İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Haydarpaşa Port projesini onayladı. Projeye göre Haydarpaşa garı otel ve alışveriş merkezi, arkasındaki tren yolu rezidans, Harem otogarı ise yeşil alan olacak. Bölgeye gökdelen dikilmesine de izin verildi 

Uzun süredir tartışılan Haydarpaşa Port projesine izin çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanan imar planı değişikliğiyle Haydarpaşa ve Harem’de otel, alışveriş merkezi ve rezidans yapmanın yolu açıldı.
İstanbul’un en önemli projelerinden biri olan ‘Haydarpaşa Port’ projesiyle ilgili “1/5000 ölçekli Harem Bölgesi ile Haydarpaşa Liman ve Geri Sahası Nazım İmar Planı’na ilişkin değişiklik teklifi” İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edildi. Buna göre Haydarpaşa Limanı ve gerisindeki alanda değişiklik yapılabilecek.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, kasım ayı toplantılarının üçüncü birleşiminde, Harem ve Haydarpaşa planının yer aldığı komisyon raporu oylamaya sunuldu. Rapor, CHP’li üyelerin ‘red’ oyu vermesine rağmen AK Partili üyelerin ‘evet’ oyu vermesiyle oy çokluğuyla kabul edildi. İmar planı, 19 Haziran 2012 tarihinde onaylanmıştı.
Mecliste onaylanan komisyon raporunda, “İstanbul Boğazı Karayolu Geçiş Tüneli Projesi”nin bir bölümünün Haydarpaşa Liman Sahası’nın içinde bulunduğu belirtilerek, sözkonusu projede de tünel stabilizesi için tüneller çevresindeki yapılaşmanın tünel kenarlarından 20 metre uzaklıkta olması gerektiğine dikkat çekildi.

Tartışmalı proje
Haydarpaşa Port projesinin 2004’ten beri tartışılan projelerden biri olduğunu belirten Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 2. Başkanı Sabri Orcan, yaklaşık 4 milyon metrekarelik alanda oteller, kongre salonları, alışveriş merkezleri ve yat limanı yapılıp, bölgenin turizme açılacağını ifade etti. Ayrıca projede şu andaki liman alanında 30-40 katlı 7 tane gökdelen yapılması planlandığını söyleyen Orcan, “Bu binalar ticari amaçla yapılıyor. Kamu alanı olarak planlanmıyor. Şu andaki tren alanı da imara açılacak” dedi. Projeyle birlikte Haydarpaşa garının da ortadan kalkacağını ifade eden Orcan, Haydarpaşa garı İstanbul’un en önemli sembollerinden biridir. Belki tren yoğunluğu azaltılabilir ama tren buraya muhakkak gelmelidir. Oysa proje gerçekleştiğinde Ankara’ya trenle gitmek için önce Gebze’ye gitmek gerekecek” dedi.
Haydarpaşa gar binasının 100 yaşını aşan bir yapı olup tarihsel ve kültürel miras niteliğinde olduğunu ifade eden Orcan, “Gar, liman ve çevresi ile tarihsel ve kültürel bir bütündür. Koruma Kurulu tarafından I. Grup korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmiştir” dedi.

Turizme açılacak
Harem’den Moda burnuna kadar büyük bir alanı kapsayan Haydarpaşa Port projesi tamamlandığında bölge turizme açılmış olacak. Proje kapsamında Haydarpaşa garının da yenilenmesi planlanıyor. Buna göre, gar iki yıl yenilenme sürecine girecek. Sonrasında ise bir katı müze olarak kullanılacak ve burada tren geçmişi ile ilgili materyaller sergilenecek. Gardaki büfeler ise garın içine dahil edilip alışveriş yeri olarak kullanılacak. Harem otogarı ise yeşil alan olacak.

‘Siluet bozulmayacak’
Projenin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edilmesiyle ilgili görüş bildiren Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, projede kendilerini ilgilendiren kısmın, Haydarpaşa’nın silüetinin bozulmaması olduğunu söyledi. Günay, bu konuda herhangi bir sıkıntılarının olmadığını vurgulayarak, “Projede bizi ilgilendiren, yapının silüetinin gölgelenmemesi ve yapının özgünlüğünün ortadan kaybolmamasıydı. O konuda herhangi bir sıkıntımız yok. Haydarpaşa tarihi binası olduğu gibi korunacak ve o çevrede yüksekliğini
aşan bir yapı olmayacak” dedi.
Editör: TE Bilişim