Tanker armatörlerine kötü haber
 
Uluslararası Enerji Ajansı’nın bu yılki raporunda tanker sahiplerini üzecek fakat doğayı önemseyenleri sevindirecek analizler var. Dünya petrol dengelerinde çok önemli bir değişim yaşanacağını söyleyen UEA Başekonomisti Fatih Birol’a göre ABD’nin petrol ithalatı düşecek. Hibrid araçlara, doğalgaz ve yenilenebilir enerjiye talep artacak.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yıllık olarak hazırlanan ”World Energy Outlook 2011” TÜSİAD işbirliğiyle Türkiye’de anlatıldı. Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, gelecek dönemde ABD’nin petrol ithalatının ciddi oranda azalacağını vurgulayarak ve gerekçe olarak iki neden gösterdi: “ABD hükümeti otomobil ve kamyonlarda çok ciddi verimlilik artışı kuralları koyuyor. İkincisi ise ABD’nin yerli petrol üretiminde çok ciddi bir artış söz konusu. Rapora göre AB’nin petrol ithalatının 4-5 yıl içerisinde Amerika’yı geçeceğini ve AB en büyük petrol ithalatçısı durumuna geleceğini söyleyen Birol şöyle devam etti:

 ” Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın küresel petrol ihtiyacını karşılayabilmesi için yılda 100 milyar dolarlık yatırım gerekiyor. Ancak bölgedeki sıcak gelişmeler, yatırımların zamanında yapılamayacağını gösteriyor. Bu durum küresel petrol piyasası için iyi değil. Petrol fiyatları bizim tahminlerimize göre, 2015′e kadar normal şartlar altında 100-110 dolarlar civarında seyredecek.

‘Acaba bu yatırımlar ertelenirse, bunun yansımaları ne olabilir?’ sorusuna Birol şu yanıtı veriyor:

 “Bazı ülkelerde ‘Arap Baharı’ndan sonra petrol piyasaları konusunda daha çok içe kapanma ve kendi ulusal diye düşündükleri politikaları izleme konusunda bir eğilim oldu. Bu bölgedeki petrol üretimi çok daha az artacak ve petrol fiyatlarının, böyle bir senaryoda, 2015 yılında reel olarak 150 dolar nominal olarak 175 dolara ulaşabileceğini düşünüyoruz. Bu bizi son derece kaygılandıran bir şey. Bu bölge dışında üretim artışının hızlı bir şekilde geleceği başka bölge yok.” Birol, eğer petrol fiyatları bu seviyede kalırsa alternatif, özellikle de elektrikli ve hibrit araçlara olan ilginin artacağını söyledi.

Birol, dünyanın, doğalgaz için bir altın çağa girmenin eşiğinde olduğunu vurgulayarak, Avustralya’nın 10 yıl içerisinde Katar’ı geçerek dünyanın bir numaralı doğalgaz ihracatçısı olacağını bildirdi. Raporda dünya doğalgaz talebinin yıllık ortalama yüzde 1.7’lik bir artışla 2035 yılında 4.75 metreküpe çıkması bekleniyor.

Doğalgaz talep artışının yüzde 81’i OECD dışı ülkelerden kaynaklanacak. Çin’in 2010’da 110 milyar metreküp olan yurtiçi gaz talebinin 2035’te 200 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor.

Yeni enerji kaynakları gündeme gelecek

Doğalgazın bu kadar çok olmasının, fiyatlar açısından, Türkiye gibi ithalatçı olan ülkeler için önemli bir şans olduğunu, Türkiye’nin bu şansı iyi bir şekilde kullandığını belirten Birol, ”unutulan yakıt” kömüre değinirken, dünyada son 10 yılda kullanılan enerjinin yarısının kömürden olduğunu bildirdi.

Nükleer enerjinin Türkiye ve dünya için çok önemli opsiyonlardan biri olduğunu düşündüğünü ifade eden Birol, yenilenebilir kaynaklara sağlanan sübvansiyonların toplam değerinin artacağını, şu anda dünya çapında yenilenebilir enerjiye 66 milyar dolar sübvansiyon verildiğini, bunun 38 milyar dolarının Avrupa’da olduğunu, Avrupa’da birçok ülkenin bunu çok ciddi olarak tartıştığını söyledi. Rusya’nın, küresel enerji ekonomisinde temel taşı olmaya devam ettiğini, bunun 25-30 yıl süreceğini belirten Fatih Birol, yüksek gelir düzeyleri ve nüfus artışının enerji fiyatlarını daha da artıracağını, petrol arzında çeşitlilik azalırken doğal gaz için yeni seçenekler ortaya çıktığını, ”Birçok doğalgaz kaynakları gündeme gelmek üzere” dedi.

Editör: TE Bilişim