Su tasarrufu kampanyasına okullardan ilginç destek: Tasarruf yap, ödülü kazan

Kentte tasarruf bilincini arttıran kampanya, artık öğrenciler ve aileleri arasında yarışmaya dönüştü. Karşıyaka Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi’nin yarışmasına bin aile katıldı, toplamda yüzde 25 tasarruf sağlandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm ülkeye örnek olan su  tasarrufu kampanyasına, Karşıyaka Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri de “Su imdat diyor” sloganıyla katkıda bulunuyor. Öğretmenlerinin çağrısıyla okullarında ve evlerinde tasarruf yapmaya başlayan öğrenciler, geçen yılın Ağustos ayından bu güne % 25 oranında su tasarrufu sağladı. Kampanyaya ilgiyi arttırmak için bir de yarışma düzenleyen okul yönetimi evlerinde bir önceki aya oranla en yüksek tasarrufu sağlayan öğrencilere çeşitli hediyeler vermeye başladı.

En yüksek tasarrufu yapana ödül veriliyor
Her ay evlerine gelen su faturalarının birer kopyasını okul yönetimine teslim eden öğrenciler, yarışmada başarılı olabilmek için aileleri üzerinde de bu konuda baskı oluşturmaya başladı. Kısa sürede kampanyanın olumlu sonuçları görüldü ve 1000’i aşkın aile suyu daha tasarruflu kullanmaya başladı. Öğrencilerin evlerinde kampanya öncesinde toplamda 20 bin m3 su tüketilirken, aylık tüketim 15 bin m3 düzeylerine indi.
Okuldaki kampanya sürecinde öğrencilere derslerde ilk 5 dakika su tasarrufu ile ilgili eğitimler verildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin su tasarrufu kampanyası kapsamında hazırlanan çıkartma ve afişler okul ve çevresine asıldı. Velilere su tasarrufu konusunu içeren broşür, kitapçık, film cd’leri dağıtıldı. 
Çeşitli kuruluşların sponsorluğunda evlerinde en yüksek oranda tasarruf sağlayan öğrencilere hediyeler verilmesi ise kampanyayı aynı zamanda bir yarışmaya dönüştürdü. Bir önceki aya oranla en fazla tasarruf yapan öğrencilere ücretsiz dershane kaydı, mp3 player, flash bellek, spor ayakkabı gibi ödüller verildi. 15 öğrenci kampanya sayesinde dershaneye kaydedildi.

Okulda da tasarruf
Okuldaki su tüketiminin de azaltılması için, özel bir kuruluşun sponsorluğu ile tuvaletlerdeki musluklar fotoselli olanlar ile değiştirildi. Okulda Nisan-Mayıs-Haziran aylarındaki su tüketimi 875 m3, Eylül-Ekim-Kasım aylarındaki su tüketimi ise 695 m3 olarak gerçekleşti. Kampanya öncesi ve sonrası okulun su faturaları karşılaştırıldığında, üç ayda toplam 180 m3 tasarruf sağlandığı görüldü.

Veliler de kampanyaya destek veriyor
Kampanyaya öncülük yapan Müdür Yardımcısı Mustafa Genç, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı su tasarrufu kampanyasından esinlenerek başlattıkları çalışmanın kısa sürede büyük başarıya ulaşmasından büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Genç, öğrenciler kadar velilerin de kampanyaya destek verdiğini söyledi. 

Son sınıf öğrencisi Semra Kurt, geçtiğimiz aylarda evinde en yüksek tasarrufu sağlayarak ücretsiz dershaneye gitme hakkı kazandı. Kurt, “Eğer üniversiteyi kazanırsam, bunda, evde yaptığımız su tasarrufunun büyük payı olacak” dedi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim