Proje onursal başkanlığını Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayat Erkanal’ın yaptığı "Foça Marsilya Tarihe Yolculuk Projesi" kapsamında, 2 bin 400 yıl önceki arkeolojik verilere dayanılarak 1 buçuk yılda yeniden yapılan Kybele antik gemisi, 3 yıl aradan sonra Foça Limanı'na döndü.

MÖ. 600'lü yıllarda Phokaialıların (Foça) bugünkü adları ile Velia, Aleria, Nice, Antibes olan limanlarına uğrayarak Marsilya’ya kadar ulaşan tarihsel yolculuğunu canlandırmak amacıyla 20 kürekçiyle yola çıkan Kybele, eski çağda yaşayan Foçalıların izlediği rota üzerinden bin 700 mil yol kat edip 56 günde Fransa’nın Marsilya kentine ulaştı. Kybele, aynı yıl kentte bağlı bulunduğu marinada bilinmeyen bir nedenle sulara gömüldü. Ancak Kybele'nin kaptanlığını da yapan 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği Koordinasyon ekibi pes etmedi. Pojenin devam etmesi için çalışan ekip, Kybele'nin Türkiye'ye getirilip onarılmasını sağladı. İstanbul Pendik’teki Marin Türk’te onarılan Kybele, aynı yıl 'İstanbul Avrupa Kültür Başkenti' etkinlikleri, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi Mezuniyet Töreni ve Kabotaj Bayramı kutlamalarına da katıldı.

İki yıl İstanbul’da kaldıktan sonra 30 Ağustos günü yolculuğuna ilk başladığı liman olan Foça'ya dönmek üzere yelken açan Kybele, kaptanı arkeolog Osman Erkut, eşi Mualla Erkut ve 6 kişilik mürettebatıyla Foça Limanı'a demirledi.

Arkeolog Osman Erkurt, Kybele’nin asıl amacının Foça ve Türkiye’yi tanıtmak olduğunu söyleyerek, "2009 Yılında Foça'dan başlayıp Marsilya'ya ulaşan yolculuğumuz sırasında konakladığımız Yunanistan, İtalya ve Fransa'da çok büyük ilgiyle karşılandık. O ülkelerde insanların bize sıcak ve samimi davranışlarıyla misafirperverliğin en güzel örneklerini gördük. Marsilya'yı seçme nedenimiz ise 2 bin 600 yıl önce Foçalıların Marsilya'yı kurmuş olmasıydı" diye konuştu.

İnşasında antik formlara sadık kalınan Kybele'nin 12 metre boyunda yelken direği, 7 metre boyunda, 12.5 metre eninde kanvas keten kumaştan dikdörtgen yelkeni bulunuyor. 20 kürekli olarak imal edilen Kybele, biri sancakta, diğeri iskelede olmak üzere 2 dümene sahip.
Editör: TE Bilişim