Fenerlerimizi turizme açma projesi kapsamında faaliyete geçirilen ilk fener Şile Feneri oldu.  Türkiye’nin fenerler otoritesi Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje çerçevesinde İstanbul’da bulunan 6 fener pilot olarak seçilmişti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın (10.10.2004’te) açılışını yaptığı fenerde ziyaretçiler eşsiz bir deniz manzarasına sahip fener binasına girebilecek ve kurulduğundan bu güne fener malzemelerinin bulunduğu fener müzesini gezebilecek.

Tipik olarak yatay siyah-beyaz bantlarla boyanmış Şile Feneri’nin 19 metre yüksekliğinde sekizgen kaide üzerinde yükselen 75 merdivenli kulesi deniz seviyesinden 60 metre yükseğe inşa edilmiş. Taştan örülmüş duvarlarının kalınlığı ise 110 santimetre.

Bahsine face="Arial"> 

Fenerin tarihi

    Karadeniz’in önemli bir deniz ticaret merkezi olan Şile, yüzyıllar boyunca denizcilerin uğrak, ikmal,  barınma ve sığınma ihtiyaçlarını karşıladı. Günümüzde Şile’nin sembollerinden biri olan fener Karedeniz sahillerinde seyir yapan gemiler için rota feneri olarak Osmanlı Devleti döneminde “Fenerler İdaresi” tarafından 1858-1859 yıllarında inşa ettirilmiş.

Fener binası içerisindeki müzede, fenerciler tarafından kullanılan aletler, avadanlıklar, asetilen gazının fenere pompalanması ve akışının yada elektrik kesildiğinde otomatik olarak çalışması için kullanılan sistem ve gereçler, otomatik ampul değiştiriciler ve eski fener ampulleri, devvar fener yağdanlıkları, eski mumlu fenerler, sis düdük gereçleri, billur mercekler, bekler, propan ve gaz lambaları ile daha küçük çaptaki fenerler sergileniyor.

 

Ziyaret günleri

Türkiye’nin Şile Feneri ve Fener Müzesi, Pazartesi ve Salı hariç haftanın bütün günleri saat 10:00  ile 16:00 arasında ziyaret edilebiliyor.

Editör: TE Bilişim