Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı istedi.

Yaşar Topluluğu Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, Türk balıkçılık sektörünün bir bütün olarak yönetilebilmesi ve uzun vadeli planlamalar yapılabilmesi için Türkiye’de de ’Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı’ kurulmasını istedi.

Selçuk Yaşar, ’Mesaj 38’ adlı yeni kitabında, sadece kültür balıkçılarının değil bir bütün olarak Türk balıkçılık sektörünün sorunlarına değinerek, bunların bir bütün olarak, deniz, kültür, göl, akarsu balıkçılığının sorunları olarak ele alınması gerektiğini vurguladı.

Rezervler tükeniyor

Selçuk Yaşar, Türkiye’nin balık rezervlerinin ve diğer deniz ürünlerinin hızla tükendiğine dikkat çektiği kitabında, şu görüşlere yer verdi: "Balıkçılık sektörünün bir bütün olarak yönetilmesi ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi uzun vadeli planlamalar yapılabilmesi için ülkemizde ’Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı’ kurulması gerekiyor. Üç tarafı denizlerle çevrili bulunan çok sayıda, akarsu ve göle sahip olan Türkiye, bu avantajını Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı kurarak çok daha etkin değerlendirmelidir."

Tüketim 600 bin ton

Deniz orijinli serbest balıkçılık üretiminin Türkiye’de istikrarsız bir seyir izlediğine işaret eden Selçuk Yaşar, kitabında şu noktalara dikkat çekti: "Türkiye’de deniz orjinli balık tüketimi ortalama 600 bin ton dolayındadır. Nüfusu giderek gençleşen ve kentlileşmeye yönelik sanayileşmeyi hedef olarak benimseyen büyük bir ulus için bu rakamlar stratejik anlamda kaygı vericidir. Kültür balığı üretmek Türk insanına hizmettir. Denizlerin sonsuz protein kaynağı olmadığını kabul ettiğimiz andan itibaren balık yetiştiren kurumlara daha büyük saygı duyacağız."

Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı olan ülkeler

F
ransa

Danimarka

İspanya

Portekiz

R
usya

Senaryolar artık balık üzerine kurgulanıyor

BALIĞIN diğer tüm hayvanlara göre daha kaliteli bir ete sahip olduğunu vurgulayan Selçuk Yaşar, kitabında balığın faydalarını şöyle sıraladı: "Yüksek miktarda vitamin, mineral ve oligo element içerdiği gibi düşük yağ oranıyla da ideal protein kaynağıdır. Balıkların içerdiği omega-3 serisi yüksek doymamış yağ asitleri insan organizmasında önemli fizyolojik olaylarda rol alıyor. Bu gerçek özellikle yetersiz ve yanlış beslenen toplumlarda yüzyılın en önemli tespitlerinden biridir. Gelişmiş ülkelerde sağlıklı beslenmeye ilişkin tüm senaryolar artık balık üzerine kurgulanıyor. Özellikle beyirsel gelişimi destekleyen ve kalp damar hastalıklarını önleyen yağ asitleri yalnız balık etinde bulunur. Bu değerli etin ucuzlatılması majör sağlık sorunlarının çözülmesine yardımcı olacaktır."

Hürriyet

Editör: TE Bilişim