

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı: Tüm çalışmalar neticesinde 860 trilyon lira tasarruf sağlandı.

Sağlık Bakanlığı: Atıl durumdaki ambulansların kullanımıyla 28 trilyon lira tasarruf sağlandı. Müstakil olarak hizmet veren bir istasyonun işletme giderlerinden toplam 500 milyar lira tasarruf edildi. Beşeri Tıbbi Ürünlerinin Fiyatlandırılmasına Dair Kararname ile ilaç harcamalarında 500 milyon doların üzerinde tasarruf sağlandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

Editör: TE Bilişim