Suriye İle Mutabakat İmzalandı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Suriye Ulaştırma Bakanı Yarub Süleyman Bedr, İstanbul’da çeşitli incelemeler ve ziyaretlerde bulundu.

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) A.Ş Genel Müdürlüğünü’nün Yenikapı'daki genel müdürlük binasını gezen Yıldırım ve Bedr'e, İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy çeşitli bilgiler verdi. Toplantı salonunda da İDO'nun tanıtım filmini izleyen iki bakana, çalışmalar hakkında brifing verildi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, yaptığı konuşmada, Suriye Ulaştırma Bakanı Bedr'in, Ankara'daki temaslarından ardından bugün de İDO'nun faaliyetleri ve İstanbul'un toplu ulaşımda yaptığı hizmetler konusunda bilgilendirileceğini söyledi.

Konuk Bakan Bedr'in yükseköğrenimi sırasında İzmir Limanında staj yaptığını anımsatan Yıldırım, ''Bedr'in 1982 yılında staj yaptığı Türkiye'ye Ulaştırma Bakanı olarak gelmesinden büyük bir memnuniyet duydum'' dedi.

Suriye Ulaştırma Bakanı Bedr de iki ülke arasında var olan ilişkileri tazelemek için Türkiye'ye geldiğini ifade etti.

Ziyaretinden önce Türkiye hakkında çalışmalar yaptığını ve İDO'yu Yıldırım'ın kurduğunu ve büyüttüğünü öğrendiğini anlatan Bedr, ''Bu tecrübeyi yaşamak için büyük bir hevesle geldim. Bana burayı gezdiren Yıldırım'a teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

Bedr, İDO'nun hem yolcu, hem de araç taşıma kapasitesi açısından dünyanın en büyük filosu olduğunu dile getirdi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Suriye Ulaştırma Bakanı Bedr ve diğer konuklar daha sonra, İstanbul-Bursa seferi yapan Orhangazi feribotunu gezerek, bilgi aldılar. Yolcu koltuklarına oturan bakanlar, kaptan köşkünü de gezdiler.

İki bakan daha sonra, tersanelerde incelemelerde bulunmak üzere deniz yoluyla Tuzla'ya gitti.

Bakan Yıldırım ve Yarub Süleyman Bedr, Tuzla tersaneler bölgesindeki Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) merkezini de ziyaret etti.

Burada bir konuşma yapan Yıldırım, Türk denizciliğinin özellikle gemi inşa sanayisinde son yıllarda dikkati çeken bir gelişme gösterdiğini söyledi. Bu gelişmenin bu dönemde de aynen devam ettirileceğini vurgulayan Yıldırım, ''Amacımız, 2013 yılına kadar geleneksel gemi inşa ülkeleri olan Uzak Doğu ülkelerinin arkasından Türkiye'nin bölgede önemli gemi inşa üssü haline gelmesidir'' dedi.

Yıldırım, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a, Ekim ayında Türkiye'ye yaptığı ziyarette Tuzla bölgesinde bir tersanedeki çalışmaları gösterme fırsatı bulduklarını hatırlatarak, Esad'ın çalışmalardan çok etkilendiğini kendilerine ifade ettiğini ve her iki ülkenin ulaştırma bakanlarının en kısa sürede bir araya gelmelerini emrettiğini bildirdi.

Binali Yıldırım, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin son yıllarda tahminlerin ötesinde hızlı bir gelişme gösterdiğine işaret ederek, iki ülke arasında kısa bir süre önce serbest ticaret anlaşmasının imzalandığını, bugün de yine iki ülkenin Başbakan Yardımcıları ve Ulaştırma Bakanları arasında bir dizi anlaşmalara imza atılacağını söyledi.

Türkiye'nin, dost ve kardeş ülke Suriye ile ulaştırma ve haberleşmenin her alanında birikim, tecrübe ve imkanları beraber kullanmaya amade olduğunu belirten Yıldırım, ''Türk ve Suriye denizciliğinin el ele, özellikle Doğu Akdeniz olmak üzere, ülkemizi kuşatan tüm denizlerde güçlü bir varlık oluşturması ve sürdürmesi ortak hedefimizdir'' diye konuştu.

Suriye Ulaştırma Bakanı Yarub Süleyman Bedr de, Suriye'yi Türkiye'ye bağlayan çok kuvvetli duygu ve ilişkiler bulunduğunu söyledi. İki ülke arasında aslında halihazırda bir işbirliğinin bulunduğunu anımsatan Bedr, Tuzla tersaneler bölgesinde Suriye'nin kıyı emniyetine ait iki botun inşa edildiğini, Suriye Deniz Ticaret Odası Başkanının da bir gemisinin onarım ve bakımının yapıldığını kaydetti.

Bedr, iki ülke arasında imzalanacak olan bakım-onarım ve inşa konusundaki işbirliği anlaşmasını çok önemsediklerini dile getirerek, Türklerin elindeki birikimden istifade etmek için ellerinden gelen her adımı attıklarını ifade etti. Konuk bakan Bedr, ortak bakım, onarım ve inşa atölyelerinin yapımının gerçekleşmesi halinde çok mutlu olacaklarını ve bunun için Suriye olarak ellerinden gelen her türlü kolaylığı göstereceklerini söyledi.

GİSBİR Başkanı Murat Bayrak da, Türkiye tersanelerinde, yeni gemi inşasında 2002 yılında 231 milyon dolar olan ihracatın 2007 yılı sonunda 1570 milyar dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Türk tersanelerinde 2002 yılında yapılan en büyük geminin 20 bin DWT olduğunu anlatan Bayrak, bugün ise 80 bin DWT'luk gemi inşalarını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Bayrak, bütün bu değerlerin Türkiye tersanelerinin dost ve kardeş ülke Suriye'nin her tip gemi inşa ve bakım-onarım ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Binali Yıldırım, Yarub Süleyman Bedr ve Suriye Deniz Ticaret Odası Başkanı Abdülkadir Sabra, Tuzla tersaneler bölgesinde bulan Gemsan tersanesine geldi. Bakan Yıldırım ve konukları, tersane ile burada bakım-onarımı yapılan Sabra'ya ait ''Kaptan Abdullah'' adlı yük gemisinde incelemelerde bulundu, kaptan köşkünü gezdi.

İki Bakan daha sonra Çındemir ve Selah tersaneleri ile Suriye hükümetine ait iki botun inşa edildiği Düzgit Tersanesinde incelemelerde bulundu.

Daha sonra iki bakan Deniz Ticaret Odasını da ziyaret etti.

Bakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki tarihi ve kültürel bağlara işaret ederek, konuk bakanın ziyareti çerçevesinde verimli toplantılar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Konuk bakan Bedr de Türk denizcilik sektöründekileri ülkesine davet ederek, bu konudaki gelişmeleri yakından görmelerini istedi.

Bakan Yıldırım, ziyarette bir gazetecinin, ''KKTC'nin Gazimağusa ile Suriye'nin Lazkiye limanları arasındaki seferlerin, Kıbrıs Rum Kesiminin baskısı sonucu durdurulduğuna'' ilişkin değerlendirmesine karşılık, Kıbrıs üzerine uygulanan ambargo ve izolasyonlardan dolayı uzun bir süredir sorun yaşandığını söyledi.

Bu seferlerin başlatılmasıyla ilgili Suriye Deniz Ticaret Odası Başkanlığına müteşekkir olduklarını belirten Bakan Yıldırım, şunları kaydetti: ''Çünkü bu inisiyatifi onlar başlattı. Gazimağusa ile Lazkiye arasında seferlerin başlaması kararını aldık. Daha sonra diplomatik kanallardan bu seferlerin durdurulması yönünde Kıbrıs Rum tarafı ve Yunanistan, Suriye üzerinde çok ciddi çalışma yapmasına rağmen her seferinde bunu reddettiler, kabul etmediler. Bu feribot Gürcü bayrağı taşıyordu. Gürcistan'dan bu bayrağı çekmesini istediler. Onlar da biraz direndi, ama nihayet Gürcistan kayıttan silmeye karar verdi. Onun için durdu seferler. Şu anda gemiyi uluslararası Türk siciline alıyoruz. Seferler devam edecek.''

Bu konuda Bakan Bedr ile Suriye Deniz Ticaret Odası Başkanı Abdülkadir Sabra'ya teşekkür eden Yıldırım, ''Bu yaptıkları, Kuzey Kıbrıs, Kuzey Kıbrıs'ın haklı davası açısından takdire şayan bir harekettir. Ve bunu gerek Kıbrıs halkı, gerekse Türk halkı asla unutmayacaktır. Küçük ve anlamlı bir adım atıldı. Milletim adına teşekkür ediyorum'' dedi.

Görüşmeler ve ziyaretlerin ardından Türkiye ile Suriye arasında, havacılık, denizcilik, enerji ve sermaye piyasaları konularında işbirliğini öngören mutabakatlar imzalandı.

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisinde gerçekleştirilen imza töreni öncesinde konuşan Suriye Başbakan Yardımcısı Abdullah Al Dardari, burada bulunan herkesi bir ekip olarak gördüğünü, çalışmaların bu yönde sürdürüldüğünü kaydetti.

Dardari, hükümet, bakanlar, iş adamları ve halk düzeyinde gördükleri sevgi ve konukseverlikten dolayı teşekkürlerini sundu.

Daha sonra, ülkeler arasındaki işbirliği mutabakatları imzalandı.

Sivil havacılık alanındaki işbirliği mutabakat zaptı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Suriye Ulaştırma Bakanı Yarub Süleyman Bedr; enerji alanındaki işbirliği mutabakat zaptı Enerji ve Tabİi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Suriye Petrol ve Madeni Kaynaklar Bakanı Sufian Allao; sermaye piyasası kurullarıyla ilgili işbirliği mutabakat zaptı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol ile Suriye Sermaye Piyasaları Kurulu Başkanı Mohammed Al Imadi; denizcilik alanındaki işbirliği mutabakat zaptı Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ile Suriye Deniz Ticaret Odası Başkanı Abdulkader Sabra arasında imzalandı.

Daha sonra, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile Suriye Başbakan Yardımcısı Dardari de mutabakat zaptına imza koydu.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım denizcilikle ilgili işbirliğinin gemi inşaatı ve denizcilik konusundaki tecrübelerin paylaşılmasını öngördüğünü, sicil havacılıkla ilgili anlaşmanın ise Şam-İstanbul arasındaki tarifeli seferlerin artırılmasına yönelik olduğunu, Antalya ve Ankara'dan Halep ve Laski'ye varış noktalı sefer yapılmasının planlandığını bildirdi.

Kaynak: ubak.gov.tr

Editör: TE Bilişim