Akdeniz'de esrarengiz gemi paniği

İçinde 60 ton askeri mühimmat bulunan dev gemi meçhule doğru yol alıyor...

Güney Kıbrıs Rum kesimi, Rusya’nın St. Petersburg Limanı’ndan yüklediği 60 ton askeri mühimmatı Suriye’ye götüren “CHARIOT” isimli Rus gemisine, üç hafta Akdeniz’de dolaştıktan sonra yakıt ikmali için yanaştığı Limasol Limanı’nda el koydu, ancak gemi limanda sadece bir gün tutulduktan sonra bırakıldı. Gemide Suriye Savunma Bakanlığı’na teslim edilmek üzere yüklenmiş yüksek miktarda mermi ve patlayıcı bulunduğunu tespit eden Rum makamlar, konuyla ilgili Avrupa Birliği yetkililerini bilgilendirdi. Brüksel yönetiminin, geminin demir almasının yasaklanması ve yüküne el konulması yönünde kesin talimat vermesine karşın Rum yetkililer, kaptanın rotasını Suriye’den başka bir yere çevirmesini gerekçe göstererek geminin yoluna devam etmesine izin verdi. Güney Kıbrıs, AB Bakanlar Konseyi’nin geçen mayıs ayında Esad rejimine karşı silah ambargosunun da dahil olduğu bir dizi yaptırım uygulanması kararına karşı çıkmıştı.

MEÇHULE GİDİYOR

Rum hükümet sözcüsü Stefanos Stefanou, 9 Aralık’ta St. Peterburg’dan ayrılırken varış noktası olarak Türkiye ve Suriye’yi gösteren geminin, “Türkiye yakınlarında” bir yere doğru yol aldığını söyledi, ancak bir liman ismi vermedi.

TÜRKİYE 5 TIR'I DURDURDU

İran’dan Suriye’ye “askeri malzeme” taşıdığı öne sürülen 5 İran plakalı TIR’a Kilis’te el konuldu. Kilis Valisi Yusuf Odabaş, önceki gün ihbar üzerine 4 TIR’a el konulmasının ardından dün de İran plakalı başka bir TIR’ın durdurulduğunu söyledi. Odabaş, İçişleri Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı’nın konuyla ilgili bilgilendirildiğini belirtti.

Editör: TE Bilişim