Kıbrıs Barış harekâtında önemli bir görev üstlenen Deniz Kuvvetlerine ait TCG KUVVET römorkörü, İskenderun Limak Port’a demir attı. İster Gemi İnşa sanayi tarafından hurdadan kurtarılan tarihi geminin müzeye kazandırılmak isteniyor. Aktif görevini tamamladıktan sonra hizmet dışına ayrılan ve kanunlar gereği MKE tarafından da hurda olarak kesilmek üzere satışa çıkarılan deniz Kuvvetleri’ne ait TCG Kuvvet Römorkörü Limak Port’a, demirledi.

İster Gemi İnşa Sanayi Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yılmaz Kurt, Kıbrıs Barış Harekatına katılan tarihi teknenin hurda olarak kesilmesine gönüllerinin razı olmadığı için ihaleye girerek aldıklarını belirterek “En kötü ihtimal yeni trend olan tarihi teknelerin yata çevrilmesi şeklinde değerlendiririz ve tekneyi yaşatırız düşüncesi ile ihaleye katıldık. Yapılan açık artırmada, teknenin hurda değerinin yaklaşık 3 katı bir rakama TCG KUVVET römorkörünü satın aldık” dedi.

 Türkiye’de bir eşinin Rahmi Koç Deniz Müzesinde sergilendiğini söyleyen İster Gemi İnşa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kurt şöyle konuştu: “TCG KUVVET römorkörü, 1952 Amerikan yapımı antika değere sahip tarihi bir teknedir. Kıbrıs Barış Harekâtına da katılan bu römorkör, denizciliğin sosyal tarihini, teknik olarak değişimi gösteren sıra dışı bir teknedir. Günümüzde bu tekneler meraklıları tarafından lüks yatlara da çevrilmekte ve alıcı bulmaktadır. Denizciliği tanıtma, sevdirme ve yaygınlaştırma düşüncesi ile TCG KUVVET römorkörünün İskenderun’da okul gemisi olarak tekrar yenilenmesi ve faaliyete geçirilmesi en büyük arzumuzdur.”

Yılmaz Kurt, Tarsus’ta Nusret Mayın Gemisinin, Samsun’ a Bandırma vapurunun, İzmir’de Deniz Müzesi olan eski savaş gemilerinin sergilendiğini hatırlatarak “Aslına uygun olarak yenilendikten sonra şehir içinde sahilde bir meydanda müze haline getirilebilir. Hatta Yalova ve benzeri pek çok denize kenar diğer illerde eski şehir hatları vapurları bile kafeterya yapılarak şehrin tanıtımına, turizme ve denizciliğin sevdirilmesine katkı sunmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

 Deniz ticaretinde önemi her geçen gün artan İskenderun Körfezinde, sanayi tesislerinin artışının yanında; insanlara denizcilik kültür mirasına sahip çıkılması gerektiği öğretilmesi gerektiğini savunan Kurt sözlerini şöyle tamamladı: “Bu konudaki çalışmalar, belediyeler, ticaret odaları ve mülki idareler tarafından desteklenmelidir. Şehirlerin tanıtımında fabrikalardan limanlardan çok tarihi ve kültürel değerlerin insanların aklında kaldığı unutulmamalıdır. TCG KUVVET gemisini okul gemisi olarak ve ya sahilde bir müze olarak İskenderun’a kazandırılması durumunda İSTER TERSANESİ üzerine düşeni yapmaya, her türlü fedakârlığa hazırdır.”

Editör: TE Bilişim