Tabaka Çökerse Hayat Biter

Kocaeli, Yalova, Çanakkale ve son olarak İstanbul kıyılarında görülen köpüklenme, kirlilikle birlikte tek hücreli bitki veya mikroskobik büyüklükteki deniz canlılarının çoğalması sonucu oluştu.

Ancak bu köpüklenmenin yolaçabileceği daha büyük sorunlar yine doğal döngü sayesinde engellenmiş. Yapılan ölçümlerde oksijenin fazla azalmadığı ve bu yüzden toksit etki yapmadığı tespit edildi. Toksitlenme gerçekleşseydi Marmara’da yaşayan deniz canlıları ölebilirdi.

Denizi kirleten kimyasalların tek hücreli hayvanların besin maddeleri haline geldiğini ve fazla artmaların bu sonucu doğurduğunu belirten Biyologlar Derneği İstanbul Şubesi’nden Prof. Dr. Dinçer Gülen, bu tabakanın çökmesinden endişeleniyor.

Prof. Gülen’e göre, denizin dibindeki yosun, midye gibi canlı hayvan ve bitkilerin üzerine 4-5 metre kalınlığındaki bir blok oluştuğunda bu çok koyu madde nedeniyle canlılar solunum yapamayacak ve ölecek. 3-4 ay içerisinde denizde canlı kalmayacak.

Prof. Gülen, bölgede denize boşaltan atıklar faciaya neden olabilir uyarısı yaptı: “Arıtma tesislerinin çalışması lazım, yüzde doksanı çalışmıyor. Sonumuzu kendi elimizle hazırlıyoruz.”

Ntv

Editör: TE Bilişim