Tankerde panik!

Dünya genelinde petrol talebinde olan daralma ve petrol üreticilerinin üretimi kısması tanker piyasasında endişe yarattı ve panik satışlar başladı. 

Yeni inşa tanker fiyatları % 20 ucuzlarken, ikinci el fiyatlarındaki düşüş % 65 oranına kadar çıktı. Kimi tanker filosunu satılığa çıkardı kimi de siparişlerini ertelemeye çalışıyor.

170 milyon dwt taşıma kapasitesinde yeni inşa sipariş defterine sahip olan tanker marketinde panik başladı. Bu paniğin nedeni ise petrol talebinde azalma yaşanırken, iki yıl içinde piyasaya 100 milyon dwt üstünde yeni gemi girişi olacak olması. Tanker marketinde devam eden ve artması beklenen düşüş nedeniyle armatörler modern tanker filolarını satılığa çıkardı.

Yunanlı Metrostar Management, Hyundai Samho tersanesinde inşası devam eden suezmax tanker gemilerini satmak istediğini açıkladı. Sipariş ettiği 165.000 dwt’lik 7 suezmax tankerin ikisini teslim alan ve iki yıl içinde beşini daha teslim alacak olan Metrostar, gemileri elden çıkarmak istiyor. Gemilerin satış değeriyle ilgili bir bilgi verilmezken, Şirketin bu gemilerin her birini 80 milyon dolardan sipariş ettiği belirtiliyor.

Geçtiğimiz hafta Tradewinds gazetesinde Kanadalı Teekay şirketi de Çin’deki Bohai tersanesinde inşası devam eden 4 adet suezmax tankeri için alıcı aradığını bildirmişti. İki şirketin satış bildirisinde ortak nokta ise gemilerin fiyatını alıcıların belirleyecek olması. Finansman kriziyle birlikte kuru yük marketine nazaran daha dengeli giden tanker piyasasında düşüşün hızlanmasının ve markete çok sayıda yeni gemi girişi beklentisinin armatörlerin böyle bir karar almasında etkili olduğu kaydediliyor.

Dünyanın en büyük armatörlük şirketlerinden biri olan Maersk, büyük sipariş defterinden dolayı konteyner marketinde yaşadığı sıkıntıyı, tanker piyasasında da yaşamak istemiyor. Şirket bu nedenle STX tersanesine vermiş olduğu 4 VLCC tankerin fiyatlarını düşürme ve teslim tarihlerini ertelemenin yollarını arıyor.

Maersk Tankers CEO’su Kristian, “Tersane ile fiyatların düşürülmesi veya teslimlerin ötelenmesi veya başka bir şekilde anlaşma sağlamak için görüşüyoruz. Bu piyasa koşullarında tersaneye böyle bir talepte bulunmamız çok normal.” diyor.  Kriz öncesinde sözleşmesi yapılan 320.000 dwt’lik bu gemilerin her birinin 150 milyon dolardan sipariş edildiği belirtiliyor. Bu gemilerin bugünkü fiyatı ise 130 milyon dolar civarında. 

Fiyatlar % 65 düştü

2009 süresince ikinci el tanker marketinde ciddi düşüş beklentisinin nedenleri arasında petrol talebindeki azalış, yeni inşa fiyatlarındaki düşüş ve çok sayıda yeni geminin piyasaya girecek olması var. Modern gemiler karşısında şansını kaybeden tek cidarlı tankerler ise artık yüzer depo olarak kullanılmaya başlandı. Krizin ardından ikinci el çift cidarlı tanker fiyatlarında % 20 oranında düşüş olurken, bu oran tek cidarlı tankerlerde % 65’e ulaştı.
 
Tankere dönüş var

Kuru yük navlunlarının çıldırdığı dönemde capesize siparişi veren armatörler şimdi de kontratları tankere çevirme peşinde. Belçikalı armatörlük şirketi CMB Group, geçen yıl temmuzda Hanjin tersanesine vermiş olduğu iki adet capesize siparişini tankere çevirmek için tersaneye başvurdu. Armatörün talebini olumlu karşılayan Hanjin, şirkete iki adet 180.000 dwt dökmeci yerine üç adet 114.000 dwt’lik aframax tanker yapmayı kabul etti. Sadece bir yıl önce teranelere tanker siparişi vermiş olan armatörler, gemilerini kuru yüke çevirmek için tersanelere müracaat etmişti.

Editör: TE Bilişim