Çanakkale Liman İşletmeleri A.Ş., DenizHaber.Com'a gönderdiği basın açıklamasında, zehir zemberek ifadelere yer verdi. 

"Döviz kazanılacak kaynak kaybedildi"

Açıklamada,  "Malumlarınız olduğu üzere Çanakkale Boğazı içerisinde yer alan Karanlık Liman demir sahasının yakıt ikmali ve atık alım işlemlerine açılarak yakıt alacak gemilerin öncelik almasına yönelik Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 24.01.2019 tarihli izin yazısına karşılık geçtiğimiz hafta bazı denizcilik medya kuruluşlarında çıkan haberlere bağlı olarak anılan izin, yine Bakanlığın 04.03.2019 tarihli yazısı ile iptal edilmiştir." hatırlatmasında bulunulşduktan sonra; "Türk boğazlarında benzer öncelik uygulamaları zaten var olup, bu önceliklerin verilme sebebi ilgili sektörlerin desteklenmesidir. Örneğin, Tuzla ve Yalova tersanelerine giden gemilere hem öncelik verilmekte hem de Kıyı Emniyeti tarifesinden %50 indirim uygulanmaktadır. Yine konteyner, canlı hayvan, Ro-Ro ve LNG taşıyan gemiler boğazlarda bekletilmeksizin öncelikli geçiş hakkına sahiptirler. Zaten 200 m. tam boy üzeri tehlikeli yük taşıyan gemiler İstanbul boğazında yakıt ikmali yapan gemiler değildirler ve Novorossiysk yada Pire limanlarında yakıt almayı tercih ederler. Çanakkale’ye tanınan bu öncelik ile 200 m. tam boy üzeri tankerler için Karanlık Liman mükemmel bir yakıt ikmal noktası olabilecek iken, medyada yer alan bu asılsız haberler neticesinde iptal edilen izin ile ülkemiz bu limanlarla rekabet şansını yitirmiş ve ihracata en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde döviz kazanacağı bir kaynağı kaybetmiştir." denildi.  Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ayrıcalık sektörün tamamına verilmişti"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün 24 Ocak 2019 tarihinde yayınlamış olduğu, Çanakkale Boğazı’nda Karanlık Liman’da yakıt ikmali ve atık alım hizmetlerine izin verildiğine dair yazıya atıfta bulunularak “Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yapan gemilerin Kolin Şirketi iştiraki firmadan yakıt almaları halinde öncelik tanınacağı ve boğaz geçişlerinde bekleme yapmayacağı” şeklinde bir iddia ortaya atılmıştır. Ancak yazının içeriğine bakıldığında bu yazı ile bir şirkete değil, Çanakkale Boğazı’nda hizmet verecek tüm ikmalcilere, dolayısıyla sektörün tamamına bir ayrıcalık verilmiştir. Nasıl ki bugün İstanbul’da birden fazla yakıt ikmalcisi varsa yarın Çanakkale’de de birden fazla ikmalcinin olması olağandır. 

"Aynı izin İstanbul için de istenebilirdi"

"Bu iddiayı ortaya atanlar, daha dün İstanbul Boğazı’nın alternatifi olarak Aliağa’da bir yakıt ikmal noktası oluşturacaklarını beyan ederek Çanakkale Boğazı’nda iki yıldır yapılmakta olan yakıt ikmali hizmetini yok saymışlar ve bu iddialarını temsil ettikleri Deniz Ticaret Odasının bir projesi olarak sunmuşlardır. Yine bu iddiayı ortaya atanlar, Bakanlığın aslında bu yazıyla sektörün gelişmesi ve yurtdışındaki rakipleriyle rekabet gücünün artırabilmesi adına almış bir karar olduğunu kendi çıkarları uğruna görmezden gelmeyi tercih etmişlerdir. Halbuki Bakanlık geçmişte yine aynı maksatla Tuzla ve Yalova tersanelerine giden gemilere Türk Boğazlarında geçiş önceliği tanımış olup bu uygulama halen devam etmekte ve sektör bu sayede güçlenerek büyümektedir. Sektöre bu kötülüğü yapanlar acaba geçiş önceliği izni Çanakkale yerine İstanbul Boğazı için verilmiş olsaydı yine aynı yaygarayı kopartırlar mıydı? Umut edilirdi ki bu iddia sahiplerine DTO’nun ilgili meslek komitesi meclis üyeleri destek vermek yerine karşı çıkmış ve Bakanlığın geçiş önceliği izninin iptali yerine aynı iznin İstanbul için de verilmesini talep etmiş olsalardı."

"Bakanlık kaos yarattı diyen zihniyet, yıllardır Türk Boğazları'nı sömürüyor"

"Bakanlığın Karanlık Liman izni ile Türk Boğazlarını kaosa soktuğunu iddia eden bu zihniyet, aslında yıllardır Türk Boğazlarını sömürmeye devam etmektedir. "

"Kimi basında çıkan haberler kasıtlıdır"

"Basında çıkan kasıtlı, taraflı ve asılsız haberlerle olay sektörel olmaktan çıkartılarak uluslararası siyasi ilişkiler seviyesinde bir algı oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu asılsız iddiaları ortaya atanlar, BMS United firmasının bir Danimarka firması olduğunu gizleyerek Pire’deki ofisleri üzerinden Yunan şirketi gibi gösterme gayretine düşmüşlerdir. Ne acıdır ki iddia sahipleri, İstanbul merkezli diğer tüm ikmalciler gibi hem BMS hem de bağlı olduğu Bunker Holding A/S Danimarka şirketinin diğer iştirakleri ile yıllardır çalışmaktadırlar."

"Şahsi çıkarları adına endişeye kapılmış bir zümre"

"Denizcilik sektörü adına konuştuğunu iddia eden ama sadece şahsi çıkarları için endişeye kapılmış bir zümrenin yaptırmış olduğu saptırılmış bu haberler nedeniyle Türk yakıt sektörünün önünü açacak olan bir izin iptal edilmiş, değerli bir liman başkanı görevden alınmış ve Türk yakıt sektörü ülkemize döviz kazandıracak ciddi bir rekabet avantajını kaybetmiştir."

Editör: TE Bilişim